Şapte medici şefi de secţii de la Spitalul Topliţa au demisionat

Şapte medici şefi de secţii de la Spitalul Municipal Topliţa din judeţul Harghita, precum şi directorul medical şi cel economic au demisionat, luni, spunând că nu mai pot colabora cu managerul instituţiei, pe care îl acuză de comportament abuziv.

1514 afișări
Imaginea articolului Şapte medici şefi de secţii de la Spitalul Topliţa au demisionat

Şapte medici şefi de secţii de la Spitalul Municipal Topliţa au demisionat (Imagine: Mediafax Foto)

Starea conflictuală existentă între medicii demisionari şi managerul spitalului a început în urmă cu patru luni, timp în care ambele părţi au depus memorii la Ministerul Sănătăţii (MS), solicitând controale ale specialiştilor acestuia, dar şi de la Casa de Asigurări de Sănătate şi de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP).

Medicii susţin că managerul nu comunică decât prin note interne, iar atunci când li se adresează le vorbeşte arogant şi îi ameninţă.

"Există o stare conflictuală, între noi şi manager, care nu pare să aibă ieşire. Între noi este o lipsă totală de comunicare, nu vine pe secţii, iar atunci când ne întâlnim ne vorbeşte urât, spunându-ne că nu suntem capabili, că ne primim banii de pomană. Decizia de a ne înainta astăzi (luni - n.r.) demisiile este ultimul gest prin care ne mai putem face auziţi", a declarat corespondentului MEDIAFAX directorul medical al Spitalului Municipal Topliţa, dr. Sanda Zaharia.

"Ţipă la noi, zbiară, le-a făcut pe câteva colege de-ale mele, mai în vârstă, chiar să plângă. Cine se crede? Ne acuză de incompetenţă, că noi cheltuim bani nejustificat de mulţi pentru medicamente. Aşa nu se mai poate! Ori pleacă el, ori plecăm noi!". a spus şeful demisionar al secţiei Interne, dr. Ioan Ţăran.

La rândul său, managerul Spitalului Municipal Topliţa, dr.Aurelian Ovidiu Budişcă, a afirmat că nu comportamentul său abuziv îi supără pe medici, ci faptul că a constatat, în urma verificărilor făcute, că aceştia comit o serie de ilegalităţi.

"Ei nu sunt agasaţi de comportamentul meu, ci de grija mea pentru modul în care ei cheltuie banul public, doar pentru asta am fost pus aici manager! Am descoperit că manifestă dispreţ faţă de banul public, mai precis că îl fură, de vreme cei ei îşi suprapun programul de la spital cu cel de la cabinetele lor private, luate în comodat într-un mod qvasi-legal de la Ambulatoriul integrat al Spitalului, luând de două ori bani pentru aceeaşi muncă prestată", a spus dr. Aurelian Ovidiu Budişcă.

Managerul a declarat că medicii care au şi cabinete private, respectiv "demisionarii", "fraudează circuitul legal" de internare a bolnavilor prin camera de gardă, înţelegându-se cu ambulanţierii să nu ducă pacienţii care necesită spitalizare, în regim de urgenţă la spital, ci la cabinetele lor, pentru că astfel CJAS le decontează mai mulţi bani.

"Anul trecut, în primul trimestru, s-au internat prin camera de gardă 60 la sută dintre pacienţi, iar în acest an doar 34 la sută. În plus, niciodată, în 15 ani cât am lucrat la Clinica Universitară de la Târgu Mureş, nu am avut atâtea cheltuieli cu antibioticele cât am avut într-un singur trimestru aici" a adăugat Aurelian Ovidiu Budişcă.

Potrivit acestuia, anul trecut a reuşit să "ţină în frâu" costurile cu medicamentele la 7,5 la sută, faţă de 6 la sută - recomandarea MS, iar de la începutul anului şi până în prezent acestea au ajuns la 10,5 la sută.

"Acest grup de protestatari încalcă legea cu nonşalanţă şi tot ei sunt nemulţumiţi, în acest spital hoţul strigă că este agresat", a conchis Budişcă.

În prezent, se aşteaptă rezultatele controlului efectuat, săptămâna trecută, la Spitalul din Topliţa, de un corp de specialişti ai MS, la care a participat şi directorul medical al DSP Harghita, dr. Bokor Marton.

"Vina managerului este că a încercat să impună legea şi corectitudinea la Spitalul din Topliţa. Acolo, medicii sunt obişnuiţi să facă ce cred ei de cuviinţă şi să fie lăsaţi în pace. A scormonit într-un viespar şi asta nu a fost pe placul multora. În plus, vreau să precizez că medicii demisionari şi-au depus demisia în bloc, aspect care contravine legii potrivit căreia orice contract îşi încetează efectele la voinţa uneia dintre părţi, deci este lovită de nulitate. Eu cred că această demisie nu va fi dusă până la capăt, ci că este doar o încercare din partea medicilor de a forţa mâna ministrului să-l înlăture pe manager", a declarat directorul medical al DSP Harghita.

Potrivit legii, de la data depunerii demisiei, medicii au la dispoziţie 30 de zile - considerate preaviz, să se decidă dacă vor reveni sau nu asupra deciziei luate, timp în care sunt obligaţi să-şi desfăşoare activitatea astfel încât pacienţii să nu aibă de suferit.

Managerul spitalului a dat asigurări că, şi în cazul în care medicii protestatari vor demisiona, există deja contracte încheiate cu alţi zece medici, care îi vor putea înlocui.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici