Salariul mediu net şi-a încetinit ritmul de creştere

Avansul câştigului salarial mediu net, comparativ cu luna similară din 2007, s-a redus de la 22,4% în octombrie la 21,4% în noiembrie 2008, indicatorului ajungând la 1.361 lei, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

34 afișări
Imaginea articolului Salariul mediu net şi-a încetinit ritmul de creştere

Salariul mediu net şi-a încetinit ritmul de creştere (Imaghine: Mediafax Foto)

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost în noiembrie 2008 de 1.844 lei, cu 2,7% mai mare faţă de luna precedentă, se arată într-un comunicat INS.

Faţă de octombrie 2008, câştigul salarial mediu nominal net a crescut în noiembrie cu 34 lei, respectiv 2,6%.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţile de transporturi aeriene (3.373 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (768 lei).

Salariul mediu net a înregistrat în noiembrie creşteri în majoritatea activităţilor, care s-au datorat, în principal, acordării de prime (inclusiv a premiilor ocazionale), negocierilor salariale sau realizărilor de producţii mai mari.

Astfel, câştigul salarial mediu net din industria de mijloace ale tehnicii de calcul şi de birou a avansat cu 11,1%, în timp ce cel din sănătate şi asistenţă socială a crescut cu 10,5%.

Avansuri ale salariului cuprinse între 6% şi 8% s-au înregistrat în edituri, poligrafie şi reproducerea înregistrărilor pe suporţi, în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze şi apă, prelucrarea lemnului şi a produselor din lemn şi plută, precum şi în administraţie publică.

În plus, câştigul salarial mediu net a crescut cu 3 - 5% în agricultură, vânătoare şi servicii anexe, în sectorul de captare, tratare şi distribuţie a apei, în industria de echipamente pentru radio, televiziune şi comunicaţii, în învăţământ, transporturi terestre şi aeriene, transporturi prin conducte, în activităţile de eliminare a deşeurilor şi a apelor uzate, de asanare, salubritate şi activităţi similare, în asigurări şi case de pensii, precum şi în intermedieri financiare.

Totuşi, dificultăţile financiare, realizarea unei producţii mai mici sau de acordarea de prime în luna anterioară, a determinat scăderea câştigului salarial mediu net în industria metalurgică (cu 92,9% în noiembrie 2008 faţă de luna precedentă) şi în sectorul de extracţie a hidrocarburilor şi serviciile anexe, precum şi în transporturi pe apă (cu 5-7%).

Salariul a scăzut cu 2% - 4% şi pentru salariaţii din industria minieră, cea a construcţiilor metalice şi a produselor din metal, din segmentul de fabricare a substanţelor şi produselor chimice, precum şi a produselor textile, din producţia de mobilier şi alte activităţi industriale, precum şi din industria de maşini şi echipamente.

Indicele câştigului salarial real pentru noiembrie 2008 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 102,3%.

Indicele câştigului salarial real faţă de luna noiembrie 2007 a urcat cu 13,7%.

Faţă de octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 127,7%, cu 2,8 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în octombrie 2008.

În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici