România îşi numără puşcăriaşii. Bilanţul făcut de ministrul Justiţiei

În România sunt peste 23.500 de deţinuţi, din care 8.500 muncesc sau urmează cursuri şcolare, spune, luni, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu. Ministrul susţine că doar pentru anul acesta sunt planificate aproape 1.300 de locuri noi de detenţie.

1340 afișări
Imaginea articolului România îşi numără puşcăriaşii. Bilanţul făcut de ministrul Justiţiei

România îşi numără puşcăriaşii. Bilanţul făcut de ministrul Justiţiei

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a spus că în prezent există 23.555 de deţinuţi, din care 6.000 muncesc şi 2.500 urmează cursuri şcolare.

„În 2012 rata de recidivă era de 45,78%, iar în martie 2023 era de 36,75%. Este cea mai scăută rată de recidivă din ultimii 14 ani”, spune Gorghiu.

Din totalul deţinuţilor, aproximativ 4,45% sunt femei.

„Am fost nu o dată criticaţi pentru condiţiile în care sistemul penitenciar îşi desfăşoară activitatea, despre supraaglomerarea sistemului penitenciar, pentru condiţii. Acest lucru a fost invocat aproape de fiecare dată de către fugari. Modernizarea tuturor penitenciarelor din România rămâne un obiectiv important”, precizează Gorghiu.

Astfel, ministrul spune că în perioada 2021 – 2022 au fost înfiinţate 721 de locuri de detenţie, iar pentru anul 2023 sunt planificate 1.275 de noi locuri de detenţie.

„Până azi sunt finalizate 643 de locuri de detenţie în 8 unităţi: 188 la Rahova, 107 la Timişoara, 47 la Bistriţa, 32 la Arad, 108 la Craiova, 22 la Aiud, 55 la Codlea şi 22 la Chichileşti. Restul de 632 de locuri sunt în curs de execuţie şi vor fi gata până la sfârşitul anului”, a mai spus Gorghiu.

Ministrul a amintit şi despre noile penitenciare care vor fi construite în judeţele Buzău şi Prahova, dar şi despre investiţiile în noi locuri de detenţie care se fac în colaborare cu Agenţia Naţională de Investiţii. Astfel, sunt în diverse faze ale proiectării şi execuţiei la Pelendava – 320 de locuri, la Bistriţa – 500 de locuri, la Gherla – 300 de locuri şi la Poarta Albă – 280 de locuri.

La Unguriu, în Buzău, se va construi un penitenciar nou, de 900 de locuri noi, cu un cost aproximativ de 66 de milioane de euro, iar la Berceni, în Prahova, un alt penitenciar nou cu 1.000 de noi locuri, costul aproximativ fiind de 170 milioane de euro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
gorghiu,
penitenciar,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici