Săniuţă: Structura "Acvila" se va reorganiza la IGPR

Comisia de Apărare din Cameră a decis ca structura specială Acvila să se reorganizeze în cadrul IGPR, şi nu al Jandarmeriei, aşa cum prevede ordonanţa de reorganizare a MAI, a declarat, miercuri, vicepreşedintele Comisiei, deputatul PSD Marian Săniuţă.

98 afișări
Imaginea articolului Săniuţă: Structura "Acvila" se va reorganiza la IGPR

Săniuţă: Structura "Acvila" se va reorganiza la IGPR (Imagine: Mediafax Foto)

El a precizat, totodată, că, în urma votului membrilor Comisiei de Apărare din Cameră, Agenţia Naţională Antidrog va rămâne în structura actuală, în timp ce Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională şi Acvila se vor reorganiza în cadrul IGPR.

"Această decizie a fost influenţată de audierea de ieri (de marţi, când Comisia l-a audiat pe ministrul Administraţiei şi Internelor Dan Nica, care a prezentat ordonanţa de reorganizare a MAI, n.r.) propunerile venind din partea mai multor membri ai comisiei în ceea ce priveşte fiecare punct al ordonanţei", a precizat Săniuţă.

El a subliniat că poziţia pe care a avut-o în comisie, dar şi poziţiile colegilor săi, nu s-au dorit şi nu au fost în nici un moment punctul de plecare al vreunui conflict cu ministrul de interne Dan Nica.

"Ceea ce credem noi şi o mare parte din colegii mei, din discuţiile pe care le-am purtat, este că o această ordonanţă a fost elaborată şi adoptată în grabă, cum de altfel au fost şi alte ordonanţe la acest început de mandat. Schimbările din MAI, mult prea dese, şi aici mă refer strict la specialişti, au dus la o incoerenţă a elaborării textului ordonanţei şi la o necorelare cu legislaţia adiacentă subiectelor pe care ordonanţa le-a propus", a subliniat Săniuţă.

El a precizat că rămâne o necunoscută dacă această OUG avea sau nu nevoie de avizul CSAT sau dacă acest aviz există sau nu în acest moment şi a adăugat că Legea de organizare şi funcţionare a Jandarmeriei - în ceea ce priveşte atribuţiile brigăzii de intervenţie - nu prevedeau includerea structurii contrateroriste Acvila.

Întrebat dacă există un interes anume pentru ca Acvila să treacă la Jandarmerie şi să nu mai fie o unitate de sine stătătoare, în subordinea directă a ministrului, aşa cum era până de curând, Săniuţă a explicat că proiectul numit Acvila a fost iniţiat de ministrul Ioan Rus în 2002-2003, după evenimentele teroriste de la Madrid, şi a fost consolidat ulterior, în cadrul mandatului său de ministru de Interne.

"Eu am consolidat această structură în timpul mandatului meu, iar la nivelul subordonării sale faţă de ministru această structură a fost respectată de minstrul PD Blaga, de ministrul liberal David, iar acum un nou ministru PSD vine cu o nouă propunere", a spus Săniuţă.

El a susţinut ca Acvila să funcţioneze în cadrul IGPR, arătând că în 90% din ţările UE, astfel de structuri sunt în subordinea Poliţiei, că în România orice eveniment cu potenţial terorist se anunţă la 112, care sună mai întâi la Poliţie, şi că ar fi o greşeală să se remilitarizeze această structură prin trecerea la Jandarmerie, acest fapt contravenind deciziei politice luate tot de către PSD în 2002-2003 de a demilitariza Ministerul de Interne.

Săniuţă a precizat, în acest sens, că Jandarmeria are dreptul să facă intervenţii antiteroriste doar la obiectivele din patrimoniu său de acţiune şi doar pe teritoriul naţional, în timp ce Poliţia are şi elementul de extrateritorialitate, el explicând, totodată, că la Poliţie există Serviciul de Intervenţii şi Acţiuni Speciale (SIAS), care poate îngloba Acvila mai bine, în condiţiile în care componenţii Acvila sunt poliţişti care au refuzat să meargă la Jandarmerie.

"Sper ca legea să rămână aşa cum am gândit-o noi şi prin spijinul colegilor de la Senat şi Acvila să rămână la Poliţie", a precizat Săniuţă, care a arătat că o parte dintre componenţii Acvila au dat examen să treacă la SIAS, existând, în acest sens, rapoarte aprobate de şeful SIAS.

"Mi-am apărat punctele de vedere pe care le-am avut în calitate de ministru PSD, am apărat un proiect al PSD şi un principu al PSD, acela de demilitarizare. Nu a fost şi nu am intenţionat crearea vreunui conflict cu ministrul de interne", a subliniat Săniuţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici