Şeful Comisariatului pentru Societatea Civilă, trimis în judecată de DNA

Şeful organizaţiei nonguvernamentale Comisariatul pentru Societatea Civilă, Ioan Grigore Prodan, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, el fiind acuzat că a cerut şi primit bani şi bunuri pentru a interveni pe lângă poliţişti sau magistraţi în favoarea unor persoane cercetate.

919 afișări
Imaginea articolului Şeful Comisariatului pentru Societatea Civilă, trimis în judecată de DNA

Şeful Comisariatului pentru Societatea Civilă, trimis în judecată de DNA (Imagine: Liviu Chirică/Mediafax Foto)

Prodan, care este şi avocat în Baroul Constituţional, cunoscut sub numele de "Baroul Bota", a fost trimis în judecată alături de alte patru persoane care ar fi apelat la serviciile sale, informează, joi, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), într-un comunicat.

Prodan este acuzat de două fapte de trafic de influenţă, iar ceilalţi patru trimişi în judecată - Remus Mincă, Sidonia Marin, Andrea-Cristina-Teodora Lider şi Mişu Lider - sunt acuzaţi de cumpărare de influenţă.

Procurorii susţin, în rechizitoriu, că, în lunile aprilie-mai 2009, Prodan a pretins de la Remus Mincă, Sidonia Marin şi Andrea-Cristina-Theodora Lider suma de 45.000 de euro şi un autoturism de lux, pentru ca, în schimbul acestora, să intervină pe lângă magistraţi ai Tribunalului Bucureşti şi ai Judecătoriei Sectorului 5 Bucureşti şi să-i determine să pună în libertate două persoane arestate preventiv.

"La data de 29 aprilie 2009, Prodan Grigore Ioan a primit autoturismul menţionat de la ceilalţi patru inculpaţi", se precizează în comunicatul DNA.

Cea de-a doua faptă imputată lui Prodan s-a petrecut, potrivit procurorilor, în perioada aprilie - octombrie 2008. Atunci, Prodan a pretins şi primit de la un denunţător suma totală de 27.000 de euro, promiţând că, în schimbul banilor, va interveni pe lângă şefii Inspectoratului General al Poliţiei Române şi ai IPJ Maramureş pentru ca un mandat de arestare emis pe numele denunţătorului să nu fie pus în executare.

În plus, Prodan a promis că va interveni şi pe lângă procurorul de la Parchetul Tribunalului Maramureş care instrumenta dosarul penal al denunţătorului, pentru a obţine o soluţie favorabilă acestuia.

"Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile aparţinând inculpatului Prodan Grigore Ioan până la concurenţa sumei de 52.000 de euro", se mai arată în comunicatul DNA.

Prodan va fi judecat de un complet al Tribunalului Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici