Şcoală de sudură înfiinţată la Arad, după ce marile companii nu au găsit muncitori calificaţi

O şcoală de sudură a fost înfiinţată la Arad, în urma unei investiţii de 300.000 de euro, după ce companii locale s-au confruntat în ultimii ani cu lipsă de personal calificat, pentru că mulţi sudori au plecat să lucreze în Occident pentru salarii mai mari.

1962 afișări
Imaginea articolului Şcoală de sudură înfiinţată la Arad, după ce marile companii nu au găsit muncitori calificaţi

Şcoală de sudură înfiinţată la Arad, după ce marile companii nu au găsit muncitori calificaţi (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Şcoala de Sudură Arad a fost înfiinţată de filiala judeţeană a Confederaţiei Patronatul Român, în colaborare cu o companie locală, investiţia fiind de aproximativ 300.000 de euro.

Şcoala este situată pe terenul companiei Group Crişan, aflată în zona industrială de la ieşirea din Arad spre Nădlac, unde a fost ridicată o hală nouă şi au fost instalate utilaje de lucru moderne, pe care vor face practică persoanele care se înscriu la cursuri.

Potrivit şefului filialei judeţene a Confederaţiei Patronatul Român, Marin Crişan, joi au fost depuse 40 de dosare de înscriere la cursuri, în condiţiile în care sunt 28 de locuri disponibile.

"Aşa cum ştiam dinainte să investim în acest proiect, există cerere mare pentru sudori calificaţi. Mulţi vor urma aceste cursuri pentru a-şi căuta ulterior locuri de muncă în Occident, unde salariile pot depăşi 3.000 de euro. Este o meserie foarte bine plătită, pentru că este grea. În România, sudorii cu experienţă câştigă în jur de 500 de euro", a declarat Crişan.

El a spus că a decis să deschidă o şcoală de sudură după ce companii locale, între care Astra Rail, care produce vagoane de marfă, s-au confruntat cu lipsa personalului calificat.

"Cu Astra Rail avem o colaborare foarte bună, pentru că au nevoie de oameni calificaţi. Nu au reuşit să găsească suficienţi sudori, în condiţiile în care mulţi au luat calea Occidentului în ultimii ani", a afirmat Crişan.

Şcoala va începe cursurile la 1 octombrie, iar acestea vor avea o durată de trei luni, timp în care se fac 120 de ore de teorie şi 240 de ore de practică.

Cursanţii plătesc o taxă de 500 de euro, dar în multe cazuri aceasta este achitatată de firmele care îşi perfecţionează angajaţii.

Potrivit iniţiatorilor, proiectul va fi extins, urmând să fie organizate cursuri şi pentru domenii care se confruntă cu lipsa calificaţilor.

În luna martie, reprezentanţii companiei Astra Rail Industries, cu sediul la Arad, declarau corespondentului MEDIAFAX că se confruntă cu problema forţei de muncă, în condiţiile în care aveau de la începutul anului 1.050 de posturi libere şi în trei luni reuşiseră să angajeze doar 550 de persoane. Compania a avut probleme în găsirea de sudori şi lăcătuşi calificaţi.

"Ne-am lovit de o problemă mare în timpul angajărilor pentru că nu există pe piaţă, în special în Arad, suficienţi muncitori calificaţi. Cauza principală este că cei mai mulţi au plecat să lucreze în străinătate, pentru că în Arad exista forţă de muncă calificată în domeniu, fiind un loc cu tradiţie în producţia de vagoane", spunea, la vremea respectivă, directorului de resurse umane al companiei, Marinela Vinesar.

Pentru lăcătuşi şi sudori, salariile anunţate atunci erau cuprinse între 1.375 şi 2.700 de lei, în funcţie de experienţă. Angajaţilor li se mai ofereau tichete de masă şi o primă de vacanţă plătită, o dată pe an, echivalentul unui salariu.

Purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Arad, Mihaela Jude, declara, la rândul său, că pentru sudori şi lăcătuşi cererea este foarte mare, iar posturile nu se ocupă din cauza lipsei personalului calificat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici