Scutaru: Libera circulaţie nu se negociază, este inadmisibilă propagarea aceluiaşi discurs populist

Libera circulaţie este un drept câştigat, care nu se negociază, un pilon al UE şi este inadmisibil ca după şapte ani de la aderare să fie propagat acelaşi discurs populist, a spus vineri secretarul de stat din Ministerul Muncii Codrin Scutaru, în replică la măsurile anunţate de premierul britanic.

267 afișări
Imaginea articolului Scutaru: Libera circulaţie nu se negociază, este inadmisibilă propagarea aceluiaşi discurs populist

Scutaru: Libera circulaţie nu se negociază, este inadmisibilă propagarea aceluiaşi discurs populist (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a declarat agenţiei MEDIAFAX că îngrijorarea premierului britanic, David Cameron, privind imigranţii români şi bulgari nu trebuie să continue.

"Românii sunt cetăţeni europeni. Nu există cetăţeni europeni de mâna întâi şi cetăţeni europeni de mâna a doua. Românii care lucrează în Marea Britanie sunt preponderent oameni educaţi şi profesionişti, care au contribuit ca societatea britanică să fie ceea ce este astăzi. Atât Marea Britanie, cât şi celelalte state europene, îngrijorate de posibilele efecte negative ale liberalizării pieţei muncii, trebuie să înţeleagă că şi noi dorim corectitudine şi respect pentru români în Europa", a spus Codrin Scutaru.

Secretarul de stat a precizat că libera circulaţie este un drept câştigat şi un pilon al Uniunii Europene, iar acest lucru nu se negociază.

Scutaru a adăugat că trebuie să fie foarte clar că românii sunt cetăţeni europeni şi, în acest context, nu se poate vorbi de imigraţia românilor, ci de libertatea de circulaţie în spaţiul european şi de mobilitatea lucrătorilor, care se aplică fiecărui stat membru, după cum au subliniat de fiecare dată oficialii Uniunii Europene.

"Aşa cum a spus şi preşedintele Comisiei Europene, domnul Jose Manuel Barroso, dreptul la liberă circulaţie este unul dintre cele mai preţuite drepturi de către cetăţenii Uniunii Europene, existând dovezi clare despre beneficiile sale economice. Inclusiv vicepreşedinta Comisiei Europene, doamna Viviane Reding a subliniat că trebuie să ne unim eforturile pentru a proteja dreptul la liberă circulaţie deoarece cetăţenii europeni se bazează pe aceasta. Mobilitatea cetăţenilor europeni în spaţiul UE este încă mult sub nivelul la care să permită acoperirea unui număr important de locuri de muncă disponibile la nivel european pentru care lipsesc calificările necesare. Prin comparaţie cu mobilitatea internă din SUA, de exemplu, cea europeană este mult sub nivelul acesteia, ceea ce sugerează că există în mod clar un spaţiu de folosire sustenabilă a acestei oportunităţi pentru piaţa de muncă europeană", a mai spus secretarul de stat.

Codrin Scutaru consideră că este inadmisibil ca după şapte ani de la aderarea României la Uniunea Europeană să fie propagat acelaşi "discurs populist, prin care să arătăm cu degetul unii către alţii şi prin care să considerăm că «răul» vine dinspre Est şi că pe drumul european, către care am consimţit cu toţii, există drepturi inegale".

"Cetăţenii români sunt apreciaţi peste tot în UE, dar şi în lume, pentru competenţele lor şi pentru contribuţia pe care o aduc societăţilor în care aleg să trăiască şi să muncească. Trebuie să înţelegem că, în contextul globalizării, mobilitatea şi, la nivel general, migraţia sunt instrumente pe care dacă ştim să le folosim la adevăratul potenţial, vor oferi beneficii majore pe termen lung", a mai arătat secretarul de stat.

Premierul David Cameron, care a anunţat marţi o înăsprire a regulilor de alocare a ajutoarelor sociale imigranţilor europeni, cu puţin timp înainte de deschiderea completă a pieţei muncii pentru români şi bulgari, a fost criticat de Bruxelles, care a avertizat împotriva "isteriei", relatează AFP.

Într-un articol publicat în The Financial Times, liderul conservator şi-a exprimat dorinţa ca, în cadrul planului său de reformare a Uniunii Europene, libertatea de mişcare să nu mai aibă loc "în mod necondiţionat".

Însă comisarul european pentru Muncă Laszlo Andor l-a acuzat pe David Cameron, într-un interviu pentru BBC, de o "reacţie excesivă şi regretabilă" şi că distorsionează realitatea.

Şeful Guvernului, care s-a angajat să organizeze un referendum asupra apartenenţei la UE până la sfârşitul lui 2017, în cazul realegerii partidului său, în urma unor presiuni tot mai puternice din partea euroscepticilor, a afirmat că "împărtăşeşte îngrijorările" populaţiei, care se teme de un aflux de imigranţi români şi bulgari după anularea restricţiilor care le sunt impuse, pe 1 ianuarie.

David Cameron a anunţat o "schimbare a regulilor" astfel încât nou-veniţii europeni să nu poată cere alocaţie de şomaj în primele trei luni de şedere şi vrea să limiteze la şase luni plata acestei alocaţii "cu excepţia situaţiei în care pot demonstra că au perspective reale să găsească un loc de muncă".

Nou-veniţii nu vor putea să ceară nici ajutor pentru locuinţă imediat, iar nivelul minim al veniturilor în baza căruia obţin acces la ajutoare va fi revizuit.

Premierul a anunţat, de asemenea, că cei care "nu au venit să muncească, care cerşesc sau dorm pe stradă, vor fi expulzaţi".

"A venit vremea pentru un nou acord, care să recunoască faptul că libertatea de mişcare este un principiu central al UE, dar că nu poate fi complet necondiţionat", a adăugat el.

Cameron a îndemnat la introducerea unor "noi dispoziţii în vederea încetinirii accesului complet la piaţa muncii a fiecărei ţări, până când suntem siguri că acest lucru nu va cauza mişcări enorme de migrare".

El sugerează să se "ceară ca noile ţări să atingă un anumit nivel de venit sau PIB pe locuitor înainte de a beneficia de o libertate de mişcare deplină" pentru cetăţenii lor. În plus, premierul britanic propune ca fiecare ţară să fie autorizată să stabilească cote anuale în domeniul migrării.

Laszlo Andor a apreciat că "ar trebui ca realitatea să fie prezentată mai corect, şi nu sub presiunea isteriei care domneşte uneori în Marea Britanie".

"Acţiunea unilaterală, discursul unilateral, mai ales în acest moment, nu sunt utile cu adevărat, ele riscă să prezinte Marea Britanie ca pe răul Uniunii Europene", a avertizat comisarul european.

Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, a transmis, miercuri, autorităţilor de la Londra că libera circulaţie a persoanelor nu se negociază, atât timp cât Marea Britanie este membră a UE şi a Pieţei Unice.

Întrebată despre noile măsuri anunţate de premierul David Cameron pentru a reduce "abuzurile" la sistemul de beneficii, Viviane Reding le-a reamintit britanicilor că sunt susţinători ai Pieţei Unice, iar aceasta are patru piloni fundamentali: libera mişcare a capitalurilor, a persoanelor, a bunurilor şi a serviciilor.

Oficialul de la Bruxelles a mai precizat că sunt o mulţime de oameni de afaceri, turişti din Marea Britanie, bănci şi companii britanice care "profită de libera circulaţie pentru a se stabili inclusiv în România şi Bulgaria".

Referitor la "abuzurile" la sistemul de beneficii pe care le invocă Marea Britanie şi alte state, comisarul pentru Justiţie a reamintit că Directiva privind libera circulaţie nu cere statelor membre să ofere ajutor financiar oamenilor care nu muncesc.

Totodată, comisarul pentru Justiţie le-a cerut ţărilor membre să fie atente la "mesajul politic" livrat, pentru a putea rezolva "marea problemă a percepţiei pe care politicienii înşişi au creat-o în statele lor".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici