Scrisorile trimise de Navalnîi din gulag: Regimul va cădea, e ca URSS

Site-ul „The Free Press” a dezvăluit schimbul de scrisori avut de Navalnîi, decedat în închisoare, cu disidentul Şaranski.

1376 afișări
Imaginea articolului Scrisorile trimise de Navalnîi din gulag: Regimul va cădea, e ca URSS

Scrisorile trimise de Navalnîi din gulag: Regimul va cădea, e ca URSS

Disidentul de azi corespundea cu disidentul de ieri. Alexei Navalnîi i-a scris din colonia sa penală lui Natan Şaranski, pentru a-i mulţumi pentru cartea sa „Fear No Evil”, în care a povestit întemniţarea sa în gulagurile sovietice. Schimbul de scrisori a fost dezvăluit după moartea lui Navalnîi în închisoare, fiind dezvăluit de site-ul „The Free Press”.

„Vreau să vă mulţumesc foarte mult pentru această carte care m-a ajutat atât de mult şi continuă să mă ajute. Da, sunt în Shizo (n.r. - celula de pedeapsă), dar când citesc despre cele 400 de zile ale tale într-o celulă de pedeapsă cu raţii de mâncare în scădere, se înţelege că sunt cei care au plătit un preţ şi mai mare pentru convingerile lor”, i-a scris  Navalnîi lui Şaranski, într-o primă scrisoare, din martie 2023, după ce a fost eliberat din închisoare datorită avocaţilor săi, care i-au furnizat cartea.

„Cartea ta mi-a dat speranţă pentru că asemănarea dintre cele două sisteme – URSS şi Rusia lui Putin – asemănările lor ideologice, ipocrizia de la baza esenţei lor, continuitatea de la unul la altul, toate acestea garantează un colaps la fel de inevitabil”, i-a scris, din nou, Navalnîi.

Răspunsul lui Şaranski, care spune că este un „admirator” al lui Navalnîi, a fost emoţionant. El recurge la umorul negru al prizonierilor din gulag, spunând că se simţea ca „un bătrân care primeşte o scrisoare de la alma mater, universitatea în care şi-a petrecut mulţi ani din tinereţe”.

Şaranski, care a petrecut 9 ani în gulaguri sovietice până în 1986, explică că şi-a scris cartea ca manual de supravieţuire pentru cei ţinuţi captivi de KGB. „Îţi doresc, indiferent cât de greu ar fi din punct de vedere fizic, să-ţi menţii libertatea interioară”, continuă Şaranski.

Ulterior, cei doi şi-au mai scris unul altuia două scrisori. Fostul disident sovietic, care a emigrat ulterior în Israel - unde a fost şi ministru, a dezvăluit în scrisorile sale că cartea sa a fost citită şi de un alt disident rus aflat în prezent în închisoare, Vladimir Kara Murza.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici