Video Şeful ANPDC: Trebuie să continuăm descentralizarea

Noul secretar de stat de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC), Ileana Savu, spune că o prioritate a mandatului său va fi continuarea descentralizării, considerând că serviciile şi politicile din domeniu trebuie să ajungă la toţi copiii, până în ultimele cătune.

194 afișări

Reporter: Se vorbea la un moment dat despre necesitatea reorganizării Autorităţii. Imediat după apariţia Inspecţiei Sociale, ANPDC a pierdut atribuţiile de control. Se mai vorbeşte în acest moment despre o eventuală reorganizare a instituţiei? Consideraţi că ar fi necesară?

Ileana Savu: Cred că este mai puţin important ce consider eu, pentru că eu aş putea să privesc lucrurile subiectiv. Mai important este ce cred Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, pentru că ele sunt cele care se lovesc de probleme zi de zi, şi ce cred ceilalţi actori sociali, organizaţiile neguvernamentale. Din câte ştiu eu, ei cred că modul în care este organizat în momentul de faţă sistemul este bun. Sigur că se poate şi mai bine, sigur că putem să gândim la un moment dat, într-un moment oarecare, să avem un minister al familiei, copilului, persoanelor cu handicap, sau un minister care să se ocupe de asistenţă socială, dar nu acum, pentru că trecem printr-o perioadă foarte grea. E o problemă foarte importantă şi nu ştiu care să fie acum forma de organizare care să aducă o soluţie magică. Eu cred că soluţia acum e să încercăm să fim solidari şi în cel mai îndepărtat cătun cu oamenii care au probleme şi după aceea vom vedea. Nu cred că acum are rost să vorbim de reorganizare instituţională. Ar fi ca un fel de "ţara arde şi baba se piaptănă".

Reporter: Predecesorii dumneavoastră, Bogdan Panait şi Mariela Neagu, au iniţiat dezbateri pentru modificarea legislaţiei privind statutul asistentului maternal. Între timp acest proiect nu a mai fost finalizat, dar ne-am confruntat cu tot felul de cazuri de copii abuzaţi tocmai de asistenţii maternali care ar fi trebuit să aibă grijă de ei. Cum vedeţi dumneavostră asistentul maternal şi în ce fel credeţi că ar trebui îmbunătăţită legislaţia privind statutul lor?

Ileana Savu: De asemenea este o problemă delicată şi care necesită părerile multor persoane implicate. Eu cred că trebuie să stabilim un standard. Există nişte reguli şi poate că regulile pentru desemnarea asistentului maternal, pentru a stabili cine poate deveni asistent maternal şi a menţinerii acestui statut, poate că trebuie ajustate, adaptate, pentru că sistemul de asistenţă maternală a fost necesar şi a crescut într-o perioadă în care noi a trebuit să desfiinţăm acele orfelinate de tristă amintire şi trebuia găsită o soluţie rapidă.

S-a creat acest sistem şi probabil că standardul a fost ceva mai jos ca să putem să rezolvăm problema, iar acum suntem în momentul în care putem să aşezăm pe alte baze acest sistem, să-l îmbunătăţim. Eu cred că deja, prin funcţionare, el şi-a arătat hibele şi putem să stabilim care ar fi măsurile pe care trebuie să le luăm pentru a avea asistenţi maternali aşa cum trebuie. De asemenea, legea privind serviciile de tip familial va aduce o schimbare în sistem, pentru că va duce către familie asistenţa maternală. Îi vom ajuta mai degrabă pe cei din familia extinsă să preia copilul. Bineînţeles că vor fi nişte criterii obiective care vor fi verificate pentru ca un copil să fie încredinţat unei familii, alta decât familia naturală, dar din familia extinsă şi trebuie să existe şi nişte facilităţi pe care ei să le aibă pentru a putea prelua acel copil. Cu alte cuvinte, suntem într-o ţară în care sărăcia este o mare problemă şi dacă vom încerca să îi ajutăm pe cei din familia extinsă, să-i sprijinim financiar, mai uşor vor prelua copii şi mai uşor se vor duce spre asistenţa maternală, care poate deveni la un moment dat o meserie, şi nu ştiu dacă acesta este drumul pe care vrem să mergem: să iau un copil ca să rezolv problemele mele materiale. Trebuie să ai şi o aplecare către copil, mai ales că cei aflaţi în asistenţă maternală sunt copii cu probleme, sunt cu dizabilităţi, care necesită o îngrijire specială şi trebuie să avem grijă.

Reporter: Pentru că aţi adus aminte de proiectul de lege privind serviciile de tip familial, ştiu că la un moment dat fusese finalizat, la fel şi cel referitor la serviciile de zi. Ce se întâmplă cu aceste proiecte?

Ileana Savu: Trebuie să reluăm procesul de reavizare, pentru că s-a schimbat guvernul şi ele nu au apucat să fie aprobate, dar tot răul spre bine, pentru că probabil orice lege, oricât de bună ar fi, poate fi îmbunătăţită. Le reanalizăm în acest moment. Legea privind serviciile de zi este în Autoritate în analiză în regim de urgenţă, urmează să fie transmisă în această săptămână către Ministerul Muncii, pentru ca cei de acolo să facă observaţii şi să-şi dea avizul, după care cred că putem să reluăm într-un ritm mai rapid procesul de avizare, pentru că e o lege de care este nevoie. Următoarea este cea a serviciilor de tip familial, care va trece prin acelaşi proces. Cred că luna viitoare va ajunge şi această lege la nivelul de avizare la Ministerul Muncii. Ne propunem să accelerăm aceste legi de care este nevoie şi ele sunt prinse în programul legislativ din acest an, sunt cuprinse în Programul de guvernare, deci nu cred că vor fi probleme să fie aprobate şi să treacă.

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici