Saşii din Germania strâng bani pentru refacerea Bisericii Evanghelice din Bistriţa

Saşii din Germania au început o campanie internaţională de strângere de fonduri pentru refacerea turnului Bisericii Evanghelice din Bistriţa, afectat de un incediu devastator, campanie adresată inclusiv saşilor stabiliţi în Statele Unite ale Americii şi Canada.

106 afișări
Imaginea articolului Saşii din Germania strâng bani pentru refacerea Bisericii Evanghelice din Bistriţa

Saşii din Germania strâng bani pentru refacerea Bisericii Evanghelice din Bistriţa (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit ediţiei electronice a ziarului "Siebenbürgische Zeitung", apelul către toate aceste comunităţi a fost adresat de Consiliul de cultură al saşilor din cele şapte oraşe transilvane, o uniune formată din 11 organizaţii ale saşilor din Germania, Austria şi România, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Saşii sunt invitaţi să facă donaţii specificând clar că acestea sunt pentru Bistriţa, fiind asiguraţi, totodată, că banii vor ajunge la destinaţie urmând să aibă utilitate publică.

"Biserica Evanghelică din Bistriţa este unul dintre cele mai importante monumente gotice construite în timpul Renaşterii. Consiliul de Cultură al saşilor din cele şapte oraşe transilvane se află într-o relaţie directă cu atutorităţile şi constructorii competenţi şi vrea să ajute la instituirea unor măsuri urgente de securizare a monumentului', se arată în apelul publicat de ediţia electronică a ziarului „Siebenbürgische Zeitung".

Donatorii sunt asiguraţi, totodată, că donaţiile pe care le vor face sunt, din punct de vedere fiscal, deductibile pornind de la suma de 100 de euro.

Înainte de a face donaţii la un număr de cont indicat, cei care sunt interesaţi să afle mai multe informaţii despre incendiul de la Biserica Evanghelică sunt rugaţi să acceseze site-ul la adresa www.siebenbuerger.de unde au fost postate şi fotografii din timpul dezastrului.

Un incendiu devastator care a izbucnit miercuri seara a cuprins schela ce înconjura Biserica Evanghelică din Bistriţa, monument din secolul al XIV-lea, ajungând până în turn. Turla şi două turnuleţe au fost distruse în totalitate, dar şi o parte din şarpantă. Douăsprezece echipaje de pompieri din Bistriţa-Năsăud, Cluj şi Mureş au luptat timp de trei ore cu focul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici