Salariaţii de la Nitroexplosives refuză să intre la lucru

Salariaţii din schimbul I de la Nitroexplosives de pe platforma Nitramonia Făgăraş au refuzat, luni, să intre la lucru, din cauza nesiguranţei instalaţiilor, care nu respectă parametrii minimi de securitate, potrivit sindicaliştilor care solicită, de urgenţă, o anchetă privind explozia de vineri.

1 afișare

Având în vedere incidentul petrecut vineri şi pericolul de a se produce oricând noi dezastre, Cartel Alfa solicită realizarea de urgenţă a unei anchete privind explozia şi o întâlnire cu conducerea AVAS pentru a găsi soluţii rapide pentru siguranţa instalaţiilor, paza acestora şi plata salariilor restante, potrivit unui comunicat al Confederaţiei remis, luni, presei.

"Ţinând cont de faptul că salariile nu au fost plătite de mai multe luni, salariaţii sunt supuşi unui şantaj murdar, fiind zilnic ameninţaţi de către conducerile societăţilor că vor fi daţi afara fără plăţi compensatorii (aprobate pe platformă conform programului de restructurare totală) dacă vor refuza sa efectueze sarcinile de serviciu", informează acelaşi comunicat.

Siguranţa instalaţiilor nu este garantată deoarece lipseşte agentul termic (este cunoscut faptul că la Nitroexplosive există depozite de dinamită, pulberi, fitil detonant, precum şi rezerva de stat de nitroglicerina a României), iar Nitroglicerina trebuie menţinută la minim +13 grade Celsius. Deja noaptea sunt temperaturi sub acest prag minim de siguranţă şi există riscul ca nitroglicerina să congeleze şi la orice stimul să producă deflagraţii, după cum atenţionează sindicaliştii.

În depozitele de dinamită există diverse tipuri de explozivi, motiv pentru care salariaţii se tem pentru siguranţa lor şi refuză să mai intre în aceste instalaţii.

De asemenea, furturile reprezintă o mare problemă, iar vineri se aflau în serviciul de pază pe o suprafaţă de 400 de hectare doar 20 de salariaţi din care doar 5 erau agenţi de pază specializaţi, restul fiind electricieni, chimişti, mecanici executând paza cu bâta. Mai mult, pe baza legislaţiei în vigoare din domeniu, aceşti salariaţi nu pot fi folosiţi în serviciul de pază. În plus, gardurile platformei nu mai există şi au fost situaţiile în care s-a intrat la furat pe platforma cu maşina sau căruţa.

Toate aceste aspecte au fost aduse la cunoştinţa autorităţilor române în repetate rânduri, ultima data chiar cu ocazia pichetării Prefecturii Braşov din perioada 10-14 septembrie şi întâlnirilor de la AVAS Bucureşti.

La Nitroexplosive a avut loc, vinerea treci, un incendiu urmat de o deflagraţie care a distrus maşina de fabricat pulberi nr 17/2, instalaţie protejată de legi speciale fiind cuprinse în planul de mobilizare al armatei prevăzut de legea 477/2003 si in OUG 813/2006, un astfel de incident fiind obligatoriu de notificat la Bruxelles.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici