Şeful CJ Bihor spune că va cere schimbarea legii, ca salvamontiştii să poată folosi sirene şi girofar

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, i-a felicitat, joi, pe salvamontiştii bihoreni "pentru abnegaţia de care au dat dovadă" în intervenţia la accidentul aviatic, anunţând că va cere schimbarea legii care în prezent interzice salvamontiştilor să se deplaseze cu sirene şi girofar.

295 afișări
Imaginea articolului Şeful CJ Bihor spune că va cere schimbarea legii,  ca salvamontiştii să poată folosi sirene şi girofar

Şeful CJ Bihor spune că va cere schimbarea legii, ca salvamontiştii să poată folosi sirene şi girofar (Imagine: Horia Tautan/Mediafax Foto)

"Vreau să felicit salvamontiştii bihoreni, primii care au ajuns la locul accidentului, pentru abnegaţia de care au dat dovadă", a spus preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, într-o conferinţă de presă la care i-a invitat să participe pe şeful Serviciului Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor, subordonat Consiliului Judeţean, precum şi pe salvatorii care au participat la operaţiunea de luni.

Popa a afirmat că o carenţă a sistemului actual de intervenţii în situaţii de urgenţă este faptul că "Salvamontul nu este la indexul 112", adică serviciul nu este conectat, spre a fi alertat în acest fel, la Dispeceratul STS care asigură răspunsurile la apelurile de urgenţă, dar şi faptul că legea interzice în prezent ca deplasarea salvamontiştilor să poată fi făcută cu semnalizare acustică şi luminoasă, la fel ca în cazul maşinilor pompierilor, ambulanţelor, jandarmilor.

"Vom cere să se modifice legea, în acest sens să se implice parlamentarii din Bihor", a spus Cornel Popa (PNL).

"Noi am folosit sirenă şi girofar în intervenţia de luni, pentru că avem o înţelegere în acest sens la nivelul judeţului Bihor, dar acest lucru va trebui reglementat prin lege", a adăugat şeful Serviciului Judeţean Salvamont-Salvaspeo, Pinter Istvan.

Pinter a criticat incapacitatea autorităţilor specializate care trebuiau să localizeze cât mai precis unde s-a prăbuşit avionul, fapt care a obligat echipele de salvamontişti să îşi desfăşoare căutările pe suprafeţe mari de teren.

"Cu regret o spun, că nu am primit niciun fel de coordonate, că singurele indicaţii pe care le-am primit au fost de la domnul general Baş (Ioan Baş, şeful ISU Bihor - n.r.) şi de la domnul doctor Borcea (Hadrian Borcea, fostul şef SMURD Bihor, acum director medical al Spitalului Judeţean din Oradea - n.r.), care ne-au spus că din informaţiile culese de la localnici se pare că avionul s-a prăbuşit undeva la nord de pârtia Mătişeşti", a spus Pinter.

Şeful Salvamont Bihor a criticat, însă, şi afirmaţiile potrivit cărora operaţiunea de căutare şi evacuare a răniţilor nu ar fi fost organizată la faţa locului.

"În Horea s-a organizat un punct de comandă, condus de un colonel de la ISU Alba, nu e adevărat că nu s-a organizat şi că n-a fost o comandă organizată", a spus el.

Pe de altă parte, pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion vor fi omagiaţi, la Biserica Militară din Oradea, la iniţiativa Asociaţiei Cultul Eroilor Bihor imediat după liturghia de duminică. Iniţiativa organizaţiei a fost anunţată pe pagina de pe o reţea de socializare a asociaţiei conduse de colonelul în rezervă Dan Poinar din Oradea.

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

În urma accidentului au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de localnici după căutări de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici