Rovana Plumb: Prinţul Charles s-a referit la pierderea a 3 hectare de pădure pe oră la nivelul UE, nu al României

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, susţine că prinţul Charles s-a referit la pierderea a 3 hectare de pădure pe oră la nivelul UE, şi nu la nivelul României, deşi a fost prezentă la evenimentul în care a fost citit mesajul acestuia, care precizează că România pierde pe oră această suprafaţă de pădure.

483 afișări
Imaginea articolului Rovana Plumb: Prinţul Charles s-a referit la pierderea a 3 hectare de pădure pe oră la nivelul UE, nu al României

Rovana Plumb (Imagine: Alexandru Mihaescu/Mediafax Foto)

Prinţul Charles a declarat, într-un mesaj transmis miercuri seară la lansarea părţii a treia a documentarului "Wild Carpathia", că România pierde 3 hectare de pădure virgină pe oră, iar jumătate din acest fenomen se petrece în zone care ar trebui să fie protejate. La eveniment a participat şi ministrul Mediului, Rovana Plumb.

"Unul din motivele pentru care întotdeauna mi-a făcut mare plăcere să revin în România este frumuseţea naturală extraordinară a peisajelor sale şi a pădurilor sălbatice virgine din Munţii Carpaţi", a spus prinţul Charles, precizând, însă, că, din păcate, "toate acestea pot să dispară cu rapiditate".

"În anumite zone deja este prea târziu şi situaţia se înrăutăţeşte în fiecare zi. Se estimează că România pierde 3 hectare de pădure virgină pe oră. Iar jumătate din acest fenomen se petrece în zone care ar trebui să fie protejate", a adăugat prinţul Charles, în mesajul său, citit de ambasadorul britanic Martin Harris.

Ministrul Mediului susţine însă că prinţul Charles s-a referit la pierderea de pădure la nivelul UE.

"Prinţul Charles a transmis un mesaj cât se poate de clar. El s-a referit la pierderea unei suprafeţe de 3 hectare de pădure pe oră la nivelul întregii UE", a susţinut joi Rovana Plumb.

Plumb a adăugat că, din punct de vedere al protejării mediului şi al protejării în special a pădurilor, România e prima ţară din regiunea eco-carpatică care a promovat un ordin de ministru, pe care ea l-a semnat anul trecut şi prin care s-au stabilit clar care sunt criteriile şi indicatorii care trebuie urmăriţi în ceea ce priveşte protejarea pădurilor virgine şi cvasivirgine.

Rovana Plumb şi-e exprimat speranţa ca modelul României să fie urmat şi de celelate state membre în care se mai află încă o suprafaţă de păduri virgine şi cvasivirgine.

"Practic, din 322.000 de hectare de păduri virgine la nivelul UE, 210.000 de hectare se află în România. De aceea am iniţiat acest ordin astfel încât până la sfârşitul anului viitor să avem la nivelul României un catalog naţional privind pădurile virgine şi cvasivirgine, dar şi măsurile necesare pentru ca acestea să fie protejate", a spus Rovana Plumb.

Ea a menţionat că, din suprafaţa de 210.000 de hectare de păduri virgine şi cvasivirgine din România, doar 18% sunt protejate, respectiv se află în zona de administrare a Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva şi a Ministerului Mediului, prin direcţia de Biodiversitate.

Plumb a arătat că restul de păduri virgine şi extravirgine care nu se află în parcuri şi rezervaţii, respectiv 80% din suprafaţa de 210.000 de hectare, nu sunt protejate.

Plumb a spus că prima măsură de realizat este cartografierea pădurilor virgine şi extravirgine.

"Fără a avea această cartografiere nu putem să luăm măsurile efective pe zone cu particularităţi specifice astfel încât pădurea să fie protejată", a spus Plumb.

Întrebată dacă transformarea acestor păduri virgine şi extravirgine în parcuri şi rezervaţii reprezintă o soluţie pentru protejarea lor, Rovana Plumb a răspuns: "Atât timp cât din toată suprafaţa Europei cea mai mare suprafaţă de păduri virgine se află în România, avem în vedere şi acest lucru. Dar în acelaşi timp trebuie să ne gândim şi la o dezvoltare sustenabilă a zonei, pentru că acolo unde avem păduri virgine avem şi comunităţi, avem oameni care trăiesc zi de zi în acele zone".

"Cred că o direcţie strategică de dezvoltare sustenabilă o reprezintă ecoturismul în această zonă a pădurilor virgine", a mai spus ministrul.

Prinţul Charles a declarat, într-un mesaj transmis miercuri seară la lansarea părţii a treia a documentarului "Wild Carpathia", că România pierde 3 hectare de pădure virgină pe oră, iar jumătate din acest fenomen se petrece în zone care ar trebui să fie protejate.

În mesajul transmis prin intermediul ambasadorului Martin Harris, prinţul Charles a spus că îi face mare plăcere să sprijine o cauză care este foarte aproape de sufletul său.

"Unul din motivele pentru care întotdeauna mi-a făcut mare plăcere să revin în România este frumuseţea naturală extraordinară a peisajelor sale şi a pădurilor sălbatice virgine din Munţii Carpaţi", a spus prinţul Charles, precizând, însă, că, din păcate, "toate acestea pot să dispară cu rapiditate".

"În anumite zone deja este prea târziu şi situaţia se înrăutăţeşte în fiecare zi. Se estimează că România pierde 3 hectare de pădure virgină pe oră. Iar jumătate din acest fenomen se petrece în zone care ar trebui să fie protejate", a spus prinţul Charles.

El a precizat că acest lucru este important, întrucât "România este unul dintre puţinele locuri din Europa în care există întinderi largi de astfel de ţinuturi încă sălbatice". "De fapt, Munţii Carpaţi din România cuprind cele mai vaste zone de pădure virgină din Europa Centrală şi de Est. Aceste păduri sunt o adevărată sărbătoare a biodiversităţii, excepţional de bogate atât ca faună, cât şi ca floră", a spus prinţul Charles, precizând că aceste păduri găzduiesc cea mai mare populaţie supravieţuitoare de urşi bruni, lupi şi lincşi din Europa, dar şi o treime din toate speciile de plante europene.

"În plus, aceste păduri funcţionează drept coridoare pentru migraţia multor specii (...) Asta face din Carpaţii româneşti o comoară naturală nepreţuită într-un continent care de mult şi-a pierdut astfel de comori sălbatice. Ceea ce dumneavoastră încă aveţi aici în România, a devenit de o raritate extremă. Foarte multe ţări europene au puţine sau nu le-au mai rămas deloc astfel de păduri. Spre exemplu, în trecutul nu foarte îndepărtat, aveam în Marea Britanie păduri magnifice, întinse, însă le-am defrişat, astfel încât în prezent au rămas doar câteva pâlcuri de copaci răzleţi şi cea mai mare parte a faunei a dispărut. Ceea ce s-a întâmplat în Munţii Scoţiei constituie un avertisment pentru ceea ce s-ar putea petrece cu Munţii Carpaţi dacă nu-i protejaţi. Pădurile înfloritoare vor fi înlocuite cu peisaje mohorâte, goale, pe care le vedem în scenele de încheiere ale celui mai recent film cu James Bond", a spus prinţul Charles.

Potrivit acestuia, cei mai mulţi europeni şi chiar şi mulţi dintre români nu sunt conştienţi de bogăţia unică pe care o au chiar alături de ei şi nu ştiu că aceasta este pusă în pericol.

"Trebuie să sensibilizăm urgent oamenii, atât pe cei tineri, cât şi pe cei bătrâni, şi asta face şi documentarul 'Wild Carpathia', pentru că se referă la respectarea valorilor naturii şi a modului în care tot ce este viu se interconectează (...) Avem datoria să salvăm ultimele zone neatinse ale Europei, cât încă mai putem s-o facem. De asemenea, ar trebui să nu subestimăm valoarea economică a acestor ţinuturi sălbatice", a mai spus prinţul Charles.

El a precizat că Munţii Carpaţi au fost denumiţi zona Yellowstone a Europei şi au "un potenţial enorm pentru turismul durabil", care poate aduce venituri mari, însă numai dacă aceştia vor fi conservaţi.

"Pădurile şi peisajele Munţilor Carpaţi ajută la definirea României şi pierderea lor ar fi, după modesta mea opinie, o tragedie. Chiar şi sintagma 'Transilvania, ţara de dincolo de păduri' şi-ar pierde sensul, ar deveni doar o tristă rămăşiţă a istoriei", a mai atras atenţia prinţul Charles.

Pe de altă parte, în cadrul aceluiaşi eveniment, Rovana Plumb, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, a declarat că "într-adevăr Munţii Carpaţi reprezintă o comoară, atât în ceea ce priveşte natura, dar în special în privinţa oamenilor din acea zonă".

"Împreună cu Ministerul Agriculturii, cu fundaţia prinţului Charles, am reuşit să finalizăm strategia pentru Munţii Carpaţi. Mi-am asumat responsabilitatea şi voi acţiona în continuare în aşa fel încât tot ceea ce înseamnă biodiversitate, bogăţie naturală pe care ne-o oferă Munţii Carpaţi să fie protejată", a spus Rovana Plumb.

Ea a precizat că, "din cele 322.000 de hectare de păduri virgine din ecoregiunea carpatică, 210.000 sunt în România".

"De aceea, România este prima ţară din ecoregiunea carpatică şi din Uniunea Europeană care a reglementat modul de protejare a pădurilor virgine şi cvasivirgine. Ca ministru al Mediului, am semnat ordinul prin care se protejează pădurile virgine şi cvasivirgine din România. Urmează să finalizăm cartarea şi catalogul naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine din România, precum şi metodele prin care vom putea să acordăm măsuri compensatorii pentru proprietarii pădurilor", a mai spus Rovana Plumb.

Ea a mai afirmat că turismul ecologic este "o direcţie strategică" a instituţiei pe care o conduce.

Partea a treia a seriei documentare "Wild Carpathia", intitulată "Wild Forever" şi produsă de compania britanică Almond Films, va fi difuzată la nivel mondial începând de luna viitoare. În România, "Wild Carpathia - Wild Forever", care include un interviu cu prinţul Charles, va fi difuzată pe Travel Channel pe 8 noiembrie, de la ora 21.00.

Acest al treilea documentar este punctul culminant al colaborării dintre Travel Channel şi Autoritatea Naţională pentru Turism şi se axează pe partea de nord a României, cu filmări exclusive realizate în unele dintre cele mai spectaculoase mănăstiri ale Bucovinei.

Seria "Wild Carpathia" este conceptul lui Paul Lister, fondator al European Nature Trust, o organizaţie care are ca scop protejarea marilor areale sălbatice şi a regiunilor naturale degradate de pe continentul european.

Seria a fost sprijinită de ministrul delegat pentru IMM, Turism şi Mediu de Afaceri, Maria Grapini, care a colaborat cu Scripps Networks Interactive, care deţine televiziunea internaţională Travel Channel.

"Wild Carpathia" prezintă, în viziunea unui grup de britanici, frumuseţea Munţilor Carpaţi din România, în încercarea de a arăta străinilor minunata diversitate a faunei şi florei din zonă. De asemenea, documentarul are un scop educaţional şi atrage atenţia românilor asupra comorii nepreţuite de care se bucură şi pe care trebuie să o conserve pentru generaţiile viitoare.

Prima parte a miniseriei "Wild Carpathia" a fost lansată în octombrie 2011, iar partea a doua, în septembrie 2013, ambele fiind difuzate la nivel internaţional pe Travel Channel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici