Şeful CNAS: Pacienţii ar putea ajunge să plătească serviciile din spitale

Preşedintele CNAS spune că bugetul sănătăţii este insuficient şi că, dacă Guvernul nu face o infuzie de bani în sistem, pacienţii ar putea ajunge să-şi plătească toate serviciile din spitale, care, în trimestrul al patrulea, ar rămâne fără fonduri după cum arată situaţia actuală.

44 afișări
Imaginea articolului Şeful CNAS: Pacienţii ar putea ajunge să plătească serviciile din spitale

Şeful CNAS: Pacienţii ar putea ajunge să plătească serviciile din spitale (Imagine: Mediafax Foto)

Preşedintele CNAS, profesorul Irinel Popescu, a discutat la videochat, ştirile ProTv, despre serviciile acoperite prin asigurările de sănătate şi a dezbătut situaţia financiară a sistemului sanitar.

Conducerea CNAS atrage atenţia asupra subfinanţării sistemului de sănătate şi asupra faptului că minusurile la buget pot duce la lipsa de medicamente, materiale sanitare, tratamente spitaliceşti şi chiar la neplata salariilor cadrelor medicale.

Preşedintele CNAS a mai spus că "pe buget de avarie pot funcţiona multe domenii, mai puţin sănătatea, precizând că de tratamente gratuite ar trebui să beneficieze urgenţele, cum ar fi pacientul care suferă un infarct, şi afecţiunile care implică nişte costuri foarte mari.

"Bani suficienţi nu vor fi niciodată, aşa că vor exista întotdeauna liste de aşteptare", a adăugat Popescu.

Preşedintele CNAS a precizat că tratamentele în străinătate ale românilor s-au ridicat în 2008 la aproximativ trei milioane de euro, bani pe care CNAS trebuie să-i achite în decursul acestui an.

"Dacă Guvernul nu face o infuzie de bani în sistemul sanitar, în curând pacienţii ar putea ajunge să-şi plătească toate serviciile din spitale, care, în trimestrul al patrulea, ar mai avea doar fonduri pentru salarii, după cum arată situaţia actuală. Foarte putini tineri vor o carieră în sistemul sanitar. Costurile medicinei moderne au crescut, iar fondurile colectate sunt insuficiente pentru acestea, astfel ca pacienţii trebuie să plătească anumite servicii, decontate ulterior. Ierarhizarea priorităţilor se face în funcţie de morbiditate şi mortalitate, acolo unde merg principalele resurse, bolile cardiovasculare, cancerul şi diabetul sunt afecţiunile cele mai frecvente la români, ele sunt prioritare, însă nici celelalte nu sunt neglijate", a adăugat preşedintele CNAS.

El a spus că CNAS a trimis Preşedinţiei, Guvernului, Ministerului Finanţelor Publice şi Parlamentului un document în care arată că bugetul Fondului naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) "este cu mult sub nivelul minim necesar de asigurare a cheltuielilor prevăzute prin acte normative în vigoare, având în vedere că principala sursă de finanaţare a sănătăţii o reprezintă FNUASS, care acoperă peste 90 la sută din fiananţarea sistemului".

În documentul trimis autorităţilor centrale, conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate atrage atenţia asupra subfinanţării sistemului pe 2009 şi arată că, în situaţia în care fondurile anului 2009 aferente cheltuielilor pentru servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale sunt sub realizările anului 2008 cu 1.421,1 milioane lei, nu este admisibil ca bugetul FNUASS pe 2009 să fie deficitar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici