Sârbu: Sper ca Guvernul să accepte majorarea salariului minim la 705 lei

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a declarat, marţi, după întâlnirea cu ministrul Ocupării din Suedia, Sven Otto Littorin, că nivelul coeficientului 1 din Legea unică de salarizare ar trebui să fie şi cel al salariului minim pe economie şi speră că acest lucru să fie acceptat de către Guvern.

20 afișări
Imaginea articolului Sârbu: Sper ca Guvernul să accepte majorarea salariului minim la 705 lei

Ministrul Muncii, Marian Sârbu (Imagine: Mediafax Foto)

Marian Sârbu a precizat că Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Uniunea Europeană au acceptat ideea de majorare a salariului minim pe economie la 705 lei, din 2010.

"Eu cred că acest nivel, al coeficientului 1, ar trebui să se regăsească şi în nivelul salariului minim pe economie şi, până la sfârşitul anului, să se regăsească şi într-o hotărâre de guvern. (...) Voi milita în Guvern ca salariul minim pe economie să corespundă cu coeficientul 1 din legea unitară. Sper ca Guvernul să accepte acest punct de vedere", a declarat ministrul Muncii.

Întrebat cum va fi posibilă majorarea salariilor mai mici de 705 lei, plata celorlalte salarii la nivelul actual în acelaşi timp cu reducerea cheltuielilor cu personalul din sistemul bugetar, Marian Sârbu a spus că unul dintre obiectivele Executivului constă în creşterea Produsului Intern Brut.

"Noi dorim să încercăm să-i protejăm pe cei cu salarii mici. Dacă în 2010 depăşim obiectivele ţintite, atingerea coeficienţilor stabiliţi pentru 2015 este perfect realizabilă", a mai spus demnitarul.

Sârbu a declarat că şi ministrul Ocupării din Suedia a fost interesat să afle despre noul sistem de salarizare din România.

Ministrul român a afirmat că în anul 2010, când va intra în vigoare Legea salarizării unitare, va fi un sistem de reformă, de simplificare şi de îmbunătăţire a tuturor funcţiilor.

"Încercăm să folosim legea unitară şi pentru planificare bugetară, stabilizarea indicatorilor macro-economici, dar şi pentru a face reformă", a mai spus Marian Sârbu.

Majorarea salariilor, soldelor şi indemnizaţiilor va fi efectuată, în 2010, doar în cazul remuneraţiilor care nu depăşesc salariul minim pe economie prevăzut pentru anul viitor, de 705 lei, conform proiectului final al legii de salarizare unitară în sectorul bugetar.

Legea va fi aplicată etapizat în perioada 2010-2015, prin modificari succesive, după caz, ale salariilor de bază, ale soldelor pentru personalul militar şi ale indemnizaţiilor lunare de încadrare, care vor fi stabilite anual prin legi speciale.

"În anul 2010, majorarea salariilor, a soldelor şi indemnizaţiilor se va face numai pentru acelea care au un nivel mai mic de 705 lei lunar", se arată în proiectul de lege.

Proiectul prevede, de altfel, în mod distinct că salariul minim va creşte de la 600 lei, în prezent, la 705 lei în 2010, 765 lei în 2011, 845 lei în 2012, 935 lei în 2013, 1.015 lei în 2014 şi 1.100 lei în 2015.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici