Salvaţi Copiii: 14% dintre copii admit că au jucat jocuri de noroc pe bani

Majoritatea copiilor cu vârsta peste 10 ani au văzut publicitate la jocuri de noroc, iar 14% dintre copii admit că au jucat jocuri de noroc pe bani, arată un studiu Salvaţi Copiii, care cere măsuri urgente pentru combaterea dependenţei de jocuri de noroc la minori.

127 afișări
Imaginea articolului Salvaţi Copiii: 14% dintre copii admit că au jucat jocuri de noroc pe bani

Salvaţi Copiii: 14% dintre copii admit că au jucat jocuri de noroc pe bani

Deşi doar 14% dintre copii au recunoscut că au practicat jocuri de noroc pe bani, impactul fenomenului este mult mai amplu, 40% dintre ei menţionând că au prieteni implicaţi în astfel de activităţi, conform celei mai recente anchete sociologice realizate de Salvaţi Copiii.

Cu atât mai îngrijorător este faptul că majoritatea copiilor care au recunoscut că participă la astfel de jocuri au acces la agenţii specializate, încălcând astfel legislaţia care interzice accesul în agenţiile de jocuri de noroc până la vârsta de 18 ani. Accesul minorilor la jocurile de noroc e posibil, fie din neglijenţă, fie din dorinţa angajaţilor acestor agenţii de a creşte profiturile, ignorând astfel impactul negativ profund pe care îl au jocurile de noroc asupra copiilor, susţin reprezentanţii organizaţiei Această problemă subliniază necesitatea unei monitorizări mai atente a acestor agenţii, o limitare a expunerii copiilor la publicitatea acestor practici şi adoptarea urgentă a proiectului de lege care prevede o distanţă minimă de 300 de metri între spaţii în care se practică jocurile de noroc şi unităţile de învăţământ.

„Dependenţa de jocuri de noroc este o problemă gravă care poate avea un impact devastator asupra vieţii copiilor. Este esenţial să luăm măsuri urgente pentru a proteja copiii de această ameninţare. Solicităm autorităţilor să deblocheze iniţiativele legislative care vizează protejarea copiilor de expunerea excesivă la publicitate la jocuri de noroc, inclusiv interzicerea amplasării sălilor de jocuri de noroc în apropierea şcolilor. De asemenea, cerem aplicarea legilor care interzic jocurile de noroc persoanelor sub 18 ani şi reglementarea publicităţii la jocurile de noroc”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.

Expunerea copiilor la reclamele jocurilor de noroc atinge cote alarmante, arată Salvaţi Copiii, inclusiv pe medii precum publicitatea stradală, televiziune şi internet. Mai mult, 11% dintre copii admit că urmăresc influenceri promovând jocuri de noroc pe bani, 10% resimt presiune din partea prietenilor, iar aceeaşi proporţie are membri în familie implicaţi în aceste activităţi.

Conform sondajului online, 7 din 10 copii spun că au văzut publicitate stradală la jocurile de noroc, 4 din 10 copii spun că au un prieten care joacă pe bani, 1 din 10 copii are un membru al familiei care joacă jocuri de noroc pe bani. Potrivit aceleiaşi surse, băieţii raportează o implicare mai mare în jocurile de noroc pe bani în comparaţie cu fetele (22% vs. 9%), copiii cu vârsta de 14 ani şi peste au o frecvenţă semnificativ mai mare de practicare a jocurilor de noroc comparativ cu cei mai tineri (18% vs. 6%), iar copiii din mediul rural sunt mai predispuşi la jocurile de noroc pe bani în comparaţie cu cei din mediul urban (17% vs. 13%).

„Dependenţa de jocuri de noroc la copii este o problemă complexă, cu cauze multiple. Expunerea la publicitatea la jocurile de noroc, care creează iluzia că banii se pot obţine în mod facil, presiunea socială din partea prietenilor şi a familiei, dar şi lipsa de cunoştinţe despre riscurile jocurilor de noroc sunt factori care pot contribui la apariţia acestei dependenţe. Mai mult, odată intrat într-o agenţie de jocuri de noroc, tot mediul este creat ca să joci cât mai mult şi ca să revii: lipsa luminii naturale, pentru activarea anumitor neurostimulatori, recompense dulci gratuite, care activează o anumită zonă din creier care te face să te simţi bine, mirosurile, totul creează o atmosferă de transă în care raţionalul nu are putere”, a declarat dr. Emilian Voiculescu, membru al Federaţiei Române de Psihoterapie şi al Asociaţiei Române de Psihoterapie Psihanalitică.

Organizaţia Salvaţi Copiii arată că, în 2022, cheltuielile în acest sectorul de Jocuri de Noroc au atins suma de 28 de milioane de euro, agenţiile de jocuri de noroc situându-se în topul celor mai mari cheltuitori în publicitate. Spre exemplu, sectorul de telecomunicaţii a alocat 30 de milioane de euro pentru publicitate, iar sectorul HoReCA 16 milioane de euro, conform Initiative Media Factbook 2023.

Organizaţia Salvaţi Copiii a iniţiat campania „Joacă, nu jocuri” şi solicită autorităţilor deblocarea iniţiativelor din Parlamentul României pentru impunerea distanţei de 300 de metri între agenţiile de jocuri de noroc şi şcoli, aplicarea cu stricteţe a legilor existente care impun vârsta minimă de 18 ani pentru participarea la jocurile de noroc şi crearea unui mecanism eficient de control inopinat în aceste agenţii, reglementarea strictă a publicităţii, inclusiv interzicerea reclamelor pe medii OOH, prin influenceri şi prin plasare deprodus la emisiuni la ore de maximă audienţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici