România are o singură universitate în clasamentul Shanghai

7498 afișări
Imaginea articolului România are o singură universitate în clasamentul Shanghai

UBB Cluj-Napoca, singura universitate din România în clasamentul Shanghai

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este singura universitate din ţară inclusă în prestigiosul clasament Shanghai (Academic Ranking of Word Universities/ARWU), publicitat duminică. UBB ocupă poziţia 800-900 la nivel internaţional.

În lume există aproximativ 30.000 de universităţi, dintre care în jur de 2.000 au trecut pragul academic minimal pentru a fi analizate în ARWU, iar 1.000 dintre acestea, reprezentând aproximativ primele 3% dintre universităţile lumii, au atins nivelul unei vizibilităţi şi al unui impact internaţional de prestigiu pentru a fi incluse în clasamentul/rankingul Shanghai (ARWU).

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca este singura universitate din ţară inclusă în acest prestigios clasament Shanghai (ARWU).

„Clasamentul/rankingul Shanghai (ARWU) este primul, cel mai cunoscut şi cel mai pretenţios clasament/ranking internaţional al universităţilor. Mizând mai ales pe indicatori absoluţi, în acest clasament/ranking se intră numai dacă chiar contezi şi ai un rol important în lumea academică internaţională, altfel spus te vezi şi ai impact global, dincolo de o eficienţă internă inerentă. Prin prezenţa UBB în ARWU, România are o universitate în top 1.000 internaţional şi se vede astfel în liga mare a universităţilor! În plus, tinerii români pot rămâne în ţară, pentru a studia la o universitate din liga marilor universităţi ale lumii. Aşa cum am mai spus în diverse contexte, pentru noi această prezenţă constantă în ARWU în ultimii ani este cu atât mai semnificativă cu cât clasamentul se bazează doar pe publicaţii din componenta de ştiinţe şi (parţial, prin articole) de ştiinţe sociale, exprimate în articole indexate Web of Science. Asta în timp ce UBB are şapte (7) facultăţi şi 28% din personalul academic în domeniul artelor/ştiinţelor umaniste – iar domeniul arts & humanities nu se consideră în acest clasament/ranking -, iar alte opt facultăţi de ştiinţele sociale (având 42% din personalul academic) nu publică ca practică curentă articole, ci (şi) cărţi care, din nou, nu sunt reliefate în acest clasament/ranking. Aşadar, reuşim această performanţă, doar cu 30% din personalul academic al UBB care se regăseşte în cele şapte facultăţi de ştiinţă-inginerie, la care se adaugă unele publicaţii din zona ştiinţelor sociale în forma articolelor indexate Web of Science”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

În timp ce România are o singură universitate în acest clasament prestigios, Ungaria are patru, iar Polonia 10.

Clasamentul/rankingul Shanghai (ARWU) se bazează pe indicatori (1) educaţionali (ex. absolvenţi cu premiul Nobel), (2) de cercetare (ex. publicaţii în Nature/Science şi/sau indexate Web of Science – Science şi Social Science Index) şi (3) de calitate a resursei academice (ex. premii Nobel, Highly Cited Researcher).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici