Schimb de REPLICI între cei doi şefi ai DNA, Daniel Morar şi Codruţa Kovesi, pe marginea aplicării PROTOCOLULUI cu SRI

Daniel Morar îi dă replica Laurei Codruţa Kovesi după ce aceasta a spus că Morar a vrut să încheie un protocol direct cu SRI, fostul procuror-şef DNA susţinând că dispoziţia sa a fost să nu comunice Serviciului date din dosarele aflate în instrumentare.

2675 afișări
Imaginea articolului Schimb de REPLICI între cei doi şefi ai DNA, Daniel Morar şi Codruţa Kovesi, pe marginea aplicării PROTOCOLULUI cu SRI

Daniel Morar: CSM trebuie să decidă implicaţiile protocolului în sistemul judiciar

Daniel Morar susţine că a blocat cât a putut protocolul încheiat de Parchetul General cu SRI, reacţia venind după acuzaţiile Laurei Codruţa Kovesi.

"1. Dispoziţia şi atitudinea mea ca procuror şef al DNA, atât timp cât am condus instituţia, a fost să nu comunicăm date din dosarele aflate în instrumentare, către SRI, în speţele în care existau note/informări/sesizări de la Serviciu, în termenul de 60 de zile, aşa cum prevedea punctul 6 din Protocolul semnat de Parchetul General şi SRI.

2.În mandatul meu de procuror şef, nu au existat echipe mixte/comune de anchetă cu ofiţerii SRI întrucât aceştia nu aveau atribuţii de urmărire penală, potrivit dispoziţiilor Codului de Procedură Penală.

3. Cât am fost procuror şef al DNA, consemnarea activităţilor de supraveghere tehnică a fost realizată conform prevederilor aceluiaşi Codul de Procedură Penală, respectiv doar de către procurori şi de către organele de cercetare penală", se arată în răspunsul dat de Morar jurnalistei Sorina Matei, pe blogul http://sorinamatei.ro/.

„Eu am primit doar protocolul semnat de doamna Kovesi, ca procuror general, spre conformare. De altfel, atitudinea mea vizavi de implicarea serviciilor de informaţii în activităţile de urmărire penală a fost una constantă, consecventă şi de notorietate", a mai spus acesta.

Fostul şef al DNA, Daniel Morar, a precizat, marţi că, odată cu confirmarea protocolului încheiat între Ministerul Public şi SRI, CSM trebuie să analizeze, în calitate de autoritate competentă, în legătură cu implicaţiile acestui document în sistemul judiciar.

„Pornind de la faptul că existenţa acestui protocol a fost confirmată, iar dispoziţiile sale sunt acum cunoscute/declasificate, ca fost procuror şef DNA, cred că autoritatea competentă, Consiliul Superior al Magistraturii, trebuie să analizeze şi să decidă cu privire la substanţa şi implicaţiile acestui protocol în cadrul activităţii sistemului judiciar. Din punctul meu de vedere, acesta este elementul esenţial al problemei în acest moment, iar nu faptul că protocolul a fost pus în aplicare de către mii de procurori, aşa cum se susţine chiar de către semnatarul protocolului. Punerea în aplicare a protocolului de către procurorii care funcţionează pe principiul subordonării ierarhice nu poate fi un argument care să estompeze/ să înlăture discuţia de fond – redactarea, emiterea şi aprobarea/semnarea acestui protocol”, a mai spus Daniel Morar.

Precizările vin după ce, marţi, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, l-a acuzat pe Morar că nu s-a opus protocolului, ci din contră a contestat doar modalitatea prin care acesta urmă să se desfăşoare, adică prin biroul procuroului general.

"Protocolul care a fost semnat în 2009 cu SRI a fost aplicat în DNA. El a fost comunicat în DNA imediat după semnare. Cu aprobarea procurorului-şef al Direcţiei, s-a dispus multiplicarea şi s-a comunicat tuturor procurorilor din subordine. A fost distribuit procurorilor din subordine pentru luare la cunoştinţă, ulterior procurorii din subordine au aplicat acest protocol, sunt în arhiva instituţiei numeroase adrese semnate chiar de către domnul Morar, adrese trimise la SRI în temeiul documentului semnat. Deci există dovezi scrise că acest protocol s-a aplicat. Apoi, singura observaţie pe care a făcut-o DNA la momentul încheierii protocolului şi discuţiile referitoare la acest protocol nu au vizat legalitatea protocolului, ci practic DNA dorea să aibă un protocol direct cu SRI iar comunicarea cu SRI să nu se facă prin procurorul general, ci în mod direct", a declarat Laura Codruţa Kovesi, la Europa FM.

Kovesi a mai precizat că atunci când i-a încetat mandatul de procuror general, Daniel Morar a fost delegat în funcţia de conducere a Ministerului Public şi a exercitat atribuţiile de procuror general din octombrie 2012. "Deci dacă acest protocol ar fi avut dispoziţii în contradicţie cu legea, sunt convinsă că ar fi dispus denunţarea acestui protocol", a completat aceasta.

Actualul procuror-şef DNA a precizat că documentul era secret doar faţă de terţe persoane, nu faţă de procurorii din DNA şi din Ministerul Public şi, prim urmare, putea fi denunţat, în caz de nereguli.

"S-a constituit un grup de lucru care a elaborat un proiect de protocol, acest proiect a fost distribuit tuturor structurilor de parchet. În 2009 lucrau cam 2.500 de procurori în România. Toţi au citit protocolul, au făcut observaţii scrise, unele au fost chiar inserate în protocol. Acest protocol a fost aplicat de mii de magistraţi timp de 7-8 ani de zile, nimeni nu a făcut vreodată vreo sesizare că ceva ar fi nelegal. Mai mult, domnul a exercitat atribuţii de procuror general, dumnealui dacă considera că protocol nu era legal, putea oricând să îl denunţe. Dar acest lucru nu s-a îmtâmplat", a completat Kovesi.

Procurorul şef DNA a mai spus că, înainte de 2009, existau trei protocoale semnate cu Serviciul Român de Informaţii. Un protocol semnat în 2003 între PNA şi SRI, care se aplica de către DNA şi care a fost denunţat prin acest protocol semnat în 2009. Mai exista şi un alt protocol semnat de Parchetul General şi SRI şi un al treilea protocol semnat de Parchetul Curţii de Apel şi SRI.

"Deci aveam trei protocoale anterioare cu SRI semnate cu structuri de parchet diferite, care conţineau reguli diferite. Erau secrete la acel moment, nu înţelejg de ce sunt secrete acum şi, dacă acest protocol din 2009 a fost declasificat, de ce nu au fost declasificate şi cele anterioare? ", a arătat Kovesi.

Luni, Daniel Morar făcea o primă declaraţie pe blogul Sorinei Matei. Fostul procuror şef al DNA făcea o afirmaţie neaşteptată şi anume că, pe perioada mandatului său la DNA, a ignorat protocolul cu SRI, atrăgându-i atenţia Laurei Codruţa Kovesi, procuror general la acea vreme, că unele dispoziţii sunt ilegale.

"La începutul anului 2009, am primit, în calitate de procuror şef al DNA, spre conformare, sub forma unui document clasificat, protocolul de colaborare încheiat între PÎCCJ şi SRI. Este vorba de documentul care a fost declasificat şi care a apărut în spaţiul public săptămâna trecută. La acel moment, după studierea acestuia, am avut o discuţie telefonică cu doamna procuror general, Laura Codruţa Kovesi, ocazie cu care i-am spus că eu nu agreez un asemenea protocol în condiţiile în care prin acesta se adaugă la Codul de procedură penală, iar unele dispoziţii sunt chiar contrare legii. Mi-a spus că aceasta este decizia luată şi că protocolul trebuie respectat. I-am răspuns că nici procurorii DNA şi nici eu nu vom respecta şi nu vom aplica acest protocol. Acesta este motivul pentru care nu am prelucrat protocolul procurorilor din cadrul DNA, nu l-am adus la cunoştinţa lor, dispunând doar arhivarea acestuia la Compartimentul de documente clasificate din cadrul instituţiei", a declarat, luni, Daniel Morar, fost procuror şef al DNA, pentru jurnalista Sorina Matei, pe blogul http://sorinamatei.ro.

Fostul procuror şef al DNA a susţinut că imediat după ce a intrat în vigoare protocolul, toate sesizările SRI ajungeau la Direcţia Naţională Anticorupţie prin Cabinetul Laurei Codruţa Kovesi, sub semnătura acesteia.

"Începând cu luna februarie 2009, toate sesizările întocmite de către SRI au fost transmise la DNA doar prin Cabinetul Procurorului general al PÎCCJ, sub semnătura acestuia, spre deosebire de perioada anterioară în care sesizările de competenţa DNA erau trimise direct la această unitate de parchet. Fiecare sesizare a SRI era însoţită de o adresă în care ni se cerea ca, în conformitate cu art.6 din Protocol, să comunicăm modul de valorificare a informaţiilor cuprinse în sesizare. Pe această cale au aflat şi procurorii din cadrul DNA, cărora le erau repartizate aceste sesizări, de existenţa protocolului încheiat între PÎCCJ şi SRI, fără însă a-i cunoaşte conţinutul. Am fost întrebat despre această obligaţie de către procurorii şefi de secţie, le-am confirmat că a fost încheiat un protocol între cele două instituţii, dar pe care îl vom ignora şi, prin urmare, nu vom comunica modul în care vor fi valorificate informaţiile primite de la SRI. Prin urmare, toate sesizările primite de la SRI, atât cele care nu au avut potenţial de valorificare, cât şi cele care au fost valorificate în sau prin întocmirea unor dosare penale, au fost arhivate, conform procedurii interne DNA în vigoare în acel moment, din dispoziţia procurorului de caz, la Compartimentul de documente clasificate, fără realizarea informării prevăzute la art.6 din Protocol", a mai spus Daniel Morar.

Acesta spune că, în perioada mandatului său, transcrierea şi redarea convorbirilor telefonice interceptate erau efectuate doar de către procuror sau ofiţerii de poliţie, neexistând echipe mixte.

Daniel Morar a condus DNA în perioada 2005-2012, iar din octombrie 2012 şi până în aprilie 2013, a ocupat poziţia de Prim Adjunct delegat al Procurorului General al României . Din anul 2013, Morar este judecător al Curţii Constituţionale a României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici