Sclavagism: Români siliţi să muncească câte 16 ore pe zi în Anglia

12 români au fost forţaţi să muncească în Marea Britanie timp de 4 ani până la 16 ore pe zi, şapte zile din săptămână, fără să primească vreun ban, de un grup infracţional din judeţul Iaşi. Poliţiştii şi procurorii DIICOT au destructurat gruparea, beneficiind şi de sprijinul EUROJUST.

1473 afișări
Imaginea articolului Sclavagism: Români siliţi să muncească câte 16 ore pe zi în Anglia

Sclavagism: Români siliţi să muncească câte 16 ore pe zi în Anglia

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi împreună cu lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi au făcut, miercuri, 13 percheziţii domiciliare, pe raza judeţului Iaşi, la domiciliile unor persoane suspectate de comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane şi spălare a banilor. Simultan, pe teritoriul Marii Britanii, au fost efectuate 13 percheziţii domiciliare, în baza unui acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă cu autorităţile judiciare britanice prin intermediul EUROJUST.

„În cauză s-a reţinut faptul că, începând cu luna ianuarie 2018, pe raza oraşului Târgu Frumos, judeţul Iaşi, a fost constituit un grup infracţional organizat care a acţionat până în anul 2022, în scopul obţinerii unor sume de bani din exploatarea prin muncă a persoanelor vătămate. Astfel, membrii grupului au racolat în perioada ianuarie 2018 – aprilie 2022 un număr de 12 persoane vătămate (bărbaţi şi femei), şi, sub pretextul oferirii unor locuri de muncă în străinătate, le-au transportat în Marea Britanie, unde acestea au fost exploatate fiind supuse la executarea unor munci în mod forţat. Persoanele vătămate proveneau din rândul persoanelor vulnerabile, cu o situaţie familială şi materială precară, şi erau ademenite prin promisiunea unui loc de muncă bine remunerat şi posibilitatea unui trai mai bun peste hotare. Odată ajunse pe teritoriul Marii Britanii, persoanelor vătămate le erau luate documentele de identitate, erau cazate în condiţii insalubre şi forţate să lucreze până la 16 ore pe zi, timp de 7 zile din 7, fără a fi remunerate pentru munca prestată sau primind sume modice de bani în schimbul activităţilor efectuate. De asemenea, cardurile bancare emise în vederea încasării salariilor de către persoanele vătămate erau reţinute de membrii grupului infracţional organizat, acestea fiind silite să continue să muncească în continuare, prin recurgerea la agresiune verbală şi fizică, şi împiedicate să părăsească teritoriul Marii Britanii”, au transmis procurorii DIICOT.

În această modalitate, membrii grupării au obţinut sume importante de bani de pe urma exploatării prin obligarea la muncă forţată pe teritoriul Marii Britanii a mai multor persoane vătămate. Aceste sume, de-a lungul timpului, au fost transferate în România şi investite, prin interpuşi, în bunuri mobile şi imobile (autoturisme de lux şi vile), precum şi în proiecte imobiliare (blocuri de locuinţe şi spaţii comerciale). Scopul final al investiţiilor era ascunderea şi disimularea originii ilicite a bunurilor.

Din cercetările de până acum, rezultă că au fost recrutate 12 persoane. Cercetările vizează 14 persoane despre care există bănuiala că au fost implicate în activitatea infracţională.

În urma percheziţiilor domiciliare efectuate pe teritoriul României au fost descoperite şi ridicate în vederea indisponibilizării 170.000 de euro, 220.000 de lei, 70.000 de coroane daneze, 13.000 de dolari, un autoturism de lux, 2 arme cu aer comprimat deţinute fără autorizaţie necesară, telefoane mobile şi înscrisuri.

La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 15 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfăşurarea activităţilor infracţionale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici