Secţia pentru judecători CSM: Consiliul, lipsit de posibilitatea reală de a exprima un aviz pe OUG

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a fost lipsit de posibilitatea reală de a exprima un aviz pe OUG privind legile justiţiei, transmite vineri Secţia pentru judecători a CSM,care arată că prevederile referitoare la organizarea şi conducerea Ministerului Public nu au fost propuse de Consiliu.

125 afișări
Imaginea articolului Secţia pentru judecători CSM: Consiliul, lipsit de posibilitatea reală de a exprima un aviz pe OUG

Secţia pentru judecători CSM: Consiliul, lipsit de posibilitatea reală de a exprima un aviz pe OUG

"În ceea ce priveşte afirmaţia potrivit căreia Consiliul Superior al Magistraturii ar fi refuzat să ia măsuri pentru a contracara adoptarea O.U.G. nr. 7/2019, sunt necesare următoarele precizări: Solicitarea de avizare a proiectului acestui act normativ a fost transmisă Consiliului la data de 18.02.2019, cu o zi înainte de adoptarea ordonanţei de urgenţă.În aceste condiţii, Consiliul a fost lipsit de posibilitatea reală de a exprima un aviz. Demersurile legislative realizate anterior de Consiliul Superior al Magistraturii au vizat clarificarea unor dispoziţii legale referitoare la admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii, promovarea în funcţii de execuţie a judecătorilor şi procurorilor şi promovarea în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi au respectat principiul separării carierelor", a transmis Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Pe de altă parte, precizează judecătorii din CSM, dispoziţii din actul normativ în discuţie care au suscitat interesul opiniei publice, referitoare la organizarea şi conducerea Ministerului Public, nu au fost propuse de Consiliul Superior al Magistraturii.

În acelaşi timp, Consiliul Superior al Magistraturii urmează să consulte judecătorii şi procurorii cu privire la prevederile acestui act normativ, pentru a-şi fundamenta poziţia pe care o va susţine în procedura parlamentară referitoare la aprobarea ordonanţei de urgenţă.

"Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a avut poziţii ferme faţă de manifestările publice cu potenţial de afectare a independenţei justiţiei: În concret, cu referire la alegaţia conform căreia membrii Consiliului ar fi refuzat să apere reputaţia profesională a magistraţilor caracterizaţi drept „şobolani” la un miting din luna iunie 2018, precizăm că în şedinţa din data de 04.07.2018, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât apărarea independenţei sistemului judiciar, apreciind că discursurile unor lideri politici din cadrul întâlnirii publice menţionate au pus sub semnul îndoielii corectitudinea derulării procedurilor judiciare, afectând în mod grav independenţa sistemului judiciar. De asemenea, s-a subliniat că afirmaţiile făcute în cadrul unei emisiuni TV din data de 10.06.2018, de către preşedintele Camerei Deputaţilor, sunt de natură să genereze presiuni cu privire la modul de instrumentare a unei cauze penale. Cele reţinute de Plenul Consiliului au fost aduse la cunoştinţa publicului printr-un comunicat de presă din data de 5 iulie 2018, comunicat care reiterează soluţia adoptată prin Hotărârea Plenului nr. 779/2018", potrivit sursei citate.

Tot astfel, judecătorii arată că, prin comunicatul dat publicităţii în 14 august 2018, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii şi-a manifestat susţinerea pentru magistraţii implicaţi în derularea procedurilor judiciare, astfel încât activitatea desfăşurată să se realizeze în strictă concordanţă cu legea, iar independenţa şi imparţialitatea justiţiei să nu fie afectate, nici la nivel subiectiv şi nici obiectiv.

"În acest sens, s-a lansat un apel public către toate instituţiile şi autorităţile publice de a se manifesta echidistant până la finalizarea procedurilor judiciare, pentru ca astfel de atitudini să nu poată constitui elemente de presiune externă ori internă în activitatea judiciară. Nereală este şi afirmaţia că membrii Consiliului Superior al Magistraturii ar fi refuzat să soluţioneze cererea de apărare a reputaţiei profesionale a magistraţilor insultaţi la un protest desfăşurat în faţa Palatului de Justiţie din Bucureşti. Dimpotrivă, cererea de apărare a reputaţiei profesionale, vizând aceste aspecte, este în prezent pe rolul Secţiei pentru judecători, care urmează a se pronunţa ţinând seama şi de constatările realizate în urma verificărilor efectuate de Inspecţia Judiciară", conchid judecătorii din Consiliu.

Alistar (CSM): Ordonanţa pe legile justiţiei promovată de Toader aduce regrese semnificative

OUG pe legile justiţiei promovată de Tudorel Toader aduce regrese semnificative faţă de legile justiţiei adoptate în Parlament, afectând astfel unele dintre cele mai importante câştiguri, în special separaţia carierelor în magistratură, anunţă reprezentantul societăţii civile în CSM,Victor Alistar.

"Conţinutul Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 7/2019 promovată de domnul ministru al justiţiei Tudorel Toader aduce semnificative regrese faţă de legile justiţiei adoptate în Parlamentul României afectând astfel unele dintre cele mai importante câştiguri aduse de aceste legi în special separaţia carierelor în cadrul magistraturii cerută chiar de judecătorii din ţară pentru întărirea independenţei justiţiei", se arată într-un comunicat de presă al reprezentantului societăţii civile în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Alistar.

Reprezentantul societăţii civile în Consiliu arată că singura urgenţă semnalată de Consiliul Superior al Magistraturii era legată de modificarea calendarului privind admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii în
baza art. 33 din Legea 303/2004 pentru a putea să fie acoperite cu rapiditate locurile vacante în intersul funcţionării instanţelor de la nivelul judecătoriilor şi al justiţiabilului.

"Din păcate tocmai această procedură nu s-a accelerat suficient. Deşi s-a renunţat la principiul seniorităţii şi a formării de lungă durată, modificările de la articolele 1-12 au fost cerute de sistemul judiciar şi în raportul Comisiei de la Veneţia", arată Victor Alistar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici