Şeful Clinicii de neurologie de la Spitalul Judeţean Timişoara, demis pentru conflict de interese

Şeful Clinicii de neurologie a Spitalul Judeţean Timişoara, Horia Pleş, a fost eliberat din funcţie, întrucât era asociat într-o firmă care a încheiat un contract cu unitatea sanitară, a anunţat marţi ministrul Eugen Nicolăescu, citând din Raportul Corpului de control al MS.

2710 afișări
Imaginea articolului Şeful Clinicii de neurologie de la Spitalul Judeţean Timişoara, demis pentru conflict de interese

Şeful Clinicii de neurologie de la Spitalul Judeţean Timişoara, demis pentru conflict de interese (Imagine: Lucian Alecu/ Arhiva Mediafax Foto)

"În perioada 21- 24 mai, am trimis Corpul de Control la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara. Spitalul a avut relaţii contractuale cu SCM Neuromed Timişoara, care a prestat servicii medicale de imagistică medicală similare cu cele efectuate de spital. Domnul conferenţiar doctor Horia Pleş s-a aflat în poziţia în care a recomandat bolnavilor internaţi examinări tomografice care au fost efectuate la firma la acesta este asociat, rezultând astfel un eventual conflict de interese al acestuia. De aceea, în urma raportului pe care l-am primit, îi cer managerului spitalului să îl înlocuiască din funcţie pe medicul Horia Pleş", a spus ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, într-o conferinţă de presă.

Ministrul a mai spus, în acelaşi context, că va sesiza Curtea de Conturi Timiş pentru nerespectarea prevederilor legale în vigoare privitoare la încheierea şi derularea contractelor încheiate de spital cu SCM Neuromed Timişoara. "Voi sesiza şi ANI, în privinţa eventualului conflict de interese al domnului Horia Pleş, ca şef Secţie Neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, care este şi asociat la SCM Neuromed Timişoara. Concomitent, voi trimite acest raport de control către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara", a mai spus Eugen Nicolăescu.

Ministrul Sănătăţii a detaliat apoi verificările Corpului de control.

"Raportul primit de la Corpul de control arată că în ultimii cinci ani, între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara Timişoara şi firma SCM Neuromed Timişoara, unde şeful clinicii era asociat, au fost încheiate atât contracte de servicii de transport, cât şi contracte de prestări servicii medicale de diagnostic imagistic. Valoarea totală a facturilor în perioada 2008-2013 a fost de 899.823 lei pentru contractele de servicii de transport şi 3.068.966 lei pentru serviciile de diagnostic imagistic, bani achitaţi de spital din sumele alocate de către CJAS Timiş, conform contractelor încheiate pentru prestarea serviciilor medicale", a precizat Nicolăescu.

Potrivit ministrului Sănătăţii, conform declaraţiilor de avere şi de interese pe 2012, conf. dr. Horia Pleş, şeful Clinicii Neurologie din cadrul spitalului începând din decembrie 2011, este asociat la SCM Neuromed Timişoara, adică acea firmă care a încheiat contractele cu spitalul, şi al SC Neuromed Sistem SRL Timişoara.

Alte nereguli descoperite în urma controlului la spitalul din Timişoara au fost decontarea serviciilor medicale efectuate şi a transportului pacienţilor fără a fi verificată realitatea efectuării serviciilor.

"În majoritatea dosarelor achiziţiei publice de transport pacienţi, nu au fost identificate oferte de preţ ale altor operatori economici şi nici notele de fundamentare privitoare la stabilirea tarifului pe kilometru", a spus Nicolăescu.

De asemenea, în perioada ianuarie - iulie 2010, prestatorul a emis facturi spitalului pentru servicii prestate cu mult anterior datei de încheiere a contractelor, respectiv cu trei-şapte luni înainte, a mai spus ministrul Sănătăţii, citând din raportul Corpului de control.

Pe de altă parte, se mai arată în raport, în foile de observaţie clinică generală ale pacienţilor pentru care au fost realizate de prestator servicii medicale de diagnostic imagistic, s-a constatat, în majoritatea cazurilor, lipsa recomandărilor medicilor specialişti pentru efectuarea investigaţiilor specifice de diagnostic imagistic, nefiind consemnate nici rezultatele investigaţiilor de tomografie computerizată efectuate de prestator.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici