România, pe ultimul loc în UE la accesarea serviciilor online ale statului în 2013. 42% dintre români nu au utilizat niciodată internetul. CLASAMENTUL Eurostat

Circa 42% dintre români nu au utilizat niciodată internetul, dublu faţă de nivelul din Uniunea Europeanã, iar serviciile online ale autorităţilor sunt accesate de numai 5% din populaţia României, comparativ cu o medie de 41% în UE, potrivit datelor Eurostat, institutul de statisticã al CE.

303 afișări
Imaginea articolului România, pe ultimul loc în UE la accesarea serviciilor online ale statului în 2013. 42% dintre români nu au utilizat niciodată internetul. CLASAMENTUL Eurostat

România, pe ultimul loc în UE la accesarea serviciilor online ale statului în 2013. 42% dintre români nu au utilizat niciodată internetul. CLASAMENTUL Eurostat (Imagine: Shutterstock)

Procentajul românilor care nu au utilizat niciodatã internetul este apropiat de cel din Bulgaria (41%), se arată într-un comunicat al Eurostat. În top urmează Grecia, unde 36% din populaţie nu a accesat internetul, Italia (34%), Portugalia (33%) şi Polonia (32%).

Totodată, 32% dintre români spun că accesează zilnic internetul, iar 13% săptămânal, în timp ce 58% dintre gospodării României au acces la internet, iar 56% la dispoziţie viteze broadband.

La nivelul UE, 79% din populaţie are acces la internet, iar 76% la servicii în bandă largă. Totodată, 62% dintre europeni intră zilnic pe net, 10% săptămânal, iar 21% nu au utilizat niciodată internetul.

România stă de departe cel mai prost în ceea ce priveşte utilizarea serviciilor online ale statului. Cu o rată de accesare de numai 5%, România este cu mult în urma Italiei (21%) şi Bulgariei (23%), în timp ce la nivelul UE 41% dintre cetăţeni îşi plătesc taxele online sau utilizează servicii oferite de guvern şi autorităţile locale pe internet.

Clasamentul Eurostat al folosirii şi accesului la internet în UE în 2013

Dintre puţinii români care accesează servicii ale statului pe internet, mai mult de jumătate, respectiv 54%, îşi gestionează taxele online, 25% solicită diverse documente personale, iar 27% revendică transferuri sociale, se arată în raportul Eurostat.

Serviciile online ale statului sunt cel mai solicitate în ţările nordice şi Olanda. În Danemarca, 85% din cetăţeni accesează astfel de servicii, urmată de Olanda (79%), Suedia (78%), Finlanda (69%), Franţa (60%), Luxemburg (56%), Austria (54%) şi Slovenia (52%). Majoritatea europenilor care utilizează serviciile online ale statului o fac pentru a-şi gestiona taxele.

Datele provin dintr-un sondaj în rândul persoanelor cu vârsta între 16-74 de ani, derulat în trimestrul al doilea al acestui an. Întrebările din sondaj s-au referit la utilizarea, frecvenţa accesării internetului şi natura activităţilor online din ultimele trei luni, precum şi folosirea serviciilor publice puse la dispoziţie de autorităţi pe internet în ultimele 12 luni, precum taxe, securitate socială, sănătate sau educaţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici