România trebuie să recicleze 50% din deşeuri în 2020, administraţia locală va mări taxa de depozitare

România va trebui să recicleze 50% din deşeuri, până în 2020, şi să valorifice un volum de 40% din acestea, până în 2015, pentru proiecte de cogenerare şi energie, administraţia locală fiind obligată să mărească taxele de depozitare, a anunţat, miercuri, ministrului Mediului, Laszlo Borbely.

190 afișări
Imaginea articolului România trebuie să recicleze 50% din deşeuri în 2020, administraţia locală va mări taxa de depozitare

România trebuie să recicleze 50% din deşeuri în 2020, administraţia locală va mări taxa de depozitare (Imagine: Luiza Puiu/Mediafax Foto)

El a precizat că prevederile au fost incluse în proiectul de lege privind regimul deşeurilor, adoptat în şedinţa de miercuri a Guvernului.

Potrivit ministrului, la nivel naţional, 99% din deşeuri sunt în prezent depozitate, dar numai 1% din deşeuri sunt valorificate.

"Am creat baza ca, până în 2020, să reciclăm 50% din deşeuri, să ajungem la cogenerare şi alte tipuri de producere a energiei din deşeuri până la 40%. În momentul de faţă autorităţile locale pot avea o taxă de depozitare, dar din varii motive nu au aplicat-o şi îi vom obliga", a spus Borbely.

El a apreciat că nu va fi înregistrată o creştere substanţială a taxei pentru depozitare, iar fondurile astfel obţinute vor fi folosite pentru atingerea plafonului majorarea de reciclare a deşeurilor.

În România, autorităţile percep o taxă de 20 euro pe tonă pentru depozitarea deşeurilor, în timp ce media la nivelul UE este de circa 90 euro pe tonă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici