Scandal în Franţa produs de ministrului Educaţiei: a minţit cu privire la şcolile urmate de copiii săi

Noul ministru Amélie Oudéa-Castéra este în centrul controverselor pentru că ar fi minţit cu privire la şcolile private pe care le frecventează cei trei copii ai săi.

584 afișări
Imaginea articolului Scandal în Franţa produs de ministrului Educaţiei: a minţit cu privire la şcolile urmate de copiii săi

Scandal în Franţa produs de ministrului Educaţiei: a minţit cu privire la şcolile urmate de copiii săi

Tocmai şi-a preluat funcţia de conducere la super-ministerul Educaţiei Naţionale, Tineretului, Sportului şi Olimpiadei, că Ame'lie Oude'a-Caste'ra a reuşit să iasă în faţă, după ce a criticat şcolile publice franceze.

Derapajul noii ministre, fostă campioană la tenis, s-a produs în timpul primei sale călătorii la o şcoală gimnazială. La declaraţiile date presei, a relatat despre alegerea de a-şi înscrie cei trei copii la o şcoală privată de elită din capitală.

O alegere, a explicat Ame'lie Oude'a-Caste'ra - cunoscută sub acronimul „AOC” - dictată de „multele ore de absenţă ale profesorului, niciodată compensate sau înlocuite”. Noua ministră, născută în 1978, a intrat în guvern după remaniere, în locul lui Gabriel Attal, care a devenit prim-ministru.

Cuvintele sale au declanşat o adevărată furtună atât în ​​lumea şcolilor publice, cât şi în sindicate şi în clasa politică, opoziţia cerându-i demisia. La unison, liderii de sindicate şcolare şi asociaţiile de părinţi au apreciat observaţiile sale ca fiind „provocatoare” şi „un semn de dispreţ”.

În această dimineaţă, după un weekend marcat de o avalanşă de critici, ministrul a cerut „închiderea capitolului asupra atacurilor la viaţa personală şi privată”.

Apărată de premier

Un fost profesor al unuia dintre copiii săi a răspuns acuzând-o pe reprezentanta guvernului că a minţit cu privire la şcolarizarea fiului său care, conform Liberation, a schimbat şcoala.

A trecut de la cea publică din Littre, din arondismentul 6, la cea privată din Stanislas. Dar nu din cauza unei probleme de absenţă a profesorului, ci pentru că conducerea „ar fi refuzat trecerea lui timpurie la secţia centrală, judecând că elevul este încă prea mic”. O versiune a evenimentelor respinsă categoric de ministru, care a alimentat şi mai mult polemica.

Ziarul Le Figaro a subliniat că copiii majorităţii foştilor miniştri ai Educaţiei Naţionale au urmat cu şcoli private, inclusiv pe cei ai lui Pap Ndiaye (2022-23), unii dintre cei ai lui Jean-Michel Blanquer (2018-2022) sau Luc Chatel (2009-2012).

Fostul ministru Attal, timp de cinci luni la Educaţia Naţională, a urmat o şcoală privată. „Da, am urmat o şcoală privată, nu trebuie să neg sau să-mi cer scuze pentru această alegere pe care au făcut-o atunci părinţii mei, aşa cum fac milioane de părinţi în fiecare an”, a declarat Attal.

Acum, de câteva zile la cârma guvernului, noul premier în vârstă de 34 de ani a încercat să clarifice controversa „AOC”.

Denunţând „multă ipocrizie” pe această temă, el a considerat că Ame’lie Oude’a-Caste’ra „s-a exprimat cu transparenţă asupra alegerilor făcute în familie şi asupra vieţii ei”. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici