Sârbu (PSD), despre firmele de prospecţiuni: Nu e normal să intri pe terenul nimănui în mod abuziv

Senatorul PSD Ilie Sârbu a declarat, joi, la Mediaş, referitor la firmele de prospecţiuni, că "nu e normal" să intre abuziv pe terenurile oamenilor, aceştia fiind îndreptăţiţi să cheme Poliţia, însă îi îndeamnă "să nu iasă cu toporul sau să dea drumul la câini".

194 afișări
Imaginea articolului Sârbu (PSD), despre firmele de prospecţiuni: Nu e normal să intri pe terenul nimănui în mod abuziv

Ilie Sârbu (Imagine: Alin Matei/ Mediafax Foto)

Senatorul PSD Ilie Sârbu a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, la Mediaş, ce părere are despre firmele de prospecţiuni care intră abuziv pe terenurile oamenilor şi a răspuns că "nu e normal".

"În primul rând, nu e normal să intre pe terenul nimănui în mod abuziv, chiar dacă ştiţi că, în România, bogăţiile solului şi subsolului aparţin statului. Dincolo de asta, terenul aparţine proprietarului şi, în mod firesc, când intri pe teren trebuie să te adresezi proprietarului, dar abuzuri s-au făcut şi în Timiş. Există această agresivitate a unor firme care nu respectă o regulă de bază, regula bunului simţ. În al doilea rând, sigur că ei (reprezentanţii firmelor - n.r.) ar trebui să se ocupe şi de informare, pentru că interesul principal e al lor. Ei lasă asta la o parte", a declarat Ilie Sârbu.

Întrebat ce sfat le dă oamenilor care se confruntă cu o astfel de situaţie, Ilie Sârbu a precizat că firmele respective se fac vinovate de "tulburare de posesie", iar cetăţenii ar trebui să se adreseze Poliţiei, dând exemplul unor cazuri din judeţele Argeş şi Timiş.

"Oamenii să procedeze conform legii, să nu facă altceva, Doamne fereşte, să înceapă să lovească, să iasă cu toporul, să dea drumul la câini sau ceva. Că se denaturează speţa respectivă. Pentru tulburarea de posesie omul poate să înceapă cu Poliţia din localitate, să se adreseze procuraturii", a mai spus Ilie Sârbu.

Acesta a precizat însă că nu este normal nici ca cetăţenii să blocheze prospecţiunile unor firme pe terenuri care nu le aparţin, mai ales dacă firmele respective deţin autorizaţii în regulă.

"Dar să blochezi o stradă? Să blochezi o acţiune a unei firme care are, până la urmă, autorizaţie pe un teren al ei, nici asta nu e corect. Dacă privim lucrurile în lumina legilor şi a practicii, nu a noastră, românească, ci a practicilor internaţionale. Nu se pot rezolva aşa. Eu sunt de acord că nu au fost informaţi, sunt de acord că trebuia firma să facă mai multe, dar nu pot nici să accept felul în care au fost aceşti oameni manipulaţi pe interese meschine", a mai spus Ilie Sârbu.

Acesta a adăugat că "nimeni nu îşi permite în România să facă o explorare fără toate autorizaţiile necesare".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici