Şefii de state europene vor fi sesizaţi asupra unui caz de "instigare la omorârea lui Tokes"

Fostul lider al UDMR Mureş avocatul Kincses Elod a anunţat, vineri, că a sesizat CNCD şi Parchetul, în numele vicepreşedintelui PE Laszlo Tokes, după ce într-un ziar distribuit într-un tren ar fi apărut o instigare la uciderea lui Tokes, el spunând că vor fi sesizaţi şi şefii de state europene.

465 afișări
Imaginea articolului Şefii de state europene vor fi sesizaţi asupra unui caz de "instigare la omorârea lui Tokes"

Şefii de state europene vor fi sesizaţi asupra unui caz de "instigare la omorârea lui Tokes" (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Kincses Elod a declarat, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că a sesizat, în numele vicepreşedintelui Parlamentului European Laszlo Tokes, şi el prezent la conferinţa de presă, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) şi Parchetul Tribunalului Bucureşti, după ce în ziarul "Ştefan cel Mare", distribuit în trenul Intercity Bucureşti - Târgu Mureş, a apărut o instigare la uciderea lui Tokes, însă răspunsul autorităţilor române se lasă aşteptat.

Kincses a înmânat presei copii xerox din ziarul respectiv, în care apar pasaje precum "ia uite ce poate declara un trădător de ţară, acest nenorocit de «bozgor», Laszlo Tokes", "oare chiar nu se găseşte cineva în ţara asta ca să-i tragă un glonte în cap acestui trădător al României?", afirmând că prin articolul citat s-a discriminat etnia maghiară şi i s-a încălcat dreptul la demnitate al lui Tokes.

Potrivit avocatului, în acest caz reprezentanţii CFR au declarat că nu au nicio legătură cu ziarul "Ştefan cel Mare", iar el a sesizat, în 27 mai, în numele clientului său, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în legătură cu instigarea la omucidere, precum şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Kincses a afirmat că de la prima instituţie nu s-a primit încă niciun răspuns, deşi a trecut termenul legal în acest sens, de 60 de zile.

El a mai spus că, în ceea ce priveşte CNCD, Consiliul a luat în discuţie cazul în 13 septembrie, rămânând în pronunţare, după ce redactorul-şef al ziarului "Ştefan cel Mare", Florin Nahorniac, fost candidat la Preşedinţie, a încercat să se apere, spunând că nu poate fi tras la răspundere simultan de două instituţii (CNCD şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti).

"Dacă nu se aduc soluţiile legale corespunzătoare, vom sesiza şefii de stat europeni pe acest subiect", a spus Kincses, care a precizat ulterior că acţiunea de "aducere la cunoştinţă" a cazului lui Tokes va fi făcută de către Consiliul pentru Demnitatea Umană, organism cu reprezentare în zece ţări.

Preşedintele Consiliului pentru Demnitatea Umană, Lomnici Zoltan, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că în 2011 a cercetat "fenomene de antimaghiarism" din Slovacia, Ucraina subcarpatică, dar şi din Transilvania, precizând că cel mai grav caz înregistrat în România este cel al lui Tokes.

"Considerăm că o asemenea ameninţare cu nimicirea fizică a unei personalităţi face mult rău României. Chemăm pe toată lumea la respectarea reciprocă a demnităţii umane. Atragem atenţia opiniei publice mondiale asupra fenomenului de antimaghiarism din România, care se loveşte de legea română şi de preceptele UE", a spus Lomnici.

Potrivit vicepreşedintelui Parlamentului European, Tokes Laszlo, între cazurile de "antimaghiarism" cercetate de Consiliului pentru Demnitatea Umană în România se numără faptul că, la cimitirul central din Cluj-Napoca, niciun angajat nu este vorbitor de limbă maghiară şi că se încearcă construirea unei clădiri lângă Biserica Reformată din centrul aceluiaşi municipiu, contrar legii protejării monumentelor.

La Târgu Mureş, cazurile analizate sunt cel al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF), unde "nu se acordă dreptul secţiei maghiare să se formeze în mod autonom în sânul Universităţii" şi cel al Şcolii Generale 2, unde există controverse legate de denumire - dacă aceasta să poarte numele fostului primar Bernady Gyorgy sau cel al poetului Adrian Păunescu, "un reprezentant al dictaturii comuniste", a mai spus Tokes.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici