Şeful IGPR: Verificările mixte pentru combaterea muncii la negru au început

Şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), chestor Liviu Popa, a declarat, luni, la Bistriţa, că de luni au început controalele pentru combaterea muncii la negru în baza unui program de acţiune semnat de reprezentanţi de la ministerele de Interne, Muncă şi Finanţe.

779 afișări
Imaginea articolului Şeful IGPR: Verificările mixte pentru combaterea muncii la negru au început

Şeful IGPR: Verificările mixte pentru combaterea muncii la negru au început (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Există un plan de acţiune semnat de Ministerul de Interne, cel al Muncii, Ministerul Finanţelor, respectiv Garda Financiară, prin care echipe comune formate din lucrători din cele trei instituţii, ba chiar patru fiindcă acolo unde se va impune va participa şi Jandarmeria, vor face acţiuni pe zonele pretabile muncii la negru. Se vor dezvolta şi informaţii. Vom avea date pe care să le valorificăm în acest sens", a declarat, într-o conferinţă de presă, Liviu Popa.

El a spus că rezultatele acestei acţiuni se vor vedea în perioada următoare.

"Este un plan de acţiune naţional şi asigur că se vor vedea în perioada următoare rezultate ale acestei acţiuni. Controalele au început de azi ( luni - n .r.)", a spus Popa.

Ministrul interimar al Muncii, Emil Boc, a declarat, vineri, că a aprobat planul de acţiune privind combaterea muncii la negru şi a anunţat că va evalua lunar şefii inspectoratelor de muncă, cărora le-a atras atenţia că trebuie să aibă un singur stăpân, adică legea.

Premierul Emil Boc, ministru interimar al Muncii, a anunţat vineri, după o întâlnire cu şefii inspectoratelor teritoriale de muncă (ITM), că a aprobat planul de acţiune al Inspecţiei Muncii, Poliţiei, Gărzii Financiare şi Jandarmeriei privind combaterea muncii la negru, iar echipe mixte de control vor începe să facă verificări în toată ţara.

Emil Boc a precizat că scopul acestor controale este să crească numărul contractelor de muncă astfel încât statul să plătească mai puţin pentru asistenţa socială.

Ministrul intermar al Muncii a mai spus că a transmis şefilor inspectoratelor de muncă că nimeni nu e mai presus de lege, iar ei nu răspund în faţa unui politician local, întrucât au un singur stăpân: legea.

"Voi evalua lunar activitatea şefilor ITM şi voi lua decizii. Nu au obligaţii decât faţă de lege. Sper ca şi celelalte instituţii ale statului să dea dovadă de intransigenţă", a mai spus Boc.

El a mai spus că echipele mixte de control vor merge mai întâi acolo unde evaziunea fiscală este mai mare şi s-a decis formarea de echipe mixte pentru a nu putea fi muşamalizate neregulile descoperite.

"Dacă îi trimiţi izolat, controlul nu e eficient", a mai spus premierul.

Noile prevederi ale Codului muncii, care majorează perioada de preaviz, introduc agentul de muncă temporară şi înăspresc sancţiunile pentru munca la negru, angajatorii riscând să ajungă la închisoare dacă folosesc mai mult de cinci persoane fără forme legale, au intrat în vigoare duminică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici