Românul aflat în Haiti în timpul cutremurului din 12 ianuarie a fost evacuat

Emanuel Petruţ, românul aflat în Haiti la momentul producerii seismului devastator de la 12 ianuarie a fost evacuat, joi, din această ţară, el aflându-se în "deplină siguranţă" în Republica Dominicană, informează MAE.

17 afișări
Imaginea articolului Românul aflat în Haiti în timpul cutremurului din 12 ianuarie a fost evacuat

Românul aflat în Haiti în timpul cutremurului din 12 ianuarie a fost evacuat (Imagine: Emanuel Petrut/Mediafax Foto)

Ministerul de Externe precizează într-un comunicat remis MEDIAFAX că va continua eforturile pentru a-l aduce pe Petruţ în Europa chiar în cursul zilei de joi.

Potrivit Ministerului, evacuarea a fost posibilă graţie eforturilor pe care le-a depus în colaborare cu alte state membre ale Uniunii Europene, în cadrul Grupului de lucru "Afaceri Consulare". Ministerul precizează că, în conformitate cu articolul 20 din Tratatul Uniunii Europene şi cu prevederile Deciziei 96/409, MAE a activat şi mecanismele de colaborare consulară existente la nivelul UE.

Potrivit MAE, în urma declanşării acestui mecanism, lui Petruţ i s-a indicat punctul de întâlnire stabilit la aeroport în vederea evacuării sale imediate din Haiti, precum şi persoana de legătură din cadrul UE prezentă în zonă. Întrucât nu mai dispunea de acte de identitate, MAE a transmis pe căi diplomatice datele sale personale astfel încât, conform normelor europene în vigoare, un alt stat membru UE să-i poată elibera documentele de călătorie necesare (Emergency Travel Document).

MAE informează că a menţinut "un contact nemijlocit, permanent" cu Emanuel Petruţ, atât telefonic cât şi prin e-mail, având ca principal scop evacuarea sa imediată din Haiti.

Din cauza blocării periodice a sistemului de telefonie mobilă, singura modalitate eficientă de comunicare cu cetăţeanul român a rămas legătura prin internet, Emanuel Petruţ primind în timp real informaţiile necesare în vederea începerii procedurii de evacuare, precizează MAE, adăugând că în paralel a transmis constant informări cu privire la situaţia acestuia persoanelor apropiate din ţară.

MAE aminteşte că nu este recomandată deplasarea cetăţenilor români în Haiti atât din cauza frecventelor replici ale cutremurului devastator care s-a produs săptămâna trecută, cât şi din cauza situaţiei de securitate precară din regiune.

Cetăţeanul român, angajat al unei companii de telefonie în Haiti, a rămas fără documente de identitate şi de călătorie în urma cutremurului care a avut loc săptămâna trecută în zonă. Deşi, iniţial, cetăţeanul român a informat Ambasada României de la Caracas că doreşte să plece din Port au Prince, doar la expirarea contractului de muncă peste aproximativ o lună, ulterior, s-a răzgândit comunicând misiunii diplomatice dorinţa de a părăsi imediat zona, explică Ministerul de Externe.

În toată această perioadă, MAE i-a asigurat sprijinul necesar în vederea rezolvării favorabile a situaţiei în care se află. Totodată, i s-a pus la dispoziţie un număr de telefon de urgenţă pentru a păstra contactul în cazul în care intervin probleme în demersurile ce trebuie îndeplinite în vederea evacuării sale.

MAE precizează că iniţial evacuarea cetăţeanului român era planificată pentru data de 19 ianuarie. Din cauza caracterului imprevizibil al evenimentelor din Haiti, Petruţ a reuşit să se îmbarce în avionul cu destinaţia Santo Domingo a doua zi.

Românul este din Timişoara, are 30 de ani şi lucra în Haiti pentru o firmă de telecomunicaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici