Savu: Indiferent câte aparate vom avea, în ATI nu mai trebuie să existe niciun moment fără personal

Deblocarea posturilor din sănătate este un pas important, pentru că, indiferent de numărul şi calitatea aparatelor, în spatele lor trebuie să fie oameni, iar în terapie intensivă să nu mai fie niciun moment fără personal medico-sanitar, a declarat pentru MEDIAFAX directorul ASSMB, Marius Savu.

79 afișări
Imaginea articolului Savu: Indiferent câte aparate vom avea, în ATI nu mai trebuie să existe niciun moment fără personal

Savu: Indiferent câte aparate vom avea, în ATI nu mai trebuie să existe niciun moment fără personal (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

Directorul general al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), Marius Savu, a spus că incubatoarele în care erau bebeluşii de la Maternitatea Giuleşti au sistem de avertizare ca şi instalaţiile de fum, dar în spatele lor trebuiau să fie oameni.

"Trebuie să putem angaja cadre medico-sanitare, astfel încât în terapie intensivă să nu mai existe niciun moment fără personal", a declarat, sâmbătă,directorul general al ASSMB.

El a mai spus că în unităţile sanitare vor fi montate avertizoare de fum, dar a subliniat că indiferent de numărul şi calitatea aparatelor, în spatele lor trebuie să existe oameni, iar în acest sens deblocarea posturilor din sănătate reprezintă un pas important.

"Vom pune şi avertizoare de fum. Incubatoarele în care erau bebeluşii aveau astfel de averizoare. Din păcate nu aveam oameni. Aşa că indiferent câte aparate vom avea şi cât de sofisticate vor fi în spatele lor trebuie să existe oameni", a mai spus Marius Savu.

Directorul general al ASSMB declara, miercuri, că la Secţia de Terapie Intensivă ar trebui să existe, potrivit normativului de personal, şapte asistente şi doi medici, la Maternitatea Giuleşti fiind o singură asistentă, în loc de patru cât era necesar.

"La secţia de Terapie Intensivă ar trebui să existe, potrivit normativului de personal, şapte asistente şi doi medici, la Maternitatea Giuleşti fiind o singură asistentă în loc de patru cât era necesar", preciza Savu.

Cinci bebeluşi, doi băieţi şi trei fete, au murit şi alţi şase sunt răniţi grav în urma incendiului care a avut loc luni, la Secţia de Terapie Intensivă Nou-Născuţi de la Maternitatea Giuleşti din Capitală.

Primii trei bebeluşi au murit luni seară, având probleme cardiorespiratorii, iar altul a decedat marţi. Încă un bebeluş a murit, în noaptea de miercuri spre joi, la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu". Şase bebeluşi sunt internaţi de luni seară la Spitalul "Grigore Alexandrescu", unde au fost duşi imediat după explozia de la Maternitatea Giuleşti.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a declanşat o anchetă sub aspectul comiterii infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă.

Procurorul şef al Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Marius Iacob, a afirmat, vineri, că temperatura înregistrată în incendiul de la Secţia de Terapie Intensivă a Maternităţii Giuleşti a atins peste 200 de grade Celsius, expertiza tehnică în domeniu fiind una extrem de complexă.

Procurorul şef a precizat că au fost audiate mai multe persoane, declaraţiile fiind contradictorii, însă a reieşit că asistenta responsabilă de secţia unde s-a produs incendiul nu a fost în zonă.

În cursul zilei de vineri s-a încheiat cercetarea la Maternitatea Giuleşti, toate echipamentele din Secţia de Terapie Intensivă prematuri, unde a avut loc incendiul, fiind trimise, cu un camion al Jandarmeriei, la Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă de la Petroşani, pentru a fi expertizate. Potrivit procurorului şef Marius Iacob, în două săptămâni va fi finalizată expertiza tehnică.

Întreaga conducere a Maternităţii Giuleşti a fost suspendată până la finalizarea anchetei, în urma dispoziţiei primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, la scurt timp după ce ministrul Sănătăţii ceruse demiterea echipei manageriale a unităţii sanitare.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, sâmbătă, că reparaţiile la Maternitatea Giuleşti vor începe luni dimineaţă, el precizând că a primit acceptul procurorilor pentru a demara lucrările.

Oprescu a precizat că lucrările de la unitatea sanitară vor presupune repararea tuturor instalaţiilor afectate de incendiul de luni, dar şi înlocuirea sistemului de aer condiţionat existent cu unul mai performant sau instalarea de senzori de fum.

Toate cele 21 de spitale administrate de Primăria Capitalei vor fi dotate cu aparate pentru detectarea fumului, acestea urmând a fi achiziţionate de urgenţă, declara, miercuri, pentru MEDAFAX viceprimarul Victor Iovici.

Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a spus, miercuri, că a solicitat deblocarea posturilor din sistemul medical care trebuie urgent ocupate şi a apreciat că o decizie în acest sens ar putea fi luată de Executiv în şedinţa de săptămâna viitoare.

Premierul Emil Boc a declarat, sâmbătă, că în luna septembrie se va face o analiză cu privire la posturile care pot fi deblocate în sistemul sanitar şi la numărul acestora, menţionând că este vorba şi despre posturi din justiţie, administraţie şi învăţământ superior.

Posturile în sănătate au fost blocate din 1 ianuarie 2009, iar de atunci numărul angajaţilor a scăzut continuu, mulţi dintre aceştia solicitând ieşirea din sistem. Managerii spitalelor au atras atenţia în repetate rânduri asupra faptului că, din cauza blocării posturilor, o asistentă medicală trebuie să se ocupe de mulţi copii şi nu poate face faţă solicitărilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici