Rusul care l-a numit „nebun” pe Putin va fi aruncat într-o puşcărie de tortură

Printre principalii oponenţi ai Kremlinului, Alexei Navalnîi s-a prezentat astăzi în sala de judecată, la procesul de apel care i-a confirmat pedeapsa de 9 ani.

1936 afișări
Imaginea articolului Rusul care l-a numit „nebun” pe Putin va fi aruncat într-o puşcărie de tortură

Rusul, la termenul de astăzi

Vladimir Putin este „nebun”, iar războiul din Ucraina este „prost”. Apărut astăzi în sala de judecată la procesul de apel care i-a confirmat pedeapsa de 9 ani, disidentul Alexei Navalnîi l-a atacat sever pe liderul de la Kremlin. „Este un război stupid lansat de Putin. Construit pe minciuni. Un nebun şi-a înfipt ghearele în Ucraina şi nu ştiu ce vrea să facă cu el, hoţul ăla nebun”, a spus Navalnîi în sala de judecată, citat de BBC.

Oponent major al Kremlinului, Navalnîi ispăşeşte deja o pedeapsă de doi ani şi jumătate, după ce a fost arestat pe aeroportul din Moscova în ianuarie 2021. Se întorcea atunci din Germania, unde fusese tratat în urma otrăvirii cu Novichok, în Siberia, în august 2020.

Locul unde deţinuţi sunt torturaţi şi ucişi

Noua sentinţă, pentru înşelăciune şi dispreţ a instanţei, presupune transferul acestuia într-un alt centru de detenţie, cu un regim mai sever. Tribunalul de la Moscova a reconfirmat astăzi, „fără modificări” sentinţa pronunţată în martie, transmite agenţia de presă rusă Interfax.

Acuzaţiile de fraudă, în ceea ce este considerat un proces politic, vizează conducerea Fondului Anticorupţie, organizaţia fondată de Navalnîi, interzisă acum ca „extremistă”. Închisoarea în care va fi transferat Navalnîi „este cunoscută pentru că deţinuţii sunt torturaţi şi ucişi”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Navalnîi, Kira Yarmish, adăugând că Putin doreşte să-l ţină pe disident în închisoare cât mai mult posibil.

„Scopul lumii întregi este să se asigure că Putin va fi răsturnat cât mai curând posibil”, a scris el pe Twitter. „Noua mea sentinţă nu a intrat încă în vigoare, dar am auzit zvonuri că voi fi transferat în colonia de înaltă securitate Melekhovo”, a scris Navalnîi pe Twitter la începutul lunii mai. 

Povestea judecătoarei

Imaginea lui Alexei Navalnîi a ajuns în instanţă printr-un paravan. Lumina lividă, chipul palid, mâinile strânse la gratiile închisorii Pokrov, la 100 km de Moscova.

După ce l-a acuzat pe Putin, a spus o poveste. Ştiind că purtătorul de cuvânt al ei o va repeta lumii. Povestea este cea a Nataliei Repnikova: judecătoarea care anul trecut şi-a convertit sentinţa, transformând-o într-o condamnare cu suspendare. Acea judecătoare, a spus Navalnîi, a murit la 6 luni după sentinţă: „Oficial pentru Covid”.

Cu puţin timp înainte de moartea sa, potrivit purtătorului de cuvânt al lui Navalny, Repnikova i-a spus în secret lui Navalnîi, prin avocaţi, că regretă decizia şi îl consideră un om curajos. 

„Nu vreau să speculez”, a glumit Navalnîi, „dar nu mi s-a părut o pacientă cu risc deosebit. Dacă un judecător vrea să-mi trimită un mesaj, fii atent, altfel medicul legist este pe palier”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici