EXCLUSIV  Românii fug de război în Dubai şi în Republica Dominicană. Un apreciat analist imobiliar dezvăluie capcanele pe care trebuie să le evite cumpărătorii

Cozile la paşapoarte din ultimele zile au apărut de teama că războiul din Ucraina, început pe 24 februarie, s-ar putea extinde în restul Europei, iar ca efect există cererea românilor către agenţiile imobiliare pentru locuinţe departe de Bătrânul Continent, pentru a se pune la adăpost.

9674 afișări
Imaginea articolului Românii fug de război în Dubai şi în Republica Dominicană. Un apreciat analist imobiliar dezvăluie capcanele pe care trebuie să le evite cumpărătorii

Ioana Oltean

Sunt preferate regiunile cât mai îndepărtate de România, asta în timp ce tranzacţiile interne s-au redus considerabil, cumpărătorii aşteptând să vadă cum decurg ostilităţile militare.

Mediafax a stat de vorbă cu Ioana Oltean, proprietara agenţiei Napoca Imobiliare, companie din Cluj care este lider de piaţă pe nişa premium, cu încasări de aproximativ două milioane de euro în 2021. Napoca Imobiliare a fost desemnată de analişti drept cea mai performantă agenţie imobiliară din România, în anul trecut.

Ioana Oltean vorbeşte despre naşterea unui fenomen în expansiune: fuga după proprietăţi dincolo de hotarele Europei.

„Avem cereri pentru cumpărarea de proprietăţi în Rimini (Italia), dar şi în Dubai şi în Republica Dominicană. Oamenii vor să aibă un plan de rezerva. Avem deja doi-trei dezvoltatori din Dubai si Republica Dominicană care vor să vândă locuinţe clienţilor din  România, iar numărul lor este de ordinul sutelor de proprietăţi”, afirmă Ioana Oltean.

Riscurile cumpărării de proprietăţi în ţări străine

„Cumpărătorii trebuie să ştie că sunt condiţii destul de restrictive, pentru a putea cumpăra proprietăţi în alte ţări. De exemplu, in Republica Dominicana multe proiecte sunt în faza de construcţie, iar dacă se întârzie o singură zi cu plata ratelor, se pierde toată suma dată ca avans, adică peste 50%.

Asta în timp ce dezvoltatorii nu riscă nimic, nu au prevăzute penalităţi, dacă nu oferă la timp proprietăţile construite celor care au plătit. Sunt capcane la care oamenii trebuie să fie atenţi”. În momentul rezervării unei proprietăţi, trebuie studiat şi analizat contractul de vânzare”, trage un semnal de alarmă Ioana Oltean.

„Doar în posibilitatea unei invazii, cumpărătorii ar trebui să se oprească din a achiziţiona proprietăţi, în caz contrar este indicat să cumpere în Romania, întrucât inflaţia creşte, preturile de asemenea cresc, băncile sunt tot mai restrictive, încât puţini îşi vor mai permite o locuinţă”, este sfatul expertului.

Deocamdată, în România nu există cerere pentru buncăre anti-atomice, aşa cum se întâmplă în alte ţări din vestul Europei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici