Şaptesprezece migranţi depistaţi la frontiera arădeană, unii ascunşi în portbagaj

Şaptesprezece migranţi au fost depistaţi, în ultimele 24 de ore, la frontiera arădeană. Aceştia încercau să ajungă ilegal într-un stat din Spaţiul Schengen deplasându-se spre frotieră pe jos, cu taxiuri, autoturisme sau fiind ascunşi în portbagaj.

76 afișări
Imaginea articolului Şaptesprezece migranţi depistaţi la frontiera arădeană, unii ascunşi în portbagaj

Şaptesprezece migranţi depistaţi la frontiera arădeană, unii ascunşi în portbagaj

Potrivit Poliţiei de Frontieră, poliţiştii de la Vărşand, judeţul Arad, au oprit, vineri, pentru control, pe DN-79A, între localităţile Chişineu Criş şi Socodor, două autoturisme care se îndreptau spre graniţa cu Ungaria.

La volanul maşinilor se aflau doi cetăţeni români, iar alături de ei se mai aflau, în calitate de pasageri, nouă persoane de origine afroasiatică. Deoarece pasagerii nu deţineau documente de identitate, aceştia au fost duşi la sediul Poliţiei de Frontieră pentru cercetări.

La verificări, poliţiştii de frontieră au stabilit faptul că ei sunt cetăţeni din Irak, patru adulţi cu vârste cuprinse între 19 şi 37 de ani şi cinci minori, având vârste cuprinse între 6 şi 16 de ani.

În cadrul cercetărilor preliminare s-a stabilit că cele nouă persoane doreau să ajungă într-un stat din Spaţiul Schengen, iar şoferii de taxi au declarat că ei s-au prezentat la comandă pentru a duce persoanele până în localitatea Pilu.

Tot sâmbătă, poliţiştii de frontieră de la Vărşand au observat, la aproximativ 300 de metri faţă de linia de frontieră, un grup de trei persoane care se deplasau pe jos, paralel cu calea ferată, înspre Ungaria.

Grupul format din trei bărbaţi a fost oprit în apropierea graniţei şi condus la sediul sectorului pentru cercetări. Din primele verificări efectuate poliţiştii de frontieră au stabilit că cei în cauză sunt cetăţeni din Irak - Mustafa K., în vârstă de 19 ani, Dindar H., în vârstă de 22 de ani şi Mohammed H., de 21 de ani. Toţi sunt solicitanţi de azil în România şi au declarat ca intenţionau să treacă fraudulos frontiera din România în Ungaria, pentru a ajunge într-un stat din Spaţiul Schengen.

Cei trei au spus că au călătorit până în localitatea Macea cu un taxi, iar de aici şi-au continuat călătoria pe jos până în momentul reţinerii.

În ambele cazuri poliţiştii de frontieră au întrerupt călătoria persoanelor în cauză şi au întocmit actele de urmărire penală pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurile legale care se impun.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, poliţiştii de frontieră au oprit în trafic, la 2 kilometri de linia de frontieră, un autoturism despre care aveau suspiciuni că ar transporta persoane care intenţionează să treacă ilegal frontiera în Ungaria. La volanul maşinii se afla cetăţeanul român Iulian C., în vârstă de 24 ani, alături de care se mai aflau, în calitate de pasageri, dar şi ascunşi în portbagaj, cinci persoane, toţi bărbaţi. Deoarece pasagerii nu deţineau documente de identitate, aceştia au fost duşi la sediul Poliţiei de Frontieră pentru cercetări.

În cadrul primelor verificări, cei în cauză au declarat sunt solicitanţi de azil şi că intenţionau să ajungă până în apropierea frontierei, iar apoi să treacă ilegal, pe jos, pe câmp, evitând controlul de frontieră, cu scopul de a ajunge în Germania. Şoferul nu a dorit să facă declaraţii în cadrul primelor cercetări.

În cauza poliţiştii de frontieră arădeni au întocmit celor cinci bărbaţi lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, iar şoferului român pentru trafic de migranţi urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie luate măsurile legale ce se impun.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici