Rompetrol Rafinărie, trimisă în judecată în urma incendiului în care au murit două persoane

Procurorii constănţeni au dispus trimiterea în judecată a societăţilor Rompetrol Rafinare SA şi Rominserv SRL, dar şi a patru angajaţi, pentru comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, poluare accidentală şi neluarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă.

517 afișări
Imaginea articolului Rompetrol Rafinărie, trimisă în judecată în urma incendiului în care au  murit două persoane

Rompetrol Rafinărie, trimisă în judecată în urma incendiului în care au murit două persoane

La data de 22 august, în incinta Rafinăriei Petromidia Năvodari a avut loc o explozie în urma căreia două persoane au murit, iar alte două au fost rănite grav. Cei patru, toţi angajaţi ai SC Rominserv SRL, efectuau lucrări de reparaţii la o conductă aparţinând SC Rompetrol Rafinare SA ce transporta distilat de vid - produs rezultat prin încălzirea ţiţeiului la o temperatura cuprinsă între 360 - 3800 C.

În urma exploziei s-a produs un incendiu pentru stingerea căruia au intervenit operatorii Rafinăriei Rompetrol, pompierii civili angajaţi ai GSS (companie în cadrul grupului Rompetrol), dar şi pompierii militari din cadrul ISU Dobrogea, înlăturându-se starea de pericol şi evitându-se propagarea acestuia incendiului.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii constănţeni, în cursul urmăririi penale s-a stabilit că, datorită nesupravegherii lucrărilor ce se efectuau, a funcţionării instalaţiilor, echipamentelor tehnologice şi de tratare şi neutralizare menţionate în prevederile acordului de mediu şi autorizaţiei integrate de mediu, s-a produs un fenomen de poluare accidentare prin alterarea caracteristicilor fizico-chimice a aerului din zonă.

„S-a reţinut totodată că atât cele două societăţi comerciale dar şi ceilalţi inculpaţi persoane fizice nu au luat măsurile necesare de securitate şi sănătate în muncă, împrejurare ce a condus la producerea unor consecinţe constând în decesul şi vătămarea corporală a patru persoane”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, procurorul Teodor Niţă.

El a mai precizat că în perioada premergătoare incidentului, sistemul de alarmare al Rompetrol privind pericolul de incendiu sau explozie a înregistrat peste un milion de alarme, dar care au fost ignorate.

„Cu trei zile înainte, din data de 19 august, s-au primit la sistemul de alarmare Rompetrol circa 1.600.000 de alarme de incendiu sau explozie. Cu 30 de minute înainte au fost peste 300 de alarme. Toate ignorate”, a mai precizat procurorul.

Drept urmare, procurorii constănţeni au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a societăţilor Rompetrol Rafinare SA şi Rominserv SRL, dar şi a patru angajaţi - Cornel Titi Oancea, Daniel Stanciu, Vasile Caraman, Ioan Mărginean, pentru comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, poluare accidentală şi neluarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă. Dosarul a fost înaintat pentru soluţionare Judecătoriei Constanţa.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici