Şapte persoane arestate şi alte 14 reţinute în cazul contrabandei cu ţigări din nordul ţării

Şapte persoane au fost arestate şi alte 14 au fost reţinute în cadrul unei investigaţii a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) privind contrabanda cu ţigări din Ucraina şi Republica Moldova, liderul grupării, Paul Iova, fiind şi el încarcerat.

83 afișări
Imaginea articolului Şapte persoane arestate şi alte 14 reţinute în cazul contrabandei cu ţigări din nordul ţării

Şapte persoane arestate şi alte 14 reţinute în cazul contrabandei cu ţigări din nordul ţării (Imagine: Captura video)

În urma percheziţiilor desfăşurate pentru destructurarea grupării coordonate de Paul Iova, specializată în contrabanda cu ţigări, poliţiştii au ridicat în vederea confiscării peste 500.000 de ţigarete, 11 autoturisme, peste 240.000 de lei şi 2.000 de euro, trei pistoale cu gaze, peste o sută de telefoane mobile şi o cameră video cu termoviziune.

Vineri, au fost efectuate 50 de percheziţii simultane în Capitală şi cinci judeţe, respectiv Suceava, Botoşani, Constanţa, Covasna şi Neamţ, după ce anchetatorii au strâns probe privind activitatea infracţională a 55 de persoane, suspectate că, în perioada 2006-2010, au introdus în mod ilicit în ţară ţigarete pe care le-au vândut pe piaţa neagră din Bucureşti, Constanţa, Neamţ şi Covasna.

La percheziţii au participat aproximativ 200 de poliţişti de la structurile de poliţie judiciară, ordine publică, rutieră, criminalistică şi luptători de intervenţie rapidă, 25 poliţişti de frontieră şi 133 de jandarmi de la IJPF, respectiv IJJ Suceava şi Botoşani.

În urma activităţilor au fost descoperite 11 autoturisme, 513.660 de ţigarete, 240.695 de lei, 2.150 de euro, trei pistoale cu gaze, 123 de telefoane mobile şi 109 cartele SIM precum şi o videocameră cu termoviziune, potrivit Poliţiei Române.

Valoarea prejudiciului, doar pentru ţigările capturate, se ridică în acest moment la suma de 5.000.000 de lei (echivalentul a peste 1.100.000 de euro).

Faţă de 14 persoane procurorii DIICOT-Serviciul Teritorial Suceava au luat măsura reţinerii pentru 24 de ore, urmând ca sâmbătă să fie duşi în faţa unui judecător cu propunere de arestare preventivă.

Investigaţiile au relevat faptul că ţigările erau introduse ilicit pe teritoriul vamal al României, peste frontiera de stat adiacentă judeţelor Suceava şi Botoşani, membrii grupării coordonau şi controlau direct actele materiale de contrabandă, asigurând în acelaşi timp colectarea, depozitarea, transportul şi desfacerea către comercianţii de ţigarete de pe piaţa neagră a municipiului Bucureşti, judeţelor Constanţa, Neamţ şi Covasna.

Liderul acestei grupări infracţionale este Paul Iova, zis Ion Petrişor, în vârstă de 48 ani, din municipiul Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici