Şeful de post cu atribuţii în paza sitului Sarmisegetusa, vizat în ANCHETA de BRACONAJ arheologic

Şeful de post din Orăştioara de Sus este vizat de percheziţiile care se desfăşoară în Hunedoara, la persoane bănuite că ar fi desfăşurat activităţi de braconaj arheologic în zona Sarmisegetusa Regia, acesta fiind, totodată, cercetat de ANI, transmite corespondentul MEDIAFAX, citând surse din anchetă

1402 afișări
Imaginea articolului Şeful de post cu atribuţii în paza sitului Sarmisegetusa, vizat în ANCHETA de BRACONAJ arheologic

Şeful de post cu atribuţii în paza sitului Sarmisegetusa, vizat în ANCHETA de BRACONAJ arheologic (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Surse apropiate anchetatorilor au declarat, miercuri dimineaţa, corespondentului MEDIAFAX că agentul de poliţie vizat de percheziţiile care se desfăşoară în Hunedoara la persoane bănuite că ar fi desfăşurat, în perioada 2013-2015 activităţi de braconaj arheologic în Munţii Orăştie, zona Sarmisegetusa Regia, folosind detectoare de metale, fără autorizaţie, în zona de patrimoniu ar fi şeful de post din Orăştioara de Sus, Florin Marc.

Aceleaşi surse au declarat că percheziţiile ar avea loc la domicliul poliţistului, dar şi la o pensiune din zonă despre care localnicii din Orăştioara de Sus spun că i-ar aparţine.

În data de 15 septembrie 2016, Agenţia Naţională de Integritate a emis un comunicat prin care anunţa că agentul principal Florin Marc, şeful postului de Poliţie din Orăştioara de Sus este cercetat pentru o diferenţă nejustificată de 278.145,36 lei între averea dobândită şi veniturile realizate în perioada exercitării funcţiei publice.

În acest sens, ANI a sesizat comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Alba Iulia.

În paralel, IPJ Hunedoara a demarat o verificare disciplinară împotriva acestui şef de poliţie.

Potrivit unui comunicat de presă emis miercuri dimineaţa, ofiţeri din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliţiei Române descind la sediile unor societăţi comerciale şi locuinţele mai multor persoane bănuite de braconaj arheologic, un agent de poliţie fiind suspect în acest caz.

În acest caz se efectuează 11 percheziţii, pe raza judeţului Hunedoara, la persoane bănuite de braconaj arheologic, precum şi la sediile şi punctele de lucru ale societăţilor comerciale deţinute de acestea.

„Din probatoriul administrat până în prezent au rezultat indicii că, în perioada 2013–2015, mai multe persoane din judeţul Hunedoara ar fi desfăşurat activităţi de braconaj arheologic în Munţii Orăştie (zona Sarmizegetusa Regia). Cei în cauză nu ar fi respectat legislaţia în domeniu în sensul că ar fi utilizat detectoare de metale în zonele cu patrimoniu arheologic, fără o autorizare prealabilă. În activitatea ilicită, aceştia ar fi beneficiat de sprijinul unui agent de poliţie, care nu ar fi respectat îndatoririle de serviciu”, se arată în comunicatul emis miercuri de Poliţia Română.

Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române efectuează cercetările în această cauză sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie–Secţia de urmărire penală şi criminalistică, urmând a fi puse în executare 15 mandate de aducere.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici