Video Şeful ANPDC: Trebuie să continuăm descentralizarea

Noul secretar de stat de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC), Ileana Savu, spune că o prioritate a mandatului său va fi continuarea descentralizării, considerând că serviciile şi politicile din domeniu trebuie să ajungă la toţi copiii, până în ultimele cătune.

194 afișări

Reporter: O altă temă intens dezbătută de-a lungul timpului şi nefinalizată este cea a tribunalelor pentru minori sau măcar a instanţelor specializate. Ştim foarte bine că inexistenţa acestora duce la prelungirea, uneori nepermis de mare, a proceselor în care sunt implicaţi minori. Aţi avut vreo discuţie cu ministrul Justiţiei pe această temă? Sau aveţi în intenţie să reluaţi dezbaterile?

Ileana Savu: Bineînţeles, şi cred că va trebui mai întâi să facem o dezbatere publică pe această temă, pentru că este necesar ca toţi factorii implicaţi să înţeleagă importanţa modificării acestui sistem sau a realizării acestor tribunale şi cât este de important pentru instanţele civile în situaţia în care există o serie întreagă de divorţuri ca instanţa să fie specializată, judecătorul să fie o persoană cu o pregătire specială, care să ştie să vorbească cu copilul, care trebuie întrebat, pentru că are dreptul la opinie şi poate să aleagă să meargă la unul sau la celălalt dintre părinţi. Sunt o grămadă de lucruri care ar aduce mult bine, ar schimba în bine acest lucru în justiţie. De acest lucru e clar că e nevoie. Motivul pentru care nu s-a făcut până acum constă în lipsa de bani, pentru că o instanţă specială înseamnă bani în plus. O să vedem care este soluţia pe care putem să o găsim. Deşi e posibil să se blocheze la Finanţe. Dar, dacă există dorinţă din partea tuturor, eu cred că avem mari şanse să schimbăm măcar parţial sistemul. Sau să fie măcar instanţe specializate, nu neapărat tribunale.

Reporter: Se vorbea la sfârşitul anului trecut, după incidentul cu jurnaliştii străini care au intrat în nişte centre de plasament cu camera ascunsă şi au realizat un material tendenţios, de introducerea unor măsuri mai stricte privind verificarea persoanelor cărora li se permite accesul în instituţiile în care sunt ocrotiţi copii. Consideraţi necesară o astfel de măsură?

Ileana Savu: Eu nu ştiu care să fie măsurile alea, pentru că atunci practic directorii centrelor respective au fost minţiţi. Li s-a spus că vin într-un scop şi de fapt s-a filmat cu camera ascunsă. E greu ca cineva să prevadă astfel de lucruri. Iar în ceea ce priveşte modul în care se intră într-un centru, nu se intră oricum nici acum. Există anumite restricţii. Cred că ar trebui să nu se mai întâmple lucrurile astea pentru că nu e normal şi poate că ar trebui să dăm în judecată ziariştii care fac astfel de lucruri. Noi vom încerca prin europarlamentarii noştri să atragem atenţia la CNA-ul lor din Anglia asupra acestui lucru.

Reporter: Ce lucruri aţi găsit în neregulă în momentul în care aţi preluat mandatul la ANPDC, având în vedere că există o acţiune în instanţă în cazul fostului secretar de stat Bogdan Panait, pentru un prejudiciu de 1,3 milioane de lei constatat de Curtea de Conturi?

Ileana Savu: N-am găsit nimic în neregulă, dimpotrivă am găsit o echipă de profesionişti de care sunt realmente încântată. Sunt mai ales femei şi poate şi acesta este un motiv pentru care sunt deosebit de serioase. În ce priveşte raportul Curţii de Conturi, lucrurile merg pe făgaşul normal. Noi am pornit o acţiune în civil pentru recuperarea prejudiciului respectiv şi justiţia va parcurge toate etapele pentru a vedea cine sunt cei vinovaţi, cine trebuie să plătească. Din punctul acesta de vedere, lucrurile sunt clare, iar în ceea ce priveşte derularea proiectelor şi programelor din Autoritate, lucrurile sunt în ordine.

Reporter: Ce v-aţi dori să puteţi face până la finalizarea mandatului?

Ileana Savu: Sunt foarte multe proiecte legislative. Acum, spre exemplu, urmează să se aprobe o hotărâre de Guvern privind exploatarea prin muncă a copilului. Trebuie să punem la punct standardele, care sunt prea multe şi încurcă la un moment dat, în sensul că trebuie să le stabilim, să fie foarte clare şi să fie folositoare: nici să fie prea sus, nici să nu permită anumite devieri în sistem. E greu să spun acum, după numai o lună, ce vreau să fie peste patru ani. Părerea mea e că trebuie să fim aproape de toţi copiii din România, nu doar de cei din sistemul de protecţie socială. E greu pentru că sunt foarte mulţi şi pentru că e un subiect sensibil, dar încercăm.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici