Şeful Agenţiei de Protecţia Mediului Timişoara: Nu voi revoca acordul de mediu pentru Certej. E legal

Directorul Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timişoara, Gabriela Lambrino, afirmă că ANPM i-a cerut revocarea acordului de mediu emis pentru exploatarea minieră de la Certej, dar că va refuza acest lucru întrucât acordul este legal.

1209 afișări
Imaginea articolului Şeful Agenţiei de Protecţia Mediului Timişoara: Nu voi revoca acordul de mediu pentru Certej. E legal

Şeful Agenţiei de Protecţia Mediului Timişoara: Nu voi revoca acordul de mediu pentru Certej. E legal (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax foto)

Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Timişoara, Gabriela Lambrino, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului i-a solicitat revocarea acordului emis pentru exploatarea minieră de la Certej, judeţul Hunedoara.

"Astăzi (marţi - n.r.) am primit o solicitare de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului pentru a revoca acordul de mediu pe care Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timişoara l-a emis pentru exploatarea minieră de la Certej, din judeţul Hunedoara. Cum să îl revoc? E ca şi când aş susţine că l-am dat ilegal. Am ţinut cont de toate documentele pentru eliberarea acestui acord. Dacă am acoperire juridică pe ce am emis, nu am cum să revoc decât încălcând legea", a declarat Gabriela Lambrino.

Mai mult, Lambrino susţine că, în urma controlului făcut de Corpul de Control al Ministerului Mediului la Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timişoara, nu s-a emis un proces-verbal şi nu au fost prezentate concluziile.

"A fost un control la noi la agenţie, de la Ministerul Mediului. Când s-a finalizat controlul, am solicitat să văd procesul-verbal în urma acestui control şi mi s-a răspuns că este o situaţie mai sensibilă şi că nu se întocmeşte un proces-verbal. Nu ni s-au adus la cunoştinţă nici concluziile", a spus Lambrino.

Directorul Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timişoara a precizat că ultimele documente înaintea emiterii acordului de mediu pentru exploatarea minieră de la Certej s-au dat în prezenţa fostului ministru al Mediului Borbely Laszlo.

Comisia de control care a făcut verificări în cazul eliberării acordului de mediu pentru proiectul de la Certej a găsit încălcări ale legislaţiei, iar cei responsabili vor fi sancţionaţi, a spus, marţi, ministrul Mediului, precizând că resursele naturale nu pot fi obiect de tranzacţie "pe sub mână".

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat că o comisie de control - formată din reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Gărzii Naţionale de Mediu şi Corpului de control al ministrului - a făcut verificări, în perioada 4-12 septembrie, privind modul în care a fost respectată procedura la eliberarea acordului de mediu pentru proiectul de la Certej de către Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timişoara, fiind constatate o serie de încălcări ale legislaţiei române şi europene.

Rovana Plumb a precizat că sancţionarea celor care au contribuit la eliberarea acestui acord de mediu face obiectul Comisiei de disciplină constituită la nivelul Ministerului Mediului şi Pădurilor.

Ministrul a subliniat că resursele naturale ale României nu vor fi obiect de tranzacţie "pe sub mână" pentru niciun funcţionar.

"Resursele naturale ale României nu pot fi şi nu vor fi în niciun fel obiect de tranzacţie pe sub mână pentru niciun fel de funcţionar care a uitat că PDL nu se mai află la guvernare", a adăugat Rovana Plumb.

Eliberarea acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej reprezintă prelungirea unui comportament iresponsabil al celor de la PDL, care considerau, la guvernare, că pot dispune cum doresc de resursele minerale şi naturale ale României, a mai spus Rovana Plumb.

"Astăzi facem un pas absolut necesar pentru repararea unei ilegalităţi şi pentru sancţionarea unui gest incorect şi iresponsabil", a declarat Rovana Plumb, în conferinţa de presă susţinută pe subiectul proiectului de la Certej, în care a anunţat că marţi va fi depusă la Tribunalul Bucureşti cererea de anulare a acordului de mediu emis de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timişoara şi de suspendare a producerii efectelor acestui acord până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a cauzei.

Ministrul a spus că acordul de mediu pentru proiectul minier de la Certej a fost eliberat ilegal, cu încălcarea legislaţiei naţionale şi internaţionale, precum şi în mod iresponsabil faţă de modul în care resursele României trebuie valorificate.

"Vorbim, de fapt, de prelungirea acestui tip de comportament iresponsabil al celor de la PDL, care considerau, la guvernare, că pot dispune aşa cum doresc de această imensă valoare a resurselor minerale şi naturale ale României, faţă de care noi, actuala guvernare avem o altfel de abordare", a declarat Rovana Plumb.

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului depune, marţi, la Tribunalul Bucureşti cererea de anulare a acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej, iar decizia instanţei va fi respectată întocmai, a spus ministrul Rovana Plumb.

Ministrul a precizat că în cererea pe care ANMP o depune la Tribunalul Bucureşti se solicită constatarea nulităţii acordului de mediu emis de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timişoara, precum şi suspendarea producerii efectelor acestui acord de mediu până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a cauzei.

Ministrul a mai precizat că, odată cu anularea acestui acord de mediu, va fi reiniţiată procedura de autorizare şi orice companie va avea dreptul să solicite autorizarea pentru un proiect de exploatare la Certej.

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Mediului să ia măsuri pentru respectarea reglementărilor de mediu în cazul exploataţiei miniere de la Certej, susţinând că problemele sunt generate de fosta guvernare PDL, care "pentru şpagă dă orice".

Proiectul minier propus la Certej (judeţul Hunedoara) de către compania canadiană Eldorado Gold Corporation prin intermediul societăţii Deva Gold a primit acordul de mediu din partea Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timişoara.

Potrivit unor informaţii prezentate de organizaţiile de mediu, proiectul minier de la Certej, care ocupă o suprafaţă de 456 hectare, presupune procesarea a 45 milioane tone de minereu - cu o concentraţie de 1,8 grame de aur pe tonă de minereu - şi utilizarea unei cantităţi de cianură de sodiu de 1653 tone pe an, timp de 16 ani. Ca şi în cazul proiectului Roşia Montană, reziduurile rezultate după prelucrare, inclusiv cele cu cianură şi metale grele, vor fi depozitate într-un iaz de decantare în aer liber cu o suprafaţă totală de 63 de hectare.

Ministrul Mediului a dispus verificarea de urgenţă a acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej.

De asemenea, ministrul a cerut conducerii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului demiterea directorului executiv al Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timişoara, pentru că nu a informat autoritatea de mediu în legătură cu emiterea acordului de mediu pentru acest proiect, având în vedere că este vorba de un obiectiv de interes naţional şi internaţional.

Directorul Agenţiei Regionale de Mediu Timişoara, Gabriela Lambrino, declara că agenţia a urmat toţi paşii înaintea emiterii acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej, iar legislaţia nu prevede informarea autorităţii de mediu în astfel de cazuri. Mai mult, Gabriela Lambrino spunea că nu sunt motive pentru a fi demisă şi că nu intenţionează nici să demisioneze din funcţie.

Gabriela Lambrino preciza că decizia finală în privinţa acordului de mediu pentru exploatarea minieră de la Certej a fost luată la Deva, la începutul lunii iunie, în prezenţa Georgetei Barabaş, actual consilier al ministrului Mediului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici