Şef ISJ Vaslui: Directorul din Pungeşti, presat să închidă şcoala şi să meargă cu elevii la proteste

Directorul şcolii generale din Pungeşti este supus zilnic unor presiuni prin care i se solicită să închidă şcoala şi să meargă cu profesorii şi elevii la mitingul împotriva explorării gazelor de şist la Siliştea, susţine şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui, Gabriela Plăcintă.

505 afișări
Imaginea articolului Şef ISJ Vaslui: Directorul din Pungeşti, presat să închidă şcoala şi să meargă cu elevii la proteste

Şef ISJ Vaslui: Directorul din Pungeşti, presat să închidă şcoala şi să meargă cu elevii la proteste

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vaslui a afirmat, joi, că directorul şcolii generale din Pungeşti este agasat zilnic de numeroase persoane care îi solicită să oprească activitatea didactică pentru a permite elevilor şi profesorilor să meargă la protestele de la Siliştea.

În susţinerea declaraţiei, şeful învăţământului vasluian prezintă două e-mail-uri trimise pe adresa ISJ Vaslui de către preşedinţii unor asociaţii neguvernamentale prin care i se solicită demiterea directorului Anişoara Răuţă pe motiv că "lezează grav drepturile fundamentale ale cetăţenilor din comuna Pungeşti, atât ale cadrelor didactice, cât şi ale elevilor".

"Se fac presiuni asupra doamnei director din Pungeşti să închidă şcoala şi să meargă cu elevii şi profesorii la proteste, ceea ce nu este normal. Pe motiv că nu cedează acestor presiuni făcute telefonic de diverse persoane, mi s-a solicitat prin e-mail să o destitui din funcţie. Chiar şi eu, în calitate de şef al Inspectoratului Şcolar, sunt avertizată că nicio instituţie nu are dreptul de a îngrădi sau limita aceste drepturi. Mai mult decât atât, cere Ministerului Educaţiei şi Avocatului Poporului să se autosesizeze şi să se asigure că drepturile şi libertăţile cetăţenilor sunt respectate de către toate unităţile şcolare din zona unde au loc protestele. Eu le-am cerut profesorilor şi directorului să nu perturbe procesul instructiv-educativ şi să respecte regulamentul de funcţionare a şcolii conform căruia cursurile pot fi suspendate în caz de forţă majoră sau calamitate", a declarat, joi, pentru corespondentul MEDIAFAX inspectorul general al ISJ Vaslui, Gabriela Placinta.

Încă de la declanşarea protestelor la Siliştea împotriva gazelor de şist, conducerea şcolii generale din Pungeşti a postat un anunţ la intrarea în instituţia de învăţământ prin care anunţa că "ISJ Vaslui interzice cadrelor didactice şi elevilor părăsirea orelor de curs pentru a participa la protestul împotriva gazelor de şist".

Unitatea şcolară a postat anunţul după ce la ISJ Vaslui au ajuns mai multe sesizări cu privire la faptul că elevi de la şcoala generală din Pungeşti au participat, în timpul orelor de curs, la mitingurile de protest de la Siliştea.

"Am primit mai multe informaţii de la cetăţenii din comună că erau elevi acolo în drum, în timpul orelor, ceea ce nu mi se pare normal. Eu îmi doresc ca elevii şi profesorii să fie în siguranţă la şcoală. Nu sunt de acord cu nicio presiune şi cel mai bine ar fi ca elevii să nu fie amestecaţi în astfel de acţiuni", a spus Gabriela Plăcintă.

Potrivit acesteia, în cursul zilei de miercuri, când protestele au avut cea mai mare amploare, 20 de elevi din clasele a V-a şi a VIII-a au absentat de la cursuri, ei lipsind toată ziua de la şcoală.

Câteva sute de persoane din Siliştea, comuna Pungeşti, judeţul Vaslui, au protestat, miercuri, în perimetrul unde compania Chevron ar urma să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist, iar în timpul manifestaţiei cinci localnici au leşinat, fiind transportaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui.

În timpul protestului de miercuri, aproximativ 50 de persoane au blocat drumul judeţean Vaslui - Gârceni, formând un cordon, pentru a împiedica accesul utilajelor în zona de explorare.

În aceste condiţii, jandarmii au intervenit în rândul protestatarilor din localitatea Siliştea, pentru a elibera şoseaua pe care aceştia o blocaseră, mulţi dintre manifestanţi fiind bruscaţi şi luaţi pe sus de forţele de ordine.

În zonă, au fost trimişi peste 200 de jandarmi, inclusiv de la Gruparea Mobilă din Bacău, aceştia fiind retraşi din dispozitiv miercuri seară.

Joi, inspectorul general al Jandarmeriei Române, Mircea Olaru, a declarat că jandarmii nu au intervenit în forţă în cazul protestului spontan din localitatea vasluiană Pungeşti şi nu au lovit pe nimeni, iar cele cinci persoane care au fost rănite au ajuns la spital după ce au căzut într-un şanţ de apă.

În cursul serii de joi, premierul Ponta a anunţat că nu şi-a schimbat poziţia faţă de gazele de şist în urma protestelor de la Pungeşti, deoarece pentru România este foarte important să fie independentă energetic, şi că îi susţine pe jandarmi, care trebuie să acţioneze conform legii, precizând că nu a fost folosită forţa.

Consilierii locali din Pungeşti, judeţul Vaslui, au decis, joi după-amiază, organizarea unui referendum local privind explorarea şi exploatarea gazelor de şist în comună, o dată posibilă fiind 24 noiembrie.

Tot joi, reprezentanţii companiei Chevron au anunţat că suspendă activitatea privind explorarea gazelor de şist în localitatea vasluiană Siliştea, în urma protestelor din ultimele zile.

Protestele localnicilor din Siliştea au început luni, când aproximativ 150 de persoane au blocat, parţial, drumul judeţean ce tranzitează comuna Pungeşti de care aparţine satul Siliştea. Marţi, la proteste au fost prezenţi şi patru preoţi de la bisericile din comuna Pungeşti, toţi îmbrăcaţi în straie bisericeşti, iar în imediata vecinătate a parcelei deţinute de Chevron, oamenii au instalat un cort sub care au dormit pe timpul nopţii.

În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

Reprezentanţii companiei Chevron au anunţat, joi, că suspendă activitatea privind explorarea gazelor de şist în localitatea vasluiană Siliştea, în urma protestelor din ultimele zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici