Şeful CNCD, despre scandalul rasist: „Utilizarea cuvântului „negru” e rasism, Colţescu trebuie să prezinte scuze”

  • Utilizarea cuvântului „negru” este rasism, spune preşedintele Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării, Csaba Asztalos, iar scandalul internaţional declanşat este o „pierdere imensă de imagine” pentru România.
  • El spune că Sebastian Colţescu trebuie să îşi ceară scuze.
3509 afișări
Imaginea articolului Şeful CNCD, despre scandalul rasist: „Utilizarea cuvântului „negru” e rasism, Colţescu trebuie să prezinte scuze”

Şeful CNCD, despre scandalul rasist: „Utilizarea cuvântului „negru” e rasism, Colţescu trebuie să prezinte scuze”

Preşedintele CNCD este sigur că vor exista sancţiuni după scandalul izbucnit în timpul meciului dintre PSG şi Basaksehir Istanbul, marţi seara, când arbitrul de rezervă, românul Sebastian Colţescu, a folosit cuvântul „negru” pentru a-l indica pe antrenorul de origine cameruneză Pierre Webo.

„Cu siguranţă vor fi sancţiuni. Este un incident extrem de grav şi o pierdere imensă de imagine pentru România”, a spus Asztalos Csaba, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), la Europa FM.

Asztalos susţine că este foarte grav ceea ce s-a întâmplat, în condiţiile în care peste tot sunt campanii împotriva discriminării.

„Aţi văzut reacţiile internaţionale, cred că vor fi sancţiuni. Dar ce este mai important, e ca arbitrii să fie pregătiţi. La acest nivel un arbitru să nu aibă cunoştinţe minime? Atunci când UEFA şi FRF, de ani de zile, duc o campanie puternică împotriva discriminării şi rasismului, când jucătorii în prezent duc o astfel de campanie, nu poţi să te scuzi. Utilizarea cuvântului „negru” este rasism şi tot ce mai poate face acum Sebastian Colţescu este să prezinte scuze”, a mai spus Csaba Asztalos, la Europa FM.

Preşedintele CNCD consideră că în ciuda faptului că societatea din România nu a avut o istorie directă cu sclavia şi cu discriminarea rasială, şi pentru mulţi români nu e evident conţinutul rasist al cuvântului „negru”, acesta nu înseamnă că nu ar fi rasist.

Într-o postare de pe contul său de Facebook, Asztalos a făcut referire şi la cei care vor să minimalizeze efectele gestului lui Colţescu, trimiţând la un articol de presă în care fotbalistul Eric de Oliveira povesteşte despre problemele sale rasiale din România.

Tot pe contul său de Facebook, Asztalos a lansat şi o întrebare retorică: „Pentru cei care se grăbesc să spună că nu avem nici o problemă de rasism în fotbalul din România. Vă mai aduceţi aminte de cazul Wellington - Concordia Chiajna? Sau de scandările împotriva romilor, împotriva maghiarilor... ?”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici