Şefa Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova, arestată peventiv

Şefa Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova, Viorica Oniga, acuzată că ar fi primit bani şi bunuri de peste 97.000 lei, pentru ca 68 de persoane să fie încadrate ilegal în grad de handicap, a fost arestată pentru 30 de zile, potrivit unei decizii luate marţi de Tribunalul Prahova.

985 afișări
Imaginea articolului Şefa Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova, arestată peventiv

Şefa Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova, arestată peventiv (Imagine: Mediafax Foto)

Alături de Oniga, a fost arestată şi Georgeta Oprea, pe care Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) o acuză de dare de mită, trafic de influenţă şi complicitate la înşelăciune, toate în formă continuată.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Ploieşti au reţinut-o pe Viorica Oniga, preşedinta Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, funcţionar angajat cu contract de muncă la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din cadrul Consiliului Judeţean Prahova, pentru luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul şi fals intelectual, toate în formă continuată.

Alături de aceasta a fost reţinută şi Georgeta Oprea.

Procurorii au cerut Tribunalului Prahova arestarea preventivă a Vioricăi Oniga şi a Georgetei Oprea, instanţa admiţând această solicitare.

Decizia Tribunalului nu este definitivă.

DNA a precizat, într-un comunicat de marţi, că potrivit Ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale, în perioada 2006 - 2012, în calitate de preşedintă a Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, Viorica Oniga a primit, în mod repetat, de la Georgeta Oprea şi de la alţi cinci intermediari, printre care Sorin Octavian Gabor şi Neacşu Georgeta, ambii arestaţi preventiv în cauză, sume de bani şi bunuri în valoare totală de aproximativ 97.200 de lei pentru a încadra în grad de handicap şi elibera certificatele medicale aferente pentru 68 de persoane. Cele 68 de persoane nu sufereau de bolile menţionate în cuprinsul certificatelor, nu puteau fi încadrate în gradul de handicap stabilit şi nu puteau beneficia de facilităţile prevăzute de lege.

"În cuprinsul certificatelor medicale eliberate pentru acele persoane, inculpata Oniga Viorica a atestat, în mod nereal, că acele persoane suferă de anumite afecţiuni care să le permită încadrarea în gradul de handicap stabilit", au precizat procurorii în documentul citat.

Cele 68 de persoane identificate până la acest moment au primit pe nedrept indemnizaţii de handicap, bugete complementare personale şi indemnizaţii de însoţitor totalizând 1.146.200 de lei, sumă care reprezintă pagubă cauzată bugetelor locale din care au fost efectuate plăţile.

Procurorii fac cercetări în această cauză şi faţă de persoanele care au beneficiat pe nedrept de facilităţile prevăzute de lege pentru persoanele cu handicap, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de cumpărare de influenţă, înşelăciune şi uz de fals, în cazul unora dintre acestea fiind deja începută urmărirea penală.

Un scandal a izbucnit, în urmă cu două săptămâni, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Prahova, după ce presa a difuzat imagini cu persoane cu handicap sever, care nu se pot deplasa, chinuindu-se să urce scările sediului DGASPC, unde fuseseră chemate pentru evaluarea gradului de handicap.

În urma scandalului, o comisie care a făcut verificări la DGASPC a descoperit mai multe nereguli în activitatea acestei instituţii.

Astfel, una dintre problemele constatate de către comisia de analiză este aceea că membrii Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din cadrul DGASPC Prahova nu au respectat prevederile art. 87, alin 1 din legea 448 din 2006 privind protecţia şi promovarea persoanelor cu handicap, în sensul în care nu au stabilit un termen permanent de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap pentru persoanele cu handicap a căror afecţiune a generat deficienţe funcţionale şi/sau anatomice într-un stadiu ireversibil şi care nu pot urma programele de recuperare.

O altă neregulă constă în eliberarea a 100 – 120 de bonuri pe zi pentru evaluarea celor cu grad de handicap, număr considerat "prea mare pentru a asigura un timp optim pentru o evaluare complexă a fiecărui caz". Cele două deficienţe se adaugă unei alte abateri, considerată cea mai gravă, şi anume încălcarea ordinulului privind aprobarea procedurii cadrului de evaluare a persoanelor adulte în vederea încadrării în grad şi tip de handicap, care precizează că în cazul persoanelor nedeplasabile serviciul de evaluare trebuia să facă această deplasare şi să îi cheme la sediul DGASPC pe cei nedeplasabili.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, anunţa, în 17 mai, că, în urma controlului, s-a stabilit că actuala componenţă a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din Prahova a fost decisă de Consiliul Judeţean fără avizul avizul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, a anunţat, luni, în şedinţa CJ, că Ministerul Muncii a avizat componenţa Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din cadrul DGASPC.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici