Salariul mediu net a urcat în decembrie 2010 la 1.496 lei. Află în ce domenii se câştigă cel mai bine

Câştigul salarial mediu nominal net a crescut în decembrie anul trecut cu 8,6% (119 lei), la 1.496 lei, faţă de noiembrie şi cu 1,3% comparativ cu aceeaşi lună din 2009, cele mai mari valori înregistrându-se în activităţile de intermedieri financiare, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante.

41 afișări
Imaginea articolului Salariul mediu net a urcat în decembrie 2010 la 1.496 lei. Află în ce domenii se câştigă cel mai bine

Salariul mediu net a urcat în decembrie 2010 la 1.496 lei. Află în ce domenii se câştigă cel mai bine (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)

Astfel, câştigul salarial mediu net a fost de 4.100 lei în activităţile de intermedieri financiare şi de 856 lei în hoteluri şi restaurante, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, cu excepţia activităţii de învăţământ. Cea mai mare creştere în acest sector a avut loc în administraţia publică, unde câştigul salarial a crescut cu 14,1% ca urmare a acordării, în unele instituţii publice, de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanţă), plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv pentru perioade anterioare). Totodată, câştigurile au crescut cu 1,6% în sănătate şi asistenţă socială ca urmare a acordării de prime ocazionale, respectiv plăţii drepturilor salariale restante cuvenite salariaţilor din unele unităţi, precum şi plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masă).

În învăţământ, scăderea cu 3,2% a câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, a fost cauzată de plata cu ora a cadrelor didactice, respectiv de plata, în luna noiembrie, a sumelor din alte fonduri ori pentru perioade anterioare.

În decembrie 2010, nivelul câştigului salarial mediu net a fost în creştere faţă de noiembrie în toate activităţile din sectorul economic, la sfârşit de an angajaţii primind prime de vacanţă şi prime plătite cu ocazia sărbătorilor de iarnă ori ajutoare băneşti, sume din alte fonduri (inclusiv tichete cadou), dar şi plăţi din realizările de producţie ori din încasări mai mari (funcţie de contracte).

Cele mai mari majorări ale câştigului salariale, de peste 20%, s-au operat în extracţia minereurilor metalifere (39,9%), fabricarea produselor farmaceutice (29,2%) şi în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, extracţia cărbunelui superior şi inferior (20-22%).

Creşteri între 14% şi 20% s-au operat în telecomunicaţii, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, fabricarea produselor textile, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), fabricarea echipamentelor electrice, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, activităţi de editare, transporturi pe apă, industria metalurgică, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor.

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost în decembrie de 2.067 lei, cu 8,8% mai mare decât în noiembrie.

Indicele câştigului salarial real pentru luna decembrie 2010 faţă de noiembrie, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 108%. Comparativ cu octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 123,9%, cu 9,3 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna noiembrie 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici