Schelete umane găsite într-o groapă comună din judeţul Iaşi - VIDEO

Şeful Parchetului Tribunalului Iaşi, Cornelia Prisăcariu, a declarat vineri că instituţia pe care a conduce a fost sesizată de Poliţie, după ce s-au descoperit fragmente umane în cadul unor săpături privind studierea Holocaustului, 13 cranii în stare prostă, rupte, fiind recuperate.

114 afișări
Imaginea articolului Schelete umane găsite într-o groapă comună din judeţul Iaşi - VIDEO

16 schelete umane găsite într-o groapă comună din judeţul Iaşi

Prim-procurorul Prisăcariu a precizat pentru MEDIAFAX faptul că cele 13 cranii nu au urme de gloanţe, care să certifice o execuţie, însă în cauză s-a dispus efectuarea unei expertize antropologice pentru stabilirea naturii fragmentelor osoase, sexul şi vârsta, dacă sunt urme de violenţă şi care a fost cauza decesului.

Totodată, şeful Parchetul ieşean a spus că la locul unde au fost găsite fragmentele umane, lângă o pădure din zona Iaşiului, s-au găsit tuburi de cartuşe şi un fragment de obuz.

"Pe acolo trecerea linia frontului în cel de-Al Doilea Război Mondial", a declarat procurorul Prisăcariu, în legătură cu locul unde au fost găsite cele 13 cranii.

În 5 noiembrie, Poliţia a sesizat Parchetul Tribunalului Iaşi cu privire la faptul că au fost găsite resturile umane în cadrul săpăturilor privind studierea Holocaustului, înregistrându-se astfel un dosar.

Prim-procurorul Prisăcariu a spus că, la acest moment, nu pot fi făcute speculaţii, respectiv că acolo ar fi fost ucişi evrei, atâta timp cât nu este dovedit ştiinţific modul în care s-a produs decesul persoanelor a căror resturi au fost găsite.

De asemenea, şeful Parchetului ieşean nu a respins posibilitatea ca resturile să provină din Primul Război Mondial, din Al Doilea Război Mondial şi ca acestea să aparţină unor germani, ruşi, români.

Potrivit agenţiei Reuters, care citează Institutul Elie Wiesel, arheologii au descoperit, în zona Iaşiului, o groapă comună de evrei ucişi de trupele române în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Citând martori, institutul spune că mai mult de o sută de evrei - bărbaţi, femei, copii şi persoane în vârstă - au fost îngropaţi la în apropierea satului Popricani, aproape de oraşul Iaşi. Mulţi dintre evrei au fost sacrificaţi în pogromuri, cum ar fi uciderea 1941 a aproape 15.000 de evrei din Iaşi, sau care au murit în lagăre de muncă sau în trenuri ale morţii, spune Reuters.

Statul român şi-a asumat tragedia Holocaustului din România şi responsabilitatea guvernului Ion Antonescu în ce priveşte uciderea a aproximativ 300.000 de evrei, cetăţeni români.

"În timpul Holocaustului din România au fost utilizate vagoane de marfă pentru transportul evreilor şi romilor destinaţi morţii. Mulţi dintre evreii din Bucovina şi jumătate din romii din regat au fost deportaţi în Transnistria, cu trenul. La Iaşi, în 1941, în două trenuri ale morţii, cu destinaţia Călăraşi şi Podu Iloaiei, au fost transportaţi 4.432 evrei, din care au pierit 2.594. Toţi evreii din Transilvania de Nord au fost transportaţi la Auschwitz, cu trenul" - este inscripţionat pe o placă a monumentului Memorialului Holocaustului din România, inaugurat în 8 octombrie 2009, în Bucureşti.

Video Stirileprotv.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici