Schimbări majore în sala de judecată, aduse de noua lege privind organizarea judiciară: Avocatul, la acelaşi nivel cu procurorul. Apărător: E firesc

Noua lege privind organizarea judiciară, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, aduce schimbări majore în configuraţia sălii de judecată.

4394 afișări
Imaginea articolului Schimbări majore în sala de judecată, aduse de noua lege privind organizarea judiciară: Avocatul, la acelaşi nivel cu procurorul. Apărător: E firesc

Foto: Pixabay

În noua lege 304/2004 privind organizarea de judecată, la articolul 7, după alineatul 2 a fost introdus un nou alineat. Astfel, portivit alineatului 3 „ Configuraţia sălii de judecată trebuie să reflecte principiul egalităţii de arme în ceea ce priveşte aşezarea judecătorului, procurorilor şi avocaţilor.”

Astfel, apărătorii vor sta la acelaşi nivel cu procurorii, în condiţiile în care, până acum, practica judiciară a arătat că, în sala de judecată, procurorii beneficiau de o poziţie superioară avocaţilor inculpaţilor, chiar şi în ceea ce priveşte poziţia în sală, care de multe ori era foarte aproape de prezidiul judecătorului.

"Este pur şi simplu o normalitate, oarecum o revenire la normalitate pentru că acum vreo şapte sau opt ani CSM decisese exact acest lucru şi anume că egalitatea părţilor în procesul penal, egalitatatea acuzării cu a apărării trebuie reflectată şi în configuraţia fizică a sălii de judecată. Este o normalitate, un lucru absolut firesc. Din ce motiv nu s-a ţinut cont până acum de această poziţie? Datorită unei tradiţii prost înţelese, pur şi simplu atât. Au existat nenumărate încercări în acest sens, mai degrabă de ordin administrativ, să zic aşa, însă, din fericire, acum este prima oară când după 90 se reflectă şi în legislaţie principiul care este esenţial şi anume egalitatea acuzării cu a apărării în cadrul procesului penal", a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, avocatul Toni Neacşu.

Modificările aduse Legii 304 din 2004 au fost contestate de reprezentanţii Opoziţiei, atât USR cât şi PNL sesizând Curtea Constituţională pe prevederile proiectului de lege, dar şi de către preşedintele Klaus Iohannis, care a atacat legea de două ori la CCR.

Şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a contestat la Curtea Constituţională modificările aduse legii privind organizarea judiciară, prevederile fiind criticate dur şi de către procurorul general Augustin Lazăr, care s-a declarat nemulţumit, printre altele, de înfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

Curtea Constituţională a respins sesizările pe proiectul de lege, acesta fiind promulgat săptămâna trecută de către preşedintele Klaus Iohannis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici