România în grevă. Bugetarii îşi opresc activitatea

Bugetarii au intrat în grevaă începând de luni, pentru a protesta faţă de măsurile anticriză anunţate de Guvern în ultimele săptămâni. Cadre didactice, vameşi, funcţionari din instituţii publice, medici din întreaga ţară şi-au oprit activitatea în dimineaţa zilei de luni. Bacalaureatul se desfăşoară, totuşi în condiţii "aproape normale", spitalele preiau doar urgenţele, în penitenciare lucrează doar cei responsabili direct cu paza deţinutilor. În Bucureşti, Metrorex şi RATB, au anunţat că vor intra în grevă pe 1 iunie.

87 afișări
Imaginea articolului România în grevă. Bugetarii îşi opresc activitatea

România în grevă. Bugetarii îşi opresc activitatea (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)

Curţile spitalelor bucureştene s-au umplut de cadre medico-sanitare care susţin greva generală a bugetarilor, dar acţiunile lor nu afectează activitatea din respectivele unităţi sanitare sau cea a serviciilor de urgenţă.

Angajaţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au adus, la instanţele bucureştene, doar arestaţii cărora le expiră mandatele de arestare preventivă.

Sindicatul Lucrătorilor din Muzeul de Istorie Naţională a României organizează o grevă de solidaritate, între orele 8.00 şi 16.00, acţiunea fiind una de susţinere a celor organizate de celelalte federaţii sindicale.

Peste 60.000 de angajaţi din sistemul de educaţie din judeţele din Transilvania au intrat în grevă generală, însă reprezentanţii inspectoratelor şcolare susţin că desfăşurarea probei C a examenului de bacalaureat nu va fi afectată.

Majoritatea administraţiilor locale din Transilvania sunt în grevă, în schimb angajaţii CJ Bihor poartă doar panglici albe, în semn de solidaritate, la primăriile Târgu Mureş şi Blaj nu s-au strâns destule semnături pentru protest, iar Primăria Deva lucrează "din respect" pentru cetăţeni.

Angajaţii din cele mai multe dintre unităţile medicale din judeţele din Transilvania sunt în grevă, fiind asigurate doar urgenţele, în timp ce în Sălaj şi Bihor activitatea medicală nu va fi afectată, deşi angajaţii se declară solidari cu colegii lor din sistemul sanitar.

Greva generală declanşată de cadrele didactice afectează activitatea în sute de unităţi şcolare din judeţele Moldovei, însă reprezentanţii inspectoratelor şcolare afirmă că bacalaureatul nu va fi blocat, după ce a fost asigurată prezenţa profesorilor în comisiile de examen.

Angajaţi din mai multe autorităţi ale administraţiei publice locale, din instituţii publice, din servicii descentralizate şi din penitenciarele din judeţele Moldovei participă la greva generală de solidaritate, în Vrancea aderând la protest şi grefierii şi personalul auxiliar din instanţe.

Cadrele medicale din judeţele Bacău, Iaşi, Vrancea şi Vaslui asigură doar urgenţele majore, în judeţele Botoşani şi Neamţ protestele se vor desfăşura între orele 9.00-13,00, iar în Suceava activitatea se desfăşoară normal, salariaţii purtând ecusoane cu inscripţia "Grevă de solidaritate"

Angajaţii din Primăriile Constanţa, Mangalia, Medgidia şi Eforie, precum şi funcţionarii de la Consiliul Judeţean Constanţa sunt în grevă, luni, singurul serviciu care nu este afectat fiind cel unde se eliberează certificatele de deces.

Aproximativ 1.000 din cei 7.596 de profesori din judeţul Constanţa au intrat în grevă, însă protestul se va desfăşura doar pe durata acestei zile, ci nu pe termen nedeterminat, din cauza numărul mic de participanţi, liderii sindicali reclamând că dascălii au fost ameninţai şi intimidaţi.

Peste 4.000 de sindicalişti constănţeni din sănătate sunt în grevă de solidaritate, pe durata zilei urmând ca în spitalele din judeţul Constanţa să fie asigurate doar urgenţele.

Câteva mii de angajaţi din administraţia publică din Prahova participă la grevă, funcţionarii şi personalul contractual din administraţie fiind la serviciu, fără a lucra însă cu publicul.

Aproximativ 80 la sută din cei peste 10.000 de angajaţi din educaţie din judeţul Prahova participă la grevă, luni, iar bacalaureatul este afectat într-un singur liceu, elevii acestei unităţi de învăţământ susţinând proba C la un alt centru de exemen.

Vameşii din vestul ţării, din judeţele Caraş-Severin, Timiş, Arad şi Mehedinţi au intrat în grevă de solidaritate, care va dura până la ora 16.00, astfel că în acest interval orar nu va putea fi tranzitată graniţa de către cei care sunt vizaţi de un control vamal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici