Secţia pentru procurori a CSM explică de ce a fost revocat Ciprian Man de la DNA Oradea: Menţinerea în funcţie generează un prejudiciu de imagine

Secţia pentru procurori a CSM arată că au avizat favorabil revocarea lui Ciprian Man de la DNA Oradea, după înregistrările apărute în spaţiul public privind judecătorii, deoarece menţinerea sa în Direcţie generează prejudiciu de imagine şi o percepţie eronată a calităţii actului de justiţie.

652 afișări
Imaginea articolului Secţia pentru procurori a CSM explică de ce a fost revocat Ciprian Man de la DNA Oradea: Menţinerea în funcţie generează un prejudiciu de imagine

Secţia pentru procurori a CSM explică de ce a fost revocat Ciprian Man de la DNA Oradea: Menţinerea în funcţie generează un prejudiciu de imagine

„Secţia a reţinut existenţa unor disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte activitatea managerială exercitată de către domnul procuror Man Ciprian Florentin. (...) Exprimarea părerii în legătură cu activitatea profesională desfăşurată de mai mulţi judecători, chiar într-un cadru restrâns, privat, în condiţiile în care aceasta a ajuns la cunoştinţa publică şi a constituit subiectul unor ample dezbateri, a condus la afectarea aparenţei de imparţialiatate a întregului colectiv al Serviciului teritorial Oradea din cadrul DNA”, se arată în motivarea Secţiei pentru procurori la decizia de revocare a lui Ciprian Man din DNA.

Totodată, procurorii CSM mai arată: „Menţinerea sa în cadrul structurii specializate poate genera, în aprecierea Secţiei, nu doar un prejudiciu de imagine a acesteia, ci şi o percepţie eronată în ceea ce priveşte calitatea actului de justiţie”.

Cererea de revocare a acestuia din funcţia de la DNA Oradea a fost transmisă Secţiei pentru procurori de la CSM de către şeful interimar al DNA, Călin Nistor, care a menţionat, în solicitare, mai multe nereguli.

„Procurorul şef adjunct al DNA a invocat exercitarea necorespunzătoarea a atribuţiilor specifice funcţiei de către procurorul Man Ciprian Florentin, fiind expuse, pe larg, nu doar anumite disfuncţionalităţi ale DNA - Serviciul Teritorial Oradea pe perioada deţinerii funcţiei de procuror-şef serviciu de către domnul procuror (27.02.2014-30.03.2017), ci şi 3 soluţii de trimitere în judecată dispuse de acesta, cu precizarea că 2 dintre ele au fost infirmate de către instanţele de judecată”, se mai arată în motivarea deciziei.

De asemenea, în cerere a fost menţionată şi înregistrarea apărută în spaţiul public, în care procurori de la DNA Oradea, între care şi Ciprian Man, discutau despre judecători, iar „interpretarea dată în mass media convorbirilor înregistrate fiind în sensul în care procurorii din cadrul serviciului teritorial Oradea au efectuat urmărirea penală în anumite dosare cu magistraţi în scopul intimidării acestora”.

„S-a evidenţiat că din înregistrările apărute în presă, a rezultat că o parte din procurorii din cadrul Serviciului teritorial Oradea, printre care şi domnul Man Ciprian Florentin, şi-a exprimat părerea, punând la îndoială competenţa unor judecători din cadrul instanţei bihorene, discuţiile între procurori, ajunse la cunoştinţa opiniei publice, fiind de natură să afecteze încrederea în imparţialitatea actelor întocmite de procurori. În opinia titularului propunerii de revocare, procurorii trebuie să adere la cele mai înalte standarde etice, profesionale, să se comporte întotdeauna în mod imparţial şi obiectiv, având în vedere că acţionează în numele societăţii şi în interesul public, iar în cazul procurorilor care lucrează în structurile specializate, exigenţele sunt şi mai mari”, se mai arată în document.

În apărarea sa, procurorul Ciprian Man a transmis că propunerea de revocare a sa din funcţia de procuror la DNA este neîntemeiată.

„A arătat că niciodată nu a ameninţat judecătorii de la Curtea de Apel Oradea ori de la alte instanţe şi nu a avut intenţia de a face afirmaţii cu caracter denigrator la adresa acestora. Domnul procuror a învederat că îşi asumă neglijenţa în exprimare, însă aspectele ce i se impută urmează a fi lămurite cu ocazai finalizării definitive a verificărilor penale şi/sau disciplinare la adresa sa, aflate în prezent în fază incipientă”, subliniază sursa citată.

Secţia pentru procurori a CSM a avizat favorabil, la finele lunii ianuarie, cererea şefului interimar al DNA, Călin Nistor, de a-i revoca din funcţia de procurori la DNA Oradea pe Ciprian Man şi Cristian Marius Ardelean, în urma înregistrării privind judecătorii.

Aceştia îşi vor continua activitatea la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, unitate de la care provin.

Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a deschis un dosar penal având ca obiect conţinutul înregistrării din interiorul DNA Oradea, în urma denunţului unui ONG, procurorii dispunând începerea urmăririi penale in rem în această cauză. De altfel, mai mulţi procurori DNA Oradea au fost audiaţi în dosar.

Dosarul a fost deschis după ce avocatul Răzvan Doseanu a publicat o înregistrare audio a unei şedinţe a DNA Oradea din ianuarie 2018. În înregistrare se vorbeşte de urmărirea penală a unor judecători ca să intre "frica în ei". Avocatul a susţinut că a primit înregistrarea anonim şi a dat numele celor care ar fi participat la şedinţa DNA Oradea, spunând că le recunoaşte vocile personal. Astfel, el i-a nominalizat pe procurorii Man Ciprian, Muntean Adrian, Ardelean Ciprian, Pantea Cosmin şi Rus.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici