Şefi ai Poliţiei Bistriţa, acuzaţi de corupţie, condamnaţi după ce au intervenit pentru nesancţionarea unor contravenţii

Trei foşti şefi ai IPJ Bistriţa-Năsăud au fost condamnaţi de Tribunalul Maramureş la închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Ei au fost cercetaţi după ce au intervenit, printre altele, pe lângă subordonaţi pentru nesancţionarea unor contravenţii rutiere.

1425 afișări
Imaginea articolului Şefi ai Poliţiei Bistriţa, acuzaţi de corupţie, condamnaţi după ce au intervenit pentru nesancţionarea unor contravenţii

Şefi ai Poliţiei Bistriţa, acuzaţi de corupţie, condamnaţi după ce au intervenit pentru nesancţionarea unor contravenţii

Tribunalul Maramureş a pronunţat, joi, sentinţa pe fond în dosarul în care trei foşti şefi din IPJ Bistriţa-Năsăud au fost judecaţi pentru fapte de corupţie şi abuz în serviciu. Cei trei au primit închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii.

Aceştia au fost trimişi în judecată în februarie 2015, după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au reţinut pentru fapte de corupţie.

Fostul inspector şef al IPJ Bistriţa-Năsăud, Ioan Ovidiu Mureşan, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu în formă continuată, instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale. Potrivit sentinţei date de Tribunalul Maramureş, Ioan Ovidiu Mureşan, a primit 2 ani şi 8 luni închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu, fiind achitat de restul faptelor. De asemenea, Mureşan trebuie să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Roberto Hasnăş, fostul şef al Poliţiei Rutiere Bistriţa-Năsăud, trimis în judecată pentru abuz în serviciu în formă continuată, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare şi la efectuarea a 100 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Fostul şef al Poliţiei Năsăud, Leon Cloşcă, acuzat de abuz în serviciu, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare şi la efectuarea a 100 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Conform deciziei magistraţilor de la Tribunalul Maramureş, cei trei trebuie să plătească şi câte 10.000 de lei cheltuieli de judecată.

Sentinţa nu este însă definitivă şi poate fi atacată în apel.

Foştii şefi ai IPJ Bistriţa-Năsăud au fost trimişi în judecată în februarie 2015 de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie-Serviciul Teritorial Cluj. Cei trei sunt acuzaţi, printre altele, că au intervenit abuziv în activitatea unor subordonaţi, pentru ca aceştia să nu constate şi să nu sancţioneze unele contravenţii rutiere.

Conform DNA, în perioada iunie-noiembrie 2014, „inculpaţii Mureşan Ioan, Hasnăş Roberto Emil şi Cloşcă Leon Anton, în calitate de şefi ai unor structuri ale poliţiei, în mod repetat, la diferite intervale de timp, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu în sensul: imixtiunii abuzive în activitatea unor subordonaţi, în vederea neconstatării şi nesancţionării unei contravenţii la regimul circulaţiei rutiere, imixtiuni abuzive în dosare penale aflate în cercetare la IPJ Bistriţa Năsăud, pentru favorizarea unor părţi din acele dosare, participarea la ascunderea şi neraportarea producerii unor accidente rutiere cu victime omeneşti, în scopul alterării evidenţei accidentelor rutiere de acest gen; ascunderii infracţiunilor săvârşite de un coleg de-al lor, şef al unui post de poliţie, cu ocazia provocării de către acesta a unui accident rutier, în urma căruia a fost vătămată corporal o minoră în vârstă de 8 ani, care a suferit multiple fracturi în zona capului şi a feţei, comunicării abuzive a unor date cu caracter personal, unor persoane neautorizate, fără respectarea prevederilor legale incidente în domeniu; determinării unor subordonaţi să întocmească documente fictive, pentru a ascunde nerespectarea obligaţiilor de serviciu în cazul unei cercetări administrative”.

Procurorii au mai arătat că „în fiecare caz în parte, inculpaţii au obţinut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici