Şeful Colegiului Medicilor acuză presiuni şi asalturi asupra profesiei: Traversăm o perioadă delicată

Preşedintele Colegiului Medicilor, Gheorghe Borcean, a deplâns, vineri, la deschiderea Adunării Generale, perioada de “presiuni şi asalturi, atât din exteriorul profesiei cât şi din interiorul ei”, subliniind şi că se observă o popularizare excesivă a cazurilor de presupusă neconformitate medicală.

598 afișări
Imaginea articolului Şeful Colegiului Medicilor acuză presiuni şi asalturi asupra profesiei: Traversăm o perioadă delicată

Şeful Colegiului Medicilor acuză presiuni şi asalturi asupra profesiei: Traversăm o perioadă delicată

„Din exterior, vedem popularizarea excesivă a cazurilor de presupusă neconformitate medicală, vedem contestarea vehementă în spaţiul public a deciziilor disciplinare ale colegiului. Faţă de aceasta, precizăm încă o dată că organismul colegial este unul de drept public, că el funcţionează în baza legii, a Statutului şi a Codului Deontologic, drept pentru care deciziile Comisiilor de Disciplină, cele teritoriale şi cea superioară, sunt acte legale şi pot fi contestate doar în instanţă”, a spus preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), dr. Gheorghe Borcean.

Tot la capitolul presiunilor din exterior, Borcean a semnalat şi “cazurile de fapte penale, judecate şi condamnate ca atare de către instanţe”, făcând referire la condamnări penale pentru infracţiuni de luare de mită şi foloase necuvenite de ordinul a câteva sute şi cele pentru vătămare corporală sau ucidere din culpă, câteva zeci în ultimii ani.

Preşedintele CMR spune, însă, că “despre luarea de mită şi obţinerea de foloase necuvenite ar trebui să lăsăm să se ocupe organale abilitate. Aceasta nu înseamnă că noi neglijăm şi nu condamnăm astfel de atitudini”.

Cât priveşte creşterea veniturilor medicilor, Borcean mai subliniază că aceasta nu a fost “un cadou nemeritat, pe care l-ar fi primit corpul medical" ci o "recunoaştere a valorii sociale a muncii noastre”.

Vorbind despre presiunile din interiorul profesiei, Borcean a făcut referire la “scandalul public legat de impostura în medicină”, faţă de care susţine că CMR ar fi dat “dovada clară atât în interior cât şi în exteriorul profesiei a necesităţii acesteia, a calităţii noastre, a onestităţii şi transparenţei noastre, atât faţă de societate cât şi prin parteneriatul cu Ministerul Sănătăţii”.

„Traversăm o perioadă delicată, lucru cu care suntem obişnuiţi, nu mai mult sau mai puţin decât altă dată. Asistăm la presiuni şi asalturi atât din exteriorul profesiei cât şi, ceea ce este mai neplăcut, din interiorul ei”, a mai subliniat sursa citată.

El a anunţat în context şi că a înaintat ministerului Sănătăţii proiectul pentru o nouă lege a profesiei medicale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici