"România a trimis ajutoare în Tahiti" - pamflet preluat ca ştire autentică pe site-uri străine

Ministerul Apărării Naţionale a făcut o serie de precizări, miercuri, privind o ştire pamflet potrivit căreia în urma unei confuzii Ministerul a trimis ajutoare în Tahiti în loc de Haiti, după ce informaţia a apărut pe mai multe site-uri străine ca fiind autentică.

351 afișări
Imaginea articolului "România a trimis ajutoare în Tahiti" - pamflet preluat ca ştire autentică pe site-uri străine

"România a trimis ajutoare în Tahiti" - pamflet preluat ca ştire autentică pe site-uri străine (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Astfel, MApN precizează că "informaţia" legată de presupusele ajutoare trimise de Minister în Tahiti, în loc de Haiti, "este în întregime falsă şi a apărut pe un site care publică materiale gen pamflet, fără ca acest lucru să fie menţionat explicit, inducându-i în eroare pe cititori cu privire la veridicitatea informaţiilor".

În opinia MApN, acest fapt încalcă grav deontologia jurnalistică şi poate provoca prejudicii de imagine persoanelor şi instituţiilor la care aceste materiale fac referire.

"Ministerul Apărării Naţionale consideră că exploatarea în scop comercial a unor situaţii dramatice, precum cea în care se află poporul haitian, în urma cutremurului din 12 ianuarie, este neavenită şi regretabilă şi respinge categoric orice implicare a numelui instituţiei şi a imaginii Armatei României în astfel de acţiuni. Comunicarea publică a Ministerului Apărării Naţionale se efectuează exclusiv prin canalele oficiale şi apreciem, în acest sens, profesionalismul jurnaliştilor care verifică acest gen de informaţii apărute pe pseudo-surse, înainte ca acestea să fie transformate în materiale de presă", se arată în precizarea MApN.

Site-ul times.ro, care publică pamflete, a scris la sfârşitul lunii ianuarie, la rubrica "Aproape adevărat" un material potrivit căruia "din cauza unei confuzii regretabile, Ministerul Apararii a greşit destinaţia ajutoarelor pentru victimele cutremurului din Haiti, expediind un batalion de vânători de munte, precum şi 2000 de tone de provizii, apă, pături, medicamente şi alimente într-o direcţie total opusă, respectiv în insula Tahiti, aflată in Pacificul de Sud".

În materialul respectiv apărea şi un presupus comentariu al ministrului apărării, Gabriel Oprea, pe această temă. "Eu zic că nu trebuie să facem un spectacol din chestia asta. Adică, numele seamănă foarte, foarte mult. Haiti, Tahiti, Mahiti, Papiti. Să le ia dracu', sună la fel".

Între timp, ştirea a fost preluată de presa internaţională, mai multe site-uri de presă din Italia, Spania, America de Sud şi Rusia. De altfel, presupusa ştire a apărut inclusiv pe un post de televiziune în limba spaniolă, fiind disponibilă înregistrarea emisiunii de ştiri şi pe Youtube.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici