Salariul personalului didactic cu studii superioare nu are ca punct de referinţă CCM

Salariul personalului didactic cu studii superioare se stabileşte prin lege, la fel ca şi în sănătate sau alte sectoare de activitate, şi nu în baza Contractului Colectiv de Muncă (CCM), a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, ministrul Muncii, Paul Păcuraru.

2 afișări
Imaginea articolului Salariul personalului didactic cu studii superioare nu are ca punct de referinţă CCM

Păcuraru: Salariul personalului didactic cu studii superioare nu are ca punct de referinţă CCM

Potrivit ministrului Muncii, CCM se aplică în cazul salariilor care se stabilesc prin negocierea dintre sindicate şi patronate, acest lucru nefiind însă valabil şi în cazul salariaţilor din învăţămât, având în vedere că fiecare sector are propria lege de salarizare.

"Salariul minim brut negociat se aplică celor cu salarii stabilite în baza negocierii. Personalul didactic cu studii superioare nu intră în această categorie şi, prin urmare, acest subiect din ultimele zile este fals şi instanţa a fost în eroare atunci când a dat câştig de cauză sindicatului, întrucât toate acţiunile de acest tip au fost respinse de celelalte instanţe din ţară", susţine Paul Păcuraru.

Totodată, ministrul a declarat că nici Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT), nici Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse (MMFES) sau Inspectoratul şcolar Dolj nu au fost invitate în faţa instanţei şi, prin urmare, decizia instanţei doljene poate fi atacată.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), prin Uniunea Sindicatelor Independente din Învăţământ Dolj, a câştigat, luni, definitiv şi irevocabil procesul în care profesorii doljeni cereau respectarea articolului 40 din Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel Naţional pe anii 2007-2010 din 29 decembrie 2006, declara liderul FSLI, Aurel Cornea.

Tribunalul Dolj a obligat, astfel unităţile de învăţământ din judeţul Dolj să stabilească, în favoarea membrilor cu studii superioare ai sindicatului afiliat la FSLI, un salariu de bază brut de 880 lei şi să achite membrilor diferenţa dintre salariul astfel stabilit şi salariul efectiv plătit în perioada 1 ianuarie 2007 - 11 iunie 2007, diferenţe actualizate cu rata inflaţiei.

Având în vedere precedentul judiciar creat, FSLI a solicitat Guvernului României să emită o ordonanţă de urgenţă prin care să se stabilească că, începând cu 1 ianuarie 2007, pentru cei peste 45.000 de salariaţi din învăţământ cu studii superioare debutanţi, salariul minim brut să fie de 880 lei şi să se acorde diferenţele de drepturi salariale începând cu 1 ianuarie, actualizate cu rata inflaţiei.

Alianţa Naţională a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex solicită premierului Călin Popescu Tăriceanu elaborarea în regim de urgenţă a unui act normativ prin care tuturor categoriilor de bugetari să li se acorde retroactiv salariul minim de 880 de lei prevăzut în Contractul Colectiv de Muncă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici