SANITAS, avertizare dură pentru autorităţile din Sănătate: „tragedia de la Spitalul Judeţean Neamţ se poate repeta în oricare alt spital”. Manifestul Federaţiei

  • Federaţia SANITAS a transmis, luni, un comunicat de presă prin care îşi manifestă solidaritatea faţă de personalul medical de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ.
  • Totodată, reprezentanţii SANITAS au transmis o avertizare pentru decidenţii din Sănătate: ”Tragedia de la Spitalul Judeţean Neamţ se poate repeta în oricare alt spital din România!”
  • Federaţia anunţă o acţiune de comemorare a „victimelor sistemului de sănătate”, marţi, în Piaţa Victoriei.
  • Totodată, SANITAS va lansa un „Manifest pentru dreptul cetăţeanului român la servicii publice de sănătate performante”.
990 afișări
Imaginea articolului SANITAS, avertizare dură pentru autorităţile din Sănătate: „tragedia de la Spitalul Judeţean Neamţ se poate repeta în oricare alt spital”. Manifestul Federaţiei

Federaţia SANITAS, avertizare dură pentru autorităţile din Sănătate: „tragedia de la Spitalul Judeţean Neamţ se poate repeta în oricare alt spital”

SANITAS atenţionează autorităţile: ”Tragedia de la Spitalul Judeţean Neamţ se poate repeta în oricare alt spital din România!”.Federaţia a transmis că este solidară cu colegii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Neamţ „care au trecut prin tragedia incendiului de la secţia de ATI şi care, într-un act firesc de responsabilitate profesională, au făcut tot ceea ce era posibil pentru salvarea pacienţilor”, se arată în comunicatul de presă. 
 
În acelaşi timp, Federaţia SANITAS atrage atenţia că situaţii similare pot avea loc oricând în alte instituţii sanitare din România, cauze principale fiind lipsa echipamentelor medicale adecvate, infrastructura tehnică veche, care nu funcţionează în parametri normali şi suprasolicitarea personalului medical existent.
 
În acelaşi timp, Federaţia SANITAS atrage atenţia că situaţii similare pot avea loc oricând în alte instituţii sanitare din România, cauze principale fiind lipsa echipamentelor medicale adecvate, infrastructura tehnică veche, care nu funcţionează în parametri normali şi suprasolicitarea personalului medical existent.
 
„Constatăm încă odată, din păcate, că autorităţile acceptă să discute despre problemele reale şi grave ale sistemului de sănătate numai atunci când au loc astfel de tragedii, iar după trecerea efectului emoţional, ”uită” de ele şi nu îşi reevaluează priorităţile politice pentru acest domeniu”, spun reprezentanţii federaţiei.
 
SANITAS atrage atenţia colegilor din Sănătate că „este momentul în care trebuie să ne unim vocile pentru a cere autorităţilor să se trezească la realitate şi să facă ceea ce este absolut necesar pentru funcţionarea normală a acestui domeniu. Altfel, prin tăcerea noastră, riscăm să devenim ”complicii” guvernanţilor la distrugerea sistemului medical public din România! Iar vocea unică trebuie să depăşească limitele domeniului medical. Cerem societăţii civile să vină alături de noi în tot acest demers, pentru că Sănătatea românească trebuie, ea însăşi, să fie vindecată. Apelăm la organizaţiile sindicale, cele profesionale, la asociaţiile de pacienţi şi alte organizaţii cu activitate în domeniu. În acest moment, sistemul public de sănătate este bolnav cronic, iar perspectivele de însănătoşire sunt minime, dacă nu îi vom obliga pe cei care răspund de managementul lui la toate nivelurile să adopte o politică coerentă de înnoire a acestuia”, se mai arată în document. 
 
„Colegii noştri îşi fac datoria profesională zi de zi la locul de muncă, încercând să găsească soluţii la problemele cu care se confruntă permanent: sunt disfuncţionalităţi generate de lipsa de materiale, de personal, de circuite, de dotări tehnice şi  de proceduri. Din nefericire, expresia ”descurcă-te cum poţi” este la ordinea zilei în majoritatea instituţiilor medicale publice, iar efectele sunt resimţite în egală măsură de angajaţi, de pacienţi şi de familiile acestora”, arată SANITAS.
 

Ce probleme sunt în sistemul de Sănătate

 
SANITAS acuză public mai multe lipsuri care duc, din păcate, la situaţii precum incendiul din secţia ATI a Spitalului Piatra-Neamţ.
 
  • managementul defectuos
  • lipsa de coordonare a autorităţilor care răspund de buna funcţionare a sistemului de sănătate
  •  uzura fizică şi morală avansată a infrastructurii tehnice
  •  lipsa de resursă umană calificată din instituţiile sanitare
  •  interesul scăzut pentru sănătatea şi securitatea angajaţilor la locul de muncă
  • lipsa dotărilor medicale, formalismul şi superficialitatea cu care sunt tratate instructajele periodice
  • respectarea protocoalelor şi a procedurilor interne
  • insuficienţa materialelor şi echipamentelor medicale şi de protecţie
 

SANITAS, acţiune în Piaţa Victoriei în memoria „victimelor sistemului sanitar românesc”

 
Federaţia SANITAS întrerupe şirul protestelor planificate, iar mâine, 17 noiembrie 2020 se va afla în Piaţa Victoriei într-o „acţiune a tăcerii, a doliului, a respectului faţă de toate victimele de până acum ale sistemului sanitar românesc aflat în paragină, fie că sunt pacienţi ce nu au mai putut fi salvaţi, fie că sunt salariaţi din sistem care au pierdut lupta pentru supravieţuire”, anunţă reprezentanţii.
 
„Acţiunea va fi una care condamnă total indiferenţa şi inconştienţa autorităţilor care sunt responsabile de managementul instituţiilor de sănătate din România. Va fi o reacţie publică de nemulţumire totală faţă de lipsa unei strategii naţionale reale şi coerente de reformare a sistemului de sănătate”, mai precizează membrii. 
 
În acelaşi timp, Federaţia SANITAS va lansa un „Manifest pentru dreptul cetăţeanului român la servicii publice de sănătate performante” la care invită să se alăture şi alte organizaţii interesate. „Este un demers necesar, fără conotaţie politică, determinat exclusiv de faptul că nu este normal să mai acceptăm situaţia dezastruoasă în care se află sistemul de sănătate din ţara noastră”, conchid reprezentanţii organizaţiei. 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici